Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 01.02.2021 21:02:25

Zakaj VLADO moti ŠPORT? Zakaj ne odgovarjajo? Ker lahko otroka MINISTRICE trenirata prek ZOOMA?

Bobo
Šport je bil vedno 'zadnja luknja na piščalki' v slovenskih vladah. Zdaj je položaj zelo resen, vlada in ministrica pa sploh ne odgovarjata na vprašanja in pobude.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je dejal, da le deset odstotkov slovenskih registriranih športnikov ta čas lahko v omejenem obsegu trenira. Razmere na terenu so po njegovih besedah katastrofalne, posebej prizadeti so mladi. Šport ni težava, ampak rešitev v času pandemije novega koronavirusa, je izpostavil.
"Od razglasitve epidemije pri nas sredi marca lani je bilo več kot sedem mesecev športnega mrtvila, le okrog 7000 športnikov lahko trenira, nekaj nad 74.000 preostalih kategoriziranih pa ne, da ne govorimo o tistih, ki niso del sistema," je dejal predsednik slovenskega olimpijskega gibanja na videokonferenčni okrogli mizi OKS.
"Poznamo pristope in imamo pripravljene rešitve za odpiranje, vsaka panožna zveza ima pripravljene protokole za delovanje, ampak jih mora nekdo sprejeti. Če zamudimo še tri ali štiri mesece potem športnim društvom, kljub naklonjenosti večine županov, kaže zelo slabo," je navedel Gabrovec.
Kar nekaj udeležencev je navedlo, da ima ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zaradi svojega obsega in pomena ta čas veliko "tekem", na vseh pa mu ta čas ne kaže najbolje. "Kljub temu želimo odgovore na preprosto vprašanje, zakaj na večino naših predlogov za varno izvedbo treningov niso odgovorili, enostavno ni bilo odziva. Od 37 predlogov OKS je vlada sprejela le nekaj finančnih, sicer tudi eksistenčnih," je dodal Gabrovec.
Tudi cepljenje še ne bo prineslo vseh rešitev in vrnilo stanje v čase pred epidemijo. "A pozivam, da se čim več ljudi, tudi športnikov, cepi. To seveda ne bo pomenilo, da se cepljeni drugače obnašajo, še vedno se bo moral vsakdo držati zdravstvenih in higienskih priporočil. Šele, ko bomo v Sloveniji precepljeni, se bomo lahko začeli pogovarjati o večjem sproščanju osnovnih preventivnih ukrepov za zajezitev bolezni," je menil zdravnik Matjaž Turel, vodja bolnišničnega oddelka na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana.


Gabrovec je povedal, da je za olimpijske igre poleti v Tokio 116 slovenskih kandidatov, 23 si jih je že zagotovilo nastop. "Po najbolj občutljivih skupinah družbe v naslednjem sklopu pričakujemo tudi cepljenje olimpijcev, a to ne sme biti pogoj za olimpijski nastop, kot priporoča tudi Mednarodni olimpijski komite," je še pojasnil Gabrovec.
Skrb pa ne vzbujajo slovenski nastopi in njihovi dosežki na naslednjih OI, ampak na prihodnjih. "Po raziskavah se četrtina mladih ne bo več vrnila v šport. Posledice na naslednje generacije športnikov bodo ogromne, saj Slovenija nima velikega bazena za črpanje vrhunskih športnikov," je izpostavil nekdanji plavalec Gregor Jurak s Fakultete za šport.
Martin Koželj, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, je dejal: "Priče smo izgubljanju generacij našega športa... Rešitve so, ampak jih je treba potrditi. Šport je pri nas ta čas pravzaprav v ilegali, na Hrvaškem lahko denimo od konca prejšnjega meseca trenirajo vsi nogometaši."
"Smo pa za postopno odpiranje, tudi zaradi možnosti poškodb. Bojimo se velikega osipa med mladimi, vprašanje je tudi, v kakšnem stanju se bodo vrnili tisti, ki ne morejo ta čas trenirati," je povedal košarkarski trener Matic Vidic.
"Vsi po svetu, ko se pogovarjam z drugimi trenerji, se srečujejo s podobnimi vprašanji in težavami, različno pa je njihovo reševanje in posluh tistih, ki odločajo," je ocenil telovadni trener Sebastijan Piletič.

Članki iz rubrike