favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 30.11.2020 16:26:26

Laura Unuk po zmagi na šahovskem turnirju v Italiji blizu novega naziva

Laura Unuk, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je zmagala na šahovskem turnirju v italijanskem kraju Bassano del Grappa. Osvojila je štiri točke iz petih partij. Sedaj je vse bližje, da kot prva slovenska šahistka osvoji naziv mednarodnega mojstra.

Laura Unuk je premagala tudi prvega nosilca Luca Moronija, domačega velemojstra, ter remizirala z drugim italijanskim velemojstrom Pierom Luigijem Bassomom in Slovencem Janom Šubljem.

Slednji si je med 36 udeleženci prav tako priboril štiri točke in dosegel končno tretje mesto, drugi je bil Basso. Slovenski velemojster Matej Šebenik je s 3,5 točke končal na 7. mestu.

Laura Unuk, ženska velemojstrica, ima sedaj 2375 ratinških točk in vse tri norme za osvojitev naslova mednarodnega mojstra, kar bi ji uspelo kot prvi Slovenki. Od tega cilja ni več veliko oddaljena in je le še vprašanje časa, kdaj bo osvojila potrebnih 2400 ratinških točk.



"Blizu sem in upam, da bo kmalu sledila potrditev tega naziva. Konec decembra nameravam tekmovati na turnirju v Švici, že lani sem bila tam in je bilo zelo lepo. Turnir ima dovolj visok rating, da bi lahko osvojila potrebne točke za želeni naziv. A bo vse odvisno od moje forme, lažje bi mi bilo, če bi lahko ves čas posvetila šahu. Imam pa še kolokvije in izpite pri študiju biokemije," je za STA povedala Unukova.

"Na turnirju v Bassanu je bila ključna zmaga z Maronijem, prvim nosilcem. Imela sem bele figure in s tem prednost začetne poteze. Vse je kazalo, da se bo partija končala z remijem. A je tekmec skušal napadati in je preveč 'forsiral', pri tem spregledal matni napad in izgubil. Tudi, ko sem igrala proti najbolj obetavnemu našemu mladincu Šublju je bila zame partija pomembna, na koncu sva si razdelila točko," je sam turnir strnila Unukova.

Ta čas so v šahu najbolj izpostavljeni računalniški turnirji, zaradi pandemije novega koronavirusa je manj turnirjev v živo. "Navadili smo se že, da igramo v maskah, med šahovnicami so tudi prozorne plastične pregrade. Zanimivo je tudi, da je ta čas največ šahovskih turnirjev v Italiji. Tam je bilo v Evropi na začetku pandemije najbolj kritično, sedaj pa se, kar se šaha tiče, vsi zgledujejo po njih pri organizaciji turnirjev," je še dodala Laura Unuk.

Značke: šah, turnir

Članki iz rubrike