polna luna 8 Dobra karma

Popolna navodila za izvajanje obreda ob polni Luni...

roseanne barr Svet24.si

Roseanne Barr prepričana, da je koronavirus ...

Boris Johnson Reporter.si

Medicinski strokovnjaki: Boris Johnson je izjemno ...

minimalna plača, delavec, denar Svet24.si

Obvezen dodatek 200 evrov delavcem v zasebnem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ko bo 15. zmanjkalo denarja za plače

Jon Ola Sand Odkrito.si

Žalostno slovo od melodij

Maja Geršak, Gašper Rifelj SR Njena.si

Gašper in Maja delila intimen videoposnetek

ou
ou
0 10.03.2020 12:05:22

Tretji slovenski Red Bull Flugtag prihaja 30. avgusta!

Red Bullov dan letenja je Slovenijo prvič obiskal že daljnega leta 2005, ko so se ekipe z doma izdelanimi letalnimi napravami pomerile v Mariboru. Leta 2012 je Slovenija letela v Ljubljani, nad Ljubljanico na Špici, letos pa je na vrsti še ljubljanski Trnovski pristan. Sledita ustvarjalna in graditeljska pomlad in poletje.

Red Bull Flugtag je tekmovanje, ki ga organizirajo po celem svetu, na njem pa se med seboj pomerijo ekipe, ki za tekmovanje skonstruirajo svojo izvirno in doma izdelano letalno napravo. Prvo tekmovanje te vrste so organizirali leta 1992 na Dunaju. Slovenci imamo letenje v krvi, kar sta dokazala že brata Rusjan, naša prva letalska zanesenjaka, ne manjka pa nam tudi dobrih idej. Tako ni čudno, da so letalne naprave, ki jih vidimo na slovenskih Red Bull Flugtagih, vedno odlične. Nekatere so videti vrhunsko, druge odlično letijo, najboljše pa se pohvalijo z obojim. Če jih zgradi in v zrak požene tudi super ekipa, je zabava zagotovljena.

Naprave vzletijo izključno s pomočjo svojih konstruktorjev, ki jih z vzletne ploščadi porinejo v zrak, tekom poleta pa jih mora pilotirati vsaj en član ekipe. Še dobro, da se pristaja v vodi, saj je za večino naprav tekmovanje tudi prvi testni polet, vsi pristanki pa niso ravno “mehki”. Dolžina poleta je seveda zelo pomembna, poleg tega pa k uspehu pripomore še umetniški vtis naprave in celoten nastop njene ekipe.


Zgodba Red Bull Flugtaga se za udeležence začne s prijavo, nato pa s pomočjo navodil, ki jih dobijo od organizatorjev, izdelajo načrt naprave, z opisi in orisi. Njihov cilj je prepričati strokovno komisijo, da bo ravno njihova naprava med boljšimi, to pa pomeni uvrstitev na tekmovanje in zeleno luč za začetek gradnje izvirnega letala. Vse do dne, ko bodo z njim poleteli nad Ljubljanico.

Domišljija na teh tekmovanjih ne pozna meja. Na slovenskih Red Bull Flugtagih smo do sedaj videli vse mogoče stvaritve, od štorkelj z odraslimi dojenčki, ko to tamo pjeva avtobusa, letečih gasilcev, jajčkov, trdnjav, tudi kamnov, pa boba z Jamajke, vesoljsko ladjo, vesoljce in tudi letečega Chuka Norrisa, ki je seveda pristal še preden je poletel.

Ker je snovanje in gradnja letalne naprave velik projekt, avgust pa bo še prehitro tu, se prijave odprejo že ta mesec, takrat pa sledijo tudi podrobnejše informacije in aktualna pravila. Da ničesar ne zamudiš, spremljaj https://www.redbull.com/si-sl/events/flugtag-slovenia .

Značke: red-bull, flugtag

Članki iz rubrike