Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(sm)
(sm)
0 02.02.2021 11:41:08

Čas za tesnejše povezovanje

BZS
Vodilni možje balinarskih zvez iz regije so se v četrtek sestali na videokonferenci, na kateri sta sodelovala tudi predsednik Mednarodne balinarske zveze FIB Frederic Ruis in predsednik športne komisije FIB Henri Escalier. Največ časa je bilo namenjenega poglobitvi skupnega sodelovanja in mednarodnemu koledarju za leto 2021, ki naj bi bil v znaku svetovnih prvenstev.

Predstavniki petih balinarskih zvez so na videokonferenci v svojo družbo sprejeli tudi vodilne može svetovnega balinanja, ki se zaradi epidemioloških razmer po svetu trenutno spopadajo z velikimi težavami pri sestavi mednarodnega koledarja za leto 2021. Pri FIB upajo, da bodo letos vendarle uspeli izpeljati svetovna prvenstva za članice, člane ter za kategoriji U-23 in U-18. Predvidena je tudi kopica mednarodnih turnirjev, četverobojev in peterobojev v vseh starostnih kategorijah.

Slovenija bo organizirala zanimive turnirje

Balinarska zveza Slovenije, ki so jo na videokonferenci zastopali predsednik Primož Marinko, podpredsednik in vodja Tekmovalne komisije Gregor Moličnik ter vodja pisarne Simon Maljevac, je sogovornikom predstavila trenutne razmere pri nas ter potrdila namero za organizacijo mednarodnega peteroboja za člane in mladinskega četveroboja Alpe Adria v poletnih mesecih.

"Razmere so zelo zahtevne, tako da je organizacija velikih tekmovanjih v Sloveniji trenutno precej težka. Upamo, da se bo stanje do poletja umirilo. Potrudili se bomo, da bodo naše balinarke in balinarji lahko varno nastopili na vseh predvidenih mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini," je pojasnil Marinko.

Mladi balinarji do 20 let naj bi se sredi maja zbrali na peteroboju v Črni gori, junij in julij bosta namenjena evropskemu klubskemu pokalu, v jesenskih mesecih pa naj bi imele ogromno dela vse reprezentančne selekcije, saj jih čakajo nastopi na svetovnih prvenstvih.

Številna odprta vprašanja

Naslednji meseci bodo prinesli tudi odgovor na vprašanje, kakšna bo usoda Mednarodne konfederacije iger s kroglami, ki jo sestavljajo discipline balinanje, petanka in raffa, kar bi utegnilo vplivati tudi na usodo svetovne in evropske balinarske federacije. Ob številnih odprtih vprašanjih v svetovnem balinanju so se balinarske zveze s področja nekdanje skupne države odločile za tesnejše sodelovanje.

Prihaja balinarska liga narodov?

Ob tradicionalnih skupnih turnirjih bo na pobudo Balinarske zveze Slovenije na športno komisijo FIB romal predlog o ustanovitvi Evropskega pokala za reprezentance, ki bi potekal po vzoru nogometne lige narodov. Novo tekmovanje bi lahko v testni obliki doživelo premiero ravno na področju omenjenih petih držav, ki so predlog soglasno podprle.

Skupaj na igriščih in v medijih

Omenjena peterica naj bi širšo balinarsko javnost o svojem delovanju v prihodnje obveščala prek skupne medijske platforme, ki naj bi luč sveta ugledala sredi aprila, dodatno pozornost pa naj bi namenila razvoju petanke in raffe.

Skupno sodelovanje naj bi pripomoglo tudi h kakovostnejšemu izobraževanju sodnikov iz regije, za katere bodo pripravljeni spletni seminarji, posebna skupina pa bo pregledala in po potrebi modernizirala sistem tekmovanja na mednarodnih četverobojih in peterobojih.

Galerija

Članki iz rubrike