kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 22.05.2020 21:04:57

Oprostite, se je kdo - DOPINGIRAL?!? Po ponovnem zagonu treningov so se začela tudi TESTIRANJA, ki...

vszi
Dopinške kontrole v Sloveniji so se začele takoj, ko so se spet začeli prvi pravi treningi v športu, ki je bil zaradi pandemije novega koronavirusa ustavljen, je povedal direktor Slovenske protidopinške organizacije agencija (Sloado) Jani Dvoršak. Dodal je, da pri tem strogo upoštevajo vsa potrebna zdravstvena navodila in priporočila.

"Tisti trenutek, ko so oživela športna prizorišča za treninge, so zaživele tudi naše aktivnosti in smo ponovno začeli testiranja. Čutimo veliko odgovornost, da ne bi imela začasna ustavitev naše dejavnosti kakšne posledice. Podobno kot mi so se na nadaljevanja dela pripravile tudi druge protidopinške organizacije v Evropi in svetu," je v pogovoru za STA pojasnil Dvoršak.

Sloado je zato pripravil posebno informacijo o poteku kontrol dopinga v tem času in jih posredoval vsem športnikom, ki so vključeni v program testiranj na nacionalni in mednarodni travni, vsem športnim zvezam, vse informacije pa so objavljene tudi na njegovi spletni strani.


Sloado je že v začetku marca pripravil seminar za protidopinške uradnike in jih seznanil z ukrepi pri odvzemih vzorcev zaradi novega koronavirusa. A je bila že kmalu nato razglašena epidemija v Sloveniji in pandemija globalno, kar je zaustavilo praktično vse družbene aktivnosti.

Potem so v sodelovanju z zdravstvenimi oblastmi in Nacionalnim inštitutom za javno zdravstvo (NIJZ) pripravili navodila tako za športnike kot uradnike za odvzemanje vzorcev. Športnikov ne testirajo le v primeru okužbe z virusom sars-cov-2 ali če mu je NIZJ zapovedal karanteno, lahko pa testiranja opravijo po ozdravitvi ali koncu samoizolacije.

"Drugače testiranja ni mogoče odkloniti. Sloado po navodilih zdravstvenih oblasti in NIJZ v postopku odvzema vzorca zagotavlja zaščito pred okužbo, zato strah pred testiranjem ni utemeljeni razlog za opustitev testiranja. Če športnik brez objektivnih razlogov testiranje vseeno odklanja, pa ga seznanijo z možnimi posledicami kršitve protidopinških pravil," je zatrdil Dvoršak.

Značke: šport, doping

Članki iz rubrike