Mucek Čarli Odkrito.si

Ali vaša mačka pogosto leži na vašem trebuhu?

11otrok1 Svet24.si

Kar enajst otrok hlača po njihovi hiši

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

tovornjak, izanka, avtodom Svet24.si

FOTO: Drama na Ižanki! Pogumni voznik tovornjaka ...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

STA
STA
0 06.07.2019 14:51:00

Garnbretova edina do VRHA. In to na kakšen način! ODPELA se ji je ...

Martin Metelko
Slovenska zvezdnica še naprej blesti.

Slovenija bo imela v finalu uvodne tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju tri predstavnice in predstavnika. Edina, ki je v polfinalu osvojila vrh smeri, je bila najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret, ki pa se ji je že na začetku smeri odpela vrečka za magnezij. V finalu so tudi Mia Krampl, Lučka Rakovec in Domen Škofic.

Garnbretova je edina v prvih dveh krogih uvodne tekme sezone v težavnosti od prvega do zadnjega oprimka preplezala vse tri smeri. V polfinalu je nepričakovano imela tudi manjšo težavo, ki pa jo ni zmedla ali ovirala. Že po uvodnih nekaj gibih v smeri je izgubila del osnovne opreme.

Vrečka za magnezij, ki jo je imela pripeto za pasom na hrbtu, se je odpela in padla. A je enako prepričljivo plezala naprej in brez vrečke s kredo kot edina, tako med moškimi in ženskami, osvojila vrh smeri.

V vrečki imajo plezalci shranjen magnezijev prah, gre za magnezijev oksid. Pri plezanju se plezalec namreč navadno poti v roke, zato si jih natre z magnezijem za boljši oprijem.

Korošica, ki je junija v Vailu v Koloradu kot prva s popolnim nizom šestih zmag v eni sezoni osvojila balvanski seštevek svetovnega pokala, bo v Švici lovila svojo še četrto zaporedno zmago.

V Villarsu je zmagala že v letih 2016, 2017 in 2018 ter nato vsakič osvojila tudi skupno zmago v seštevku sezone v težavnosti.Mia Krampl in Lučka Rakovec sta v finale napredovali s šestim in sedmim dosežkom polfinala. Rakovčeva bo nastopila v svojem drugem finalu v svetovnem pokalu, prvič v težavnosti, potem ko je bila letos četrta na balvanski tekmi v Moskvi.

Edini slovenski predstavnik v moškem finalu bo Domen Škofic, ki je bil v polfinalu skoraj povsem izenačen z Japoncem Tomoo Narasakijem in domačinom Sascho Lehmannom.

Slovenija je imela v polfinalu osem predstavnikov. Luka Potočar je tekmovanje končal na 12. mestu, Vita Lukan je bila 13., Martin Bergant je tekmovanje sklenil na 15., Milan Preskar pa na 23. mestu.

Brez finala je na 14. mestu obstal lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti Avstrijec Jakob Schubert. Že v kvalifikacijah je tekmovanje končala Južnokorejka Jain Kim, trikratna skupna zmagovalka (2010, 2012, 2014) in rekorderka z 28 zmagami v svetovnem pokalu v težavnosti.

Začetek finala bo ob 20. uri.

Članki iz rubrike