zrče, zabava, novalja Svet24.si

Okuženi v Zrčah: Hrvati očitajo Avstrijcem ...

loto, bavarska. 6aus49 Svet24.si

Skoraj mesec dni je denarnici nosila bogastvo

jelsane mejni prehod meja bobo Svet24.si

Novost ob vstopu v državo: Slovenija priznava ...

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

Bombniki Avenger Wikipedia Odkrito.si

Uganka poleta 19

marko vozelj nm Njena.si

Šok: Marko Vozelj na nujni operaciji

STA
STA
0 12.07.2019 20:19:10

Janja Garnbret tudi v Chamonixu začela prepričljivo

Martin Metelko
Iz Villarsa se je karavana športnih plezalcev in plezalk preselila čez švicarsko-francosko mejo v Chamonix, kjer je na sporedu druga tekma svetovnega pokala v težavnosti. V današnjih kvalifikacijah je bila znova najbolj prepričljiva Slovenka Janja Garnbret, ki želi niz sedmih letošnjih zmag nadaljevati tudi na umetni steni v kraju pod Mont Blancom.

Garnbretova v svetovno znanem središču alpskega turizma, smučanja, alpinizma in oddiha lovi svojo tretjo zmago, sedemindvajseto v svetovnem pokalu ter osmo letošnjo.

Korošica letos v svetovnem pokalu v balvanih in težavnosti še ne pozna drugega kot zmage. Z nizom samih zmag, nanizala jih je šest, je kot prva v zgodovini osvojila balvanski seštevek sezone svetovnega pokala. Isti podvig želi ponoviti tudi v drugem delu sezone, ki je v znamenju dolgih smeri.

Sezono svetovnega pokala v težavnosti je odprla vrhunsko, z zmago v Švici, in konkurenci poslala jasno sporočilo, da jo bo v boju za še četrto zaporedno krono skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji težko premagati.

Prvič je v Chamonixu zmagala leta 2016, nato je slavila tudi leta 2017, lansko preizkušnjo je končala na drugem mestu, enako kot leta 2015, ko je bila druga na tekmi svetovnega pokala, ki je štela tudi za evropsko prvenstvo. Pred njo se je takrat uvrstila moštvena kolegica Mina Markovič.

Dvajsetletna slovenska športna plezalka je v kvalifikacijah svojo nalogo opravila brezhibno, od prvega do zadnjega oprimka je preplezala obe kvalifikacijski smeri.

Prvo mesto si je razdelila s komaj 15-letno Južno Korejko Seo Chaehyun, ki je na uvodni tekmi težavnostne sezone svetovnega pokala v nenavadnem finalu, v katerem so vse finalistke razen Garnbretove padle na istem oprimku, končala na drugem mestu za svoje prve stopničke.Tretja v kvalifikacijah je bila še ena petnajstletna senzacija tekme v Villarsu, Japonka Ai Mori, ki je uvodno tekmo sezone končala kot tretja na svojih drugih letošnjih stopničkah v svojem drugem finalu na tekmah najvišje ravni.

V sobotnem polfinalu bo imela Slovenija šest predstavnikov, štiri v ženski in dva v moški konkurenci. Lučka Rakovec je v naslednji krog napredovala s sedmim dosežkom, Mia Krampl z enajstim, Vita Lukan je ženski polfinale ujela z 20. mestom kvalifikacij.

Kramplova in Rakovčeva sta v Villarsu priplezali vse do finala, v katerem sta osvojili peto in šesto mesto, Lukanova je bila blizu najboljši osmerici na 13. mestu.

Domen Škofic, ki je tekmo v Villarsu končal na četrtem mestu, je v kvalifikacijah Chamonixa vpisal osmi dosežek. Polfinale si je s 15. mestom priboril tudi Martin Bergant.

Brez polfinala so ostali Tjaša Kalan (27.), Jernej Kruder (30.), Anže Peharc (44.), Luka Potočar (55.), Milan Preskar (67.) in Urška Repušič (60.).

Pri moških vodi Čeh Adam Ondra, ki je edini v moških kvalifikacijah osvojil do vrha obe smeri.

Članki iz rubrike