mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 01.10.2019 22:11:00

Sedem želez v ognju za vsaj eno odličje

Celjanke so dobro razpoložene v Varaždinu. Kdo ve?
psno
Začeli so se mednarodni kegljaški pokali. Svetovni pokal poteka v nemškem Ludwigshafnu, ki je v slovenskem kegljanju zapisan z zlatimi črkami.

V tem mestu bodo z organizacijo proslavili 25-letnico svetovnega prvenstva, kjer je presenetljivo, toda zelo suvereno zmagala Slovenija, ki je tam prvič samostojno nastopila. V zaključnih metih je stvari v roke takrat vzel Kranjčan Boris Benedik, ki je v zadnjih metih dobesedno uničil zadnjega nemškega igralca in Slovenija je takrat sredi Nemčije slavila naslov svetovnih prvakov. In ne boste verjeli, toda Nemci se še vedno z veliko žalostjo spominjajo tega poraza.



No, tokrat bo tam na sporedu svetovni pokal, na katerem nastopajo ekipni državni prvaki. Slovenijo bodo zastopali le igralci Konstruktorja, medtem ko so se igralke Triglava odpovedale nastopu, potem ko so ostale brez Strelčeve, Forštnaričeve in Baškove ter trenerja Juvančiča. Želje Mariborčanov so tokrat visoke, želijo si polfinala. Nastopili bodo v popolni postavi in če bodo odigrali na takem nivoju kot lani v Zaprešiču, potem bi lahko uspeli. Nekatere najboljše ekipe so nekoliko spremenjene. Slovaki so izgubili dva Srba, svetovnega prvaka Zavarka in Ernješija, ki sta odšla v Italijo k Neumarktu, ki bo tokrat celo med favoriti. Na Slovaško pa se vrača iz Srbije veteran Čalić skupaj s Tepšo. Malce premešano ekipo ima tudi Szeged iz Madžarske. Lanski zmagovalci v tem tekmovanju, hrvaški Zaprešič, so ostali brez našega kapetana Stoklasa in Fučkarja, ki je odšel k Grmoščici. Tudi nemški Zerbst je oslabljen. Zapustil jih je naš, zgoraj omenjeni Boris Benedik. Tako se Konstruktorju odpirajo lepe možnosti, toda varovanci Bojana Pihlarja bodo morali odigrati maksimalno. Verjetno bo tekmo odprl Luka Sajko, za njim pa bo nastopil reprezentant Timi Jurančič. Kdo bo zaključil prvi dan, pa se bo šef odločil tik pred zdajci. V ženski konkurenci bodo domačinke velike favoritinje, velika konkurenca pa jim bodo Madžarke. Dodajmo pa le še to, da se bo tekmovanje odvijalo v dvorani na dvanajstih stezah.



V Varaždinu na Hrvaškem pa se je tekmovanje za evropski pokal že začelo. Torek je bil namenjen tekmovanju v moški konkurenci, kjer sta nastopila po dva tekmovalca iz vsake ekipe, dekleta pa začenjajo danes. Slovenskke barve bodo zastopale Celjanke, ki bodo v evropskem pokalu nastopile šele drugič, saj so sicer bile redne udeleženke svetovnega pokala. Edinkrat ko so Celjanke nastopile, je bilo to leta 2005 v Avstriji, kjer so premočno zmagale. Prvič tokrat ne bo zraven trenerja Lada Gobca. Žal pokojnega stratega je zamenjala Ljuba Tkalčič, ki je kar nekajkrat igrala na svetovnih pokalih v dresu Celja. Pred začetkom tekmovanja je Tkalčičeva dejala: "Zavedam se, da je sama ekipa mlada in relativno neizkušena, toda dale bodo vse od sebe. Cilj je seveda polfinale. Smo optimistke."



V moški konkurenci nas zastopa Ljubelj iz Tržiča, ki pa je glede na spomladansko sezono zelo oslabljen. Ni več Sobočana, Bajžlja in trenerja Blahe. Vseeno pa so prišli v Varaždin optimistično razpoloženi. Vodja ekipe je Janez Čerin, ki je dejal: "Imamo kar nekaj težav z boleznijo. Toda vseeno bomo dali vse od sebe in skušali napraviti čim boljši rezultat."

Za Tržičane je kot prvi igral Aleš Mavsar, ki je podrl zelo solidnih 575 kegljev. Zato pa se nikakor ni mogel ogreti Boštjan Žvanut (138) in ga je po 33-tih metih zamenjal Nik Medja (407), skupaj sta zaključila pri 545 kegljih. Daleč najboljši rezultat prvega dne pa je napravil Poljak Stachecki s 631 podrtimi keglji.



Malo bolj vzhodno od Varaždina, v Slavonskem Brodu, pa je na sporedu pokal NBC, kjer imamo kar štiri ekipe. V obeh konkurencah bodo nastopili igralci in igralke Calcita. Pri dekletih se bodo v boj podale igralke Ljubelja iz Tržiča, morda največ pa lahko pričakujemo od Proteusa iz Postojne. Postojnčani so v prvenstvo krenili odlično, zato lahko vsaj oni lahko konkurirajo za polfinale oziroma za uvrstitev med prve štiri ekipe, pa čeprav je tu daleč največja udeležba.



Vodja Postojnčanov Zoran Ulaga je pred začetkom tekmovanja dejal: "Sama ekipa res še nima mednarodnih izkušenjm a je v triletnem obdobju napravila velik napredek. Toda napravili bomo vse, da bomo dostojno zastopali slovensko kegljanje. Želimo si uvrstitve v prvo polovico ekip. Če pa se bo poklopilo, lahko dosežemo še kaj več."



Prvi dan tekmovanja je bil daleč najbolj razpoložen Romun Boanta, ki meče za Madžare in je podrl kar 645 kegljev. Mejo 600 pa je presegel le še mladi Nemec, reprezentant Schmid (624). Za Proteus je kot prvi nastopil Žiga Požar, ki je končal na 564 podrtih kegljih, medtem ko je Tržičan Mijatovič podrl 542 kegljev. Tudi Tržičankam prvi dan ni uspel, saj je Anja Jeršin Grilc podrla le 513 kegljev, medtem ko je Marija Ahačič Premrl zmogla devet kegljev več. Zato pa so bile Kamničanke na koncu prvega dne veliko bolj zadovoljne, saj Tea Repnik podrla 558 kegljev, le enega manj pa njena vrstnica Klara Koprivec.

Galerija

Članki iz rubrike