Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 10.03.2020 12:05:22

Tretji slovenski Red Bull Flugtag prihaja 30. avgusta!

Red Bullov dan letenja je Slovenijo prvič obiskal že daljnega leta 2005, ko so se ekipe z doma izdelanimi letalnimi napravami pomerile v Mariboru. Leta 2012 je Slovenija letela v Ljubljani, nad Ljubljanico na Špici, letos pa je na vrsti še ljubljanski Trnovski pristan. Sledita ustvarjalna in graditeljska pomlad in poletje.

Red Bull Flugtag je tekmovanje, ki ga organizirajo po celem svetu, na njem pa se med seboj pomerijo ekipe, ki za tekmovanje skonstruirajo svojo izvirno in doma izdelano letalno napravo. Prvo tekmovanje te vrste so organizirali leta 1992 na Dunaju. Slovenci imamo letenje v krvi, kar sta dokazala že brata Rusjan, naša prva letalska zanesenjaka, ne manjka pa nam tudi dobrih idej. Tako ni čudno, da so letalne naprave, ki jih vidimo na slovenskih Red Bull Flugtagih, vedno odlične. Nekatere so videti vrhunsko, druge odlično letijo, najboljše pa se pohvalijo z obojim. Če jih zgradi in v zrak požene tudi super ekipa, je zabava zagotovljena.

Naprave vzletijo izključno s pomočjo svojih konstruktorjev, ki jih z vzletne ploščadi porinejo v zrak, tekom poleta pa jih mora pilotirati vsaj en član ekipe. Še dobro, da se pristaja v vodi, saj je za večino naprav tekmovanje tudi prvi testni polet, vsi pristanki pa niso ravno “mehki”. Dolžina poleta je seveda zelo pomembna, poleg tega pa k uspehu pripomore še umetniški vtis naprave in celoten nastop njene ekipe.


Zgodba Red Bull Flugtaga se za udeležence začne s prijavo, nato pa s pomočjo navodil, ki jih dobijo od organizatorjev, izdelajo načrt naprave, z opisi in orisi. Njihov cilj je prepričati strokovno komisijo, da bo ravno njihova naprava med boljšimi, to pa pomeni uvrstitev na tekmovanje in zeleno luč za začetek gradnje izvirnega letala. Vse do dne, ko bodo z njim poleteli nad Ljubljanico.

Domišljija na teh tekmovanjih ne pozna meja. Na slovenskih Red Bull Flugtagih smo do sedaj videli vse mogoče stvaritve, od štorkelj z odraslimi dojenčki, ko to tamo pjeva avtobusa, letečih gasilcev, jajčkov, trdnjav, tudi kamnov, pa boba z Jamajke, vesoljsko ladjo, vesoljce in tudi letečega Chuka Norrisa, ki je seveda pristal še preden je poletel.

Ker je snovanje in gradnja letalne naprave velik projekt, avgust pa bo še prehitro tu, se prijave odprejo že ta mesec, takrat pa sledijo tudi podrobnejše informacije in aktualna pravila. Da ničesar ne zamudiš, spremljaj https://www.redbull.com/si-sl/events/flugtag-slovenia .

Značke: red-bull, flugtag

Članki iz rubrike