ženska vesolje Dobra karma

16 jasnih primerov, kako nam vesolje pošilja ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

4_luka basi raay Svet24.si

Luka Basi med karanteno končno nadoknadil čas za...

protesti, zda, george-floyd, 30.-5 Svet24.si

FOTO in VIDEO: Ob vse bolj nasilnih protestih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

POLKAHOLIKI (SOBICA)-67 Najstnica.si

Nesreča med snemanjem videospota

ZŠIS-POK
ZŠIS-POK
0 25.04.2019 19:10:37

Za nekatere je bilo prvič

Prvi gluhi košarkar v evroligi Miha Zupan se je preizkusil v košarki
ZŠIS-POK
V rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani je včeraj potekal parafest – dan športa invalidov.

Za paciente na URI - Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce so parafest pripravili Zveza za šport invalidov Slovenije - Paralimpijski komite (ZŠIS - PK), Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS - Soča (URI - Soča) ter Lidl Slovenija. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili. Parašportnikom so se pridružili tudi sedanji in nekdanji vrhunski športniki, kot so plavalec Peter Mankoč, košarkar Miha Zupan, plesalec Miha Vodičar, kolesarji ekipe Adrie Mobil, košarkarji Petrola Olimpije, odbojkarji Calcit Volleyja, selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunović, slovenska curling reprezentanca, selektor balinarske reprezentance Aleš Škoberne ter balinarski reprezentant Aleš Borčnik.

Kot so poudarili na dogodku, športne aktivnosti invalidom prinašajo veliko, saj prek gibanja razvijejo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo ter zvišujejo kakovost življenja. Prvi korak, da se invalidi začnejo gibati, predstavlja spoznavanje in preizkus različnih parašportov, saj na ta način hitro ugotovijo, kateri šport jim ustreza in kateri ne. Na URI - Soča so tako predstavili šest najbolj priljubljenih parašportov – parakolesarstvo, boccio, odbojko sede, košarko na vozičkih, paraplavanje, športni paraples in curling na vozičkih. ZŠIS - PK želi športne aktivnosti še posebej približati mladim invalidom, saj jim gibanje lahko pomaga pri vključevanju in aktivnem povezovanju.

"Šport je za vsakega mladega človeka zelo pomemben, še toliko bolj pa za mlade invalide. Skozi športne aktivnosti namreč pridobijo samozavest in se vključujejo v socialno mrežo, ki jim večkrat primanjkuje pri njihovem razvoju ter samopodobi. Tako smo se na ZŠIS - PK odločili, da s pomočjo Parafesta tudi mladim invalidom približamo njim prilagodljive športe. Skupaj z Lidlom Slovenija na nacionalni in lokalni ravni skušamo omogočiti, da se mladi invalidi enakopravno vključujejo v šport in si na način gradijo bolj aktivno ter zdravo življenje," je na Parafestu dejal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS - PK.

Šport je pomemben tudi pri rehabilitaciji
Na URI - Soča športne aktivnosti redno vključujejo v rehabilitacijske procese, tako pri odraslih kot otrocih. Šport pri rehabilitaciji predstavlja logično nadaljevanje dela tima zdravnikov, fizioterapevtov, delovnih terapevtov in drugih strokovnjakov, ki sodelujejo s pacienti. Je nadgradnja skupnega truda za njihovo dobrobit tudi po zaključeni rehabilitaciji na URI - Soča. Mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI - Soča, je ob tem povedal: "V URI - Soča se zavedamo, da je v procesu rehabilitacije športna aktivnost pomemben dejavnik, ki pri posamezniku lahko pripomore, da se hitreje povrne v aktivno življenje. Zato paciente spodbujamo, da so športno aktivni že med samo rehabilitacijo, pa tudi potem, ko inštitut zapustijo in se vračajo v vsakdanje življenje. Predstavitev različnih športov, ki so pri tem na voljo, in podpora pri aktiviranju ter vključevanju, so zato redni del naših aktivnosti."

Gibanje mora biti motivator predvsem pri mladih
Na dogodku so parašporte predstavili vrhunski športniki invalidi in parašportniki, pridružili pa so se jim tudi znani slovenski športniki. Nekateri med njimi so se prav na Parafestu prvič preizkusili v parašportu. Parašportniki in znani športniki so izvedli tako imenovane 'mini tekme', kjer so se pomerili v posameznih športih in bili prava paša za oči za obiskovalce. Nad prikazanimi športnimi aktivnostmi so bili navdušeni tudi mlajši obiskovalci, pri katerih je šport še toliko bolj pomemben. Prav z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti sta ZŠIS - PK in Lidl Slovenija razvila program Postani športnik, s katerim želita vzpostaviti dolgoročni sistem na nacionalni in lokalni ravni z namenom večjega dosega in prepoznavnosti parašporta med mladimi. Partnerji so program Postani športnik predstavili tudi na Parafestu.

Miha Zupan

"Pohvalno je, da se organizirajo taki dogodki, kot je Parafest, da se čim več mladih začne ukvarjati s športom. Prepričan sem, da je tudi med gluhimi in naglušnimi precej nadarjenih otrok, ki pa se bojijo pokazati. Tudi sam se trudim in skušam pomagati - tudi s pomočjo organizacije košarkarskih kampov."

Miha Vodičar
"Opazil sem, da je na URI Soča poskrbljeno za mlade s posebnimi potrebami. Opazil sem, da se svojim handikapom ne obremenjujejo in živijo svoje življenje, predvsem pa se nje obremenjujejo s stvarmi, zaradi katerih se sekiramo mi. Preizkusil sem tudi športni paraples, ki je precej bolj zahtevnejši, kot se zdi na prvi pogled."

Eva Pogačar, odbojka, Calcit Volley
"Odbojka sede sploh ni preprosta, predvsem zato, ker mora biti zadnjica ves čas na tleh, pa tudi skoki niso dovoljeni. Navdušenim smo nad Parafestom, hvaležni za vabilo. Šport invalidov pa nam sicer ni tuj, saj imamo kar nekaj prijateljef in prijateljic, ki jih spremljamo v v reprezentanci odbojka sede."

Primož Jeralič
"Šport invalidov je garanje. Z vizijo, jasno željo in prizadevnostjo, pa se poseže tudi tja med zvezde."

Članki iz rubrike