Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

horoskop_zodiak-astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 29. maja

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

sladkor, sladkorna Svet24.si

Kako zdravi smo Slovenci: tolminska občina ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

manca-špik Odkrito.si

Manca Špik: Z Lano sem dosegla dokončni smisel ...

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

STA
STA
0 22.05.2020 21:04:57

Oprostite, se je kdo - DOPINGIRAL?!? Po ponovnem zagonu treningov so se začela tudi TESTIRANJA, ki...

vszi
Dopinške kontrole v Sloveniji so se začele takoj, ko so se spet začeli prvi pravi treningi v športu, ki je bil zaradi pandemije novega koronavirusa ustavljen, je povedal direktor Slovenske protidopinške organizacije agencija (Sloado) Jani Dvoršak. Dodal je, da pri tem strogo upoštevajo vsa potrebna zdravstvena navodila in priporočila.

"Tisti trenutek, ko so oživela športna prizorišča za treninge, so zaživele tudi naše aktivnosti in smo ponovno začeli testiranja. Čutimo veliko odgovornost, da ne bi imela začasna ustavitev naše dejavnosti kakšne posledice. Podobno kot mi so se na nadaljevanja dela pripravile tudi druge protidopinške organizacije v Evropi in svetu," je v pogovoru za STA pojasnil Dvoršak.

Sloado je zato pripravil posebno informacijo o poteku kontrol dopinga v tem času in jih posredoval vsem športnikom, ki so vključeni v program testiranj na nacionalni in mednarodni travni, vsem športnim zvezam, vse informacije pa so objavljene tudi na njegovi spletni strani.


Sloado je že v začetku marca pripravil seminar za protidopinške uradnike in jih seznanil z ukrepi pri odvzemih vzorcev zaradi novega koronavirusa. A je bila že kmalu nato razglašena epidemija v Sloveniji in pandemija globalno, kar je zaustavilo praktično vse družbene aktivnosti.

Potem so v sodelovanju z zdravstvenimi oblastmi in Nacionalnim inštitutom za javno zdravstvo (NIJZ) pripravili navodila tako za športnike kot uradnike za odvzemanje vzorcev. Športnikov ne testirajo le v primeru okužbe z virusom sars-cov-2 ali če mu je NIZJ zapovedal karanteno, lahko pa testiranja opravijo po ozdravitvi ali koncu samoizolacije.

"Drugače testiranja ni mogoče odkloniti. Sloado po navodilih zdravstvenih oblasti in NIJZ v postopku odvzema vzorca zagotavlja zaščito pred okužbo, zato strah pred testiranjem ni utemeljeni razlog za opustitev testiranja. Če športnik brez objektivnih razlogov testiranje vseeno odklanja, pa ga seznanijo z možnimi posledicami kršitve protidopinških pravil," je zatrdil Dvoršak.

Značke: šport, doping

Članki iz rubrike