Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(šh)
(šh)
0 15.10.2020 11:17:27

Sledi svojim sanjam in nikoli se ne predaj

Neža Erpič s trenerjem Andrejem Mavričem,
GZS
Neža je 15-letnica iz Novega mesta, članica Gimnastičnega društva Zelena jama, in trenira pod vodstvom trenerja Andreja Mavriča.

Trenutno obiskuje prvi letnik Gimnazije Šiška. Trenira že deset let, od svojega petega leta. Svojo športno pot je začela v Novem mestu pri Vesni Stavrev, ker pa je ta svojo trenersko pot nato nadaljevala v Kopru, se je Neža januarja pred dvema letoma odločila, da odide k trenerju Mavriču v Ljubljano. To je bilo kmalu po olimpijskih igrah v Riu, ki se jih je udeležila tudi Teja Belak.



Doma njeno športno pot zelo podpirajo, v smehu pa pove, da so nad gimnastiko verjetno bolj navdušeni kot ona. Kako zelo jo podpirajo, se kaže tudi v tem, da so se ravno preselili v Ljubljano, da bi lažje usklajevala šolo in treninge. Najbolj je ponosna na to, da se je poleti 2019 udeležila Olimpijskega festivala evropske mladine, ki je zaradi svojega formata zelo podoben olimpijskim igram – z uvodno in zaključno slovesnostjo ter spanjem v olimpijski vasi s športniki iz drugih športov.



Na državnem prvenstvu je osvojila naslov državne prvakinje pri mladinkah na bradlji, v letu 2019 pa tudi na gredi. Januarja bo začela tekmovati v članski konkurenci. Nastopila je že na več mednarodnih tekmovanjih ter med zanimivejša in uspešnejša uvrstila tekmovanji v Leverkusnu in Innsbrucku. Rada nastopa tudi na domačem tekmovanju Zelena jama Open.



Vztrajnost

V telovadnico rada prihaja, čeprav priznava, da ji včasih tudi ni do tega. Naprej jo žene miselnost, da če je temu športu do zdaj posvetila že toliko časa, potem bi bilo nesmiselno, če se z njim ne bi ukvarjala tudi v prihodnje. Veseli jo učenje novih elementov, ponosna pa je, da ima dober odnos s trenerjem. V smehu je dodala, da je trener Mavrič super, ker na treningu stvari razlaga v normalnem tonu.



Prijatelje ima tako na Dolenjskem kot v prestolnici. Prvi dan prvega letnika jo je bilo malce strah, vendar je kmalu ugotovila, da so imeli podobne občutke tudi njeni bodoči sošolci. Želi si postati trenerka gimnastike, zanima pa jo še veliko drugih poklicev. Njena mama Alenka je zobozdravnica, kar se ji sicer zdi zelo zanimiv poklic, vendar se boji, da bi se ji kdaj zatresle roke, kar pa v tem poklicu ni najbolj zaželena lastnost. Zanima jo tudi fizioterapija.



Ima dva brata, starejšega in mlajšega. Starejši 18-letnik je nekdanji atlet, ki si je zdaj za izziv postavil, da bo v enem letu pripravljen za tek na maratonu. V času karantene je začela plezati, kar je šport, v katerem sta se spoznala njuna starša. S plezanjem se je ukvarjala tudi Neža, od tretjega do desetega leta pa je trenirala oba športa, kar nikakor ni bilo lahko, saj je imela včasih tudi dva treninga na dan. Na srečo se omenjena športa precej dopolnjujeta, zato je lahko trening tudi prilagajala. V eni izmed sezon je zasedla tretje mesto v vzhodni regiji, kar je bil zanjo velik uspeh. Uvrstila se je tudi na državno prvenstvo, ki pa se ga ni udeležila, ker je takrat morala na gimnastično tekmovanje.



V šoli se ji trenutno najbolj zanimivi zdita nemščina in matematika, medtem ko ji slovenščina, še posebej eseji, ni najljubša. Pravi, da svoje misli lažje pove kot pa napiše. V poletnem času je začela veliko brati in v nasprotju s sovrstniki so ji všeč tudi knjige, ki so v šoli predpisane za obvezno branje. Kot zadnjo zanimivo čtivo je izpostavila Antigono. Zelo so ji všeč tudi trenutno popularne pobarvanke za odrasle. Pravi, da je pobarvala že najmanj tri in da jo zelo pomirjajo. Rada posluša tudi glasbo, predvsem takšno s pozitivnimi sporočili, ki jo motivirajo. Na koncu je sramežljivo dodala, da tudi zelo rada spi.



Mama Alenka je med bolj dejavnimi mamami. Alenka Erpič Šenk je predsednica Športnega društva Novo mesto, večje članice Gimnastične zveze Slovenije, ki je organiziralo tudi zadnje državno prvenstvo v športni gimnastiki. Čeprav se Neži njeno udejstvovanje občasno zdi čudno, vseeno prevladuje veselje, da ima doma toliko podpore, še posebej v težkih dneh. Ob vsej tej podpori pa je najbolj zanimivo dejstvo, da Alenka svoje hčerke med tekmami ne more gledati, saj pravi, da ima takrat več treme kot Neža, vendar ji po vaji navdušeno zaploska in jo pohvali.



V gimnastiki je pristala po naključju. V otroštvu je imela malce starejšo prijateljico, ki je gimnastiko že trenirala, in ko sta se igrali, je prijateljica izvajala elemente, Neža pa jo je posnemala. Mami se je njeno veselje do tega zdelo zanimivo, zato jo je vpisala na isto vadbo, kot jo je obiskovala Nežina starejša prijateljica, saj so jo tam lahko tega športa naučili pravilneje.



Pravi, da je zabavno biti srednji otrok in edino dekle. Še posebej mlajši brat je morda trenutno bolj dojemljiv za njene prijazne namige, kaj naj ji prinese. To jo seveda zelo zabava, dodaja pa, da se vsi super razumejo, kar zelo ceni.



Nežina najljubša hrana so lazanja in špageti z bolonjsko omako, njeno najljubše družbeno omrežje pa je Snapchat, medtem ko se je v času karantene spoprijateljila tudi s Tik Tokom. V svoji sobi ima na steni dva motivacijska slogana, Sledi svojim sanjam in Nikoli se ne predaj; stavka, ki Nežo in njen značaj zelo dobro opisujeta. 






Galerija

Članki iz rubrike