Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 13.07.2019 13:56:23

Janja Garnbret prvič v svetovnem pokalu v težavnosti brez finala

Janja Garnbret se prvič od leta 2015, od kar nastopa med članicami na tekmah najvišje mednarodne ravni, ni uvrstila v finale tekme svetovnega pokala v težavnosti. Tekmovanje v Chamonixu je sklenila na devetem mestu tik pod najboljšo osmerico. Edina slovenska predstavnica v finalu bo Lučka Rakovec s petim dosežkom polfinala.

Dvajsetletno slovensko športno plezalko je zgolj pol giba ločilo od najboljše osmerice na drugi tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti v svetovno znanem središču alpskega turizma, smučanja, alpinizma in oddiha.

Na dosedanjih svojih nastopih v Chamonixu do letošnje tekme je bila v težavnosti najslabša druga.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je bila v petek z dvema osvojenima vrhovoma vodilna po kvalifikacijah.

Tudi v polfinalu se je odločno podala v smer. Priplezala je do višine 42, nato se ji je pri vpenjanju vrvi in pripravi za naskok na naslednji gib pripetila napaka in s padcem je sledil povsem nepričakovan razplet polfinala. Le en plus oziroma pol giba jo je ločilo od osmega mesta, ki bi jo še peljal v finale.


V Chamonixu je končala niz sedmih letošnjih zmag, ko vse od tekme v Meiringenu v Švici, kjer se je s tekmovanjem v balvanskem plezanju odprla letošnja sezona svetovnega pokala, ni bila slabša kot prva. Junija je v Vailu osvojila svoj prvi balvanski seštevek sezone. Sezono svetovnega pokala v težavnosti pa je minuli konec tedna odprla na najboljši možni način z zmago v Švici. V sezonah 2016, 2017 in 2018 je vsakič osvojila naslov skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji.

Kako dominantna je Garnbretova v svetovnem pokala v športnem plezanju, kaže tudi dejstvo, da je doslej od leta 2015 na vseh tekmah v balvanskem in težavnostnem, na katerih je nastopila, le dvakrat ostala brez finala, pa še to tik pod finalistkami. Prvič se ji je to pripetilo junija 2017 v Vailu, ko je balvansko tekmo končala na sedmem mestu.

V današnjem polfinalu je imela Slovenija šest predstavnikov, štiri v ženski in dva v moški konkurenci. Nastop v drugem letošnjem finalu si je zagotovila le Lučka Rakovec z višino 49+. Polfinale je dobila Japonka Natsuki Tanii z višino 52+.

Mia Krampl (41+) je z enajstim mestom ponovila dosežek iz kvalifikacij, Vita Lukan (40+) pa je v polfinalu napredovala za osem mest in je tekmo končala na 12. mestu.

Oba slovenska predstavnika v drugem krogu tekme v moški konkurenci sta v polfinalu poslabšala svoja dosežka iz kvalifikacij. Martin Bergant (26+), petnajsti po kvalifikacijah, je bil na koncu 18., skupni zmagovalec iz sezone 2016 Domen Škofic (25+), osmi po kvalifikacijah, pa je tekmo končal na 20. mestu. Pri moških vodi Čeh Adam Ondra.

Članki iz rubrike