Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 25.04.2019 17:15:41

Nova reli-sezona se začenja v Ajdovščini, Turk z novim dirkalnikom

Konec tedna se bo začela nova sezona relija v državnem prvenstvu. Prva preizkušnja bo reli Vipavska dolina v okolici Ajdovščine v petek in soboto, na katerega so prijavljene 104 posadke, med njim tudi branilec naslova Rok Turk.

A v tej sezoni je Turk zamenjal dirkalnik. Namesto s Peugeotom 208 T16, s katerim je zmagal v lanski sezoni, bo v tej naslov najboljšega naskakoval s Hyundaijem i20 R5, s katerim je že odpeljal nekaj relijev pred domačim začetkom sezone in v Kumrovcu ter na reliju Lavanttal pokazal, da bo tudi z novim avtomobilom zelo nevaren tekmec.

Na prvem reliju sezone bo konkurenca močna; Hyundaijeva ekipa bo imela še enega vrhunskega voznika, starega znanca slovenskih reli prizorišč Italijana Clauda de Cecca, nekdanji državni prvak Aleks Humar bo nastopil s Škodo Fabio R5, veteran Darko Peljhan pa tokrat s Volkswagnom Polom RN4. Tim Novak (Opel Adam R2), Jernej Fakin (Peugeot 208 R2) in še kdo naj bi se tudi borili za vrh v slovenski razvrstitvi. Po premoru na mednarodni sceni se je v Slovenijo vrnil tudi Jan Medved, ki bo letos vozil dirkalnik Peugeot 208 R2.

Na uvodnem reliju sezone pa bo močna tudi mednarodna konkurenca. Poleg de Cecca bodo ceste v okolici Ajdovščine preizkušali še nekateri dirkači, ki jih slovenski ljubitelji tega športa dobro poznajo. Madžara Janos Puskadi in Daniel Fischer (oba Škoda Fabia R5), Nemec Hermann Gassner junior (Toyota GT86) in Avstrijec Gerald Rigler bodo verjetno s svojimi dirkalniki razreda 2 krojili vrstni red prav pri vrhu.



Reli Vipavska dolina, prva postaja sezone, bo letos doživel deveto izvedbo. Lani je zmagal Turk, pred tem pa so bili uspešni še po dvakrat Tomaž Kaučič, Darko Peljhan in Aleks Humar, enkrat pa Italijan Pero Longhi.

Dirkače čaka deset hitrostnih preizkušenj, prva bo superspecial v petek zvečer v središču mesta, devet pa jih bo na sporedu v soboto (HP Bela, Erzelj, Predmeja in trikrat legendarna preizkušnja HP Žablje). Skupno bodo na "brzincih" dirkači morali prevoziti 95 km, skupna dolžina relija je 285 km.

Po reliju v Ajdovščini bo v tej sezoni za točke slovenskega DP štelo še šest dirk, pri čemer bosta dve na Hrvaškem: konec maja reli Velenje, v začetku junija reli Ina Delta na Hrvaškem, konec junija bo reli Železniki, konec septembra reli Nova Gorica, v začetku oktobra reli Poreč, sezona se bo končala z idrijskim relijem konec oktobra.

Značke: reli, dp

Članki iz rubrike