reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 05.07.2019 17:40:04

Po globusu na balvanih zdaj drugi del sezone. UF, KAKO SUVERENO je Janja Garnbret začela!

Martin Metelko
Devetindvajset dni po koncu sezone na balvanih se je danes v Villarsu v kantonu Vaud v Švici začela nova sezona svetovnega pokala v težavnosti.

Prva favoritinja je Slovenka Janja Garnbret, ki je obrambo trikratnega zaporednega naslova skupne zmagovalke začela z najboljšim dosežkom kvalifikacij. Polfinale si je zagotovilo osem Slovencev.

Dvajsetletna slovenska športna plezalka je v svojem slogu, ki jo krasi že vse od začetka sezone tekmovanj na umetnih stenah, od prvega do zadnjega oprimka preplezala obe kvalifikacijske smeri. V Villarsu je doslej vpisala že tri zmage v težavnosti ter nato ob koncu sezone osvojila tudi skupno zmago v seštevku sezone.

Korošica je 7. junija v Vailu v ameriški zvezni državi Kolorado kot prva s popolnim nizom neporaženosti s šesto zmago letos na šestih tekmah potrdila krstni globus za dobljeni seštevek balvanske sezone svetovnega pokala.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu v tem športu, ki bo prihodnje leto v Tokiu doživel olimpijsko premiero, dokazuje, da je najbolj vsestranska in da je kandidatka za zgodovinsko premierno zlato olimpijsko kolajno. Če se bodo napovedi uresničile, bo Garnbretova postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni, balvanskim, težavnostnim in v kombinacijskim, ki ga podeljujejo konec sezone za skupni seštevek vseh disciplin.

V današnjih kvalifikacijah težavnosti si je od dvanajstih Slovencev na startu polfinale zagotovilo osmerica.

Med ženskami so si nastop v sobotnem polfinalu ob Garnbretovi priborile Mia Krampl s tretjim dosežkom, Lučka Rakovec z desetim in Vita Lukan s 14. dosežkom kvalifikacij.

V moški konkurenci si prvo mesto delita branilec skupne zmage Avstrijec Jakob Schubert in Nemec Alexander Megos, ki sta v obeh kvalifikacijskih smereh prišla do vrha.

Najboljši Slovenec Domen Škofic, ki je skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti osvojil leta 2016, si tretje mesto deli s Stefanom Ghisolfijem. Italijan je lansko sezono končal na drugem mestu skupno, pred Škoficem, ki si je tretje mesto skupno razdelil s Francozom Romainom Desgrangesom.

Od Slovencev bodo v polfinalu plezali še Martin Bergant kot deveti v kvalifikacijah, Milan Preskar z 22. in Luka Potočar s 23. dosežkom prvega kroga uvodne tekme svetovnega pokala v težavnosti.

Brez možnosti za uvrstitev v polfinale so ostali Anže Peharc in Jernej Kruder na 40. in 42. mestu ter Tjaša Kalan in Urška Repušič na 49. in 51. mestu.

Je pa Garnbretova ostala brez finalnega nastopa v hitrostnem plezanju, ki bo kot ena od treh disciplin prav tako del olimpijskega sporeda v Tokiju. Korošica je tam zasedla 27. mesto. Med fanti je bil najvišje uvrščen Jernej Kruder na 51. mestu. 

Polfinale in finale bosta na sporedu v soboto.

Članki iz rubrike