klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 10.04.2019 10:16:43

Slovenske telovadke neobremenjene po čim višja mesta

Teja Belak
Grega Wernig
V četrtek bodo na veliko sceno na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki v poljskem Szczecinu stopile še telovadke, med več kot stotimi bodo tri Slovenke. Teja Belak in Tjaša Kysselef na preskoku se želita prebiti v sobotni finale, Adela Šajn na gredi pa v prvi vrsti ponoviti dobro sestavo z zadnjega svetovnega pokala v Dohi.

Belakova na začetku sezone ni posegala po najvišjih mestih, kot je bilo to pri njej v navadi v zadnjih sezonah. Imela je težave s poškodbami, ki jih je zdaj omejila in v zadnjih dveh tednih zelo dobro trenirala.

"Začetek sezone je bil dosti slab, imela sem veliko težav z nogo, ki so se z blokado umirile. Upam, da čim dlje zdrži. Dva tedna sem zelo dobro trenirala, razen zadnjih par dni, ko sem bila malo bolna. V soboto sem imela doma pregledno tekmo, oba skoka sem naredila zelo dobro, tudi novega sem skočila. Upam, da mi tudi tu uspe, z ostalimi stvarmi pa se ne obremenjujem," razmišlja Belakova.

V zadnjih letih je bila redna udeleženka finalov na EP, a to letos ne postavlja kot glavni cilj. "Nočem se obremenjevati. Najprej si želim, da sploh skočim. Zadnje čase preveč padam ob doskokih. Veliko bolj pomembno je, da oba skoka naredim. Vemo tudi, da imam dovolj težke skoke. Če naredim, bo prišlo finale. Ampak se s tem nočem obremenjevati," poudarja.

EP jemlje kot vmesni cilj na poti do končnega - to je jesensko SP, ko se bodo delile olimpijske vozovnice. "Vseeno si želim finala. V njem sem bila petkrat, zakaj ne bi bila še šestič. Če mi ne uspe, bom malo razočarana. Kljub poškodbam in vsem težavam," je zaključila 24-letna Ljubljančanka, ki je bila doslej najboljša na EP četrta leta 2013 v Moskvi.

Brez finala na EP je do zdaj še Kysselefova. Ta se ji je v zadnjih letih vselej izmuznil za las, zato je njena velika želja, da tokrat uspe. Še pred tem pa mora narediti skoka, kot je treba, pravi. "To je glavno za finale. Najprej moram dobro trenirati, da bodo skoki kot morajo biti. Če bo finale, bo cilj izpolnjen. Ne bom razočarana, če bom naredila skoka v 'nulo'," je povedala Kysselefova.



Petindvajsetletnica pa ima na Poljskem dva cilja. Drugi je uspešen nastop v mnogoboju, preko katerega si želi priboriti mesto na junijskih evropskih igrah v Minsku.

"Videla sem priložnost, za mnogoboj nimam pričakovanj, ni nuja. Nisem veliko trenirala druga orodja. Dva tedna nazaj sem se o tem začela pogovarjati s trenerjem. Zadnji teden sem še zbolela. S tem se nočem obremenjevati, preskok je glaven," poudarja Kysselefova, ki pa jo malenkost skrbi dejstvo, da bo na svojem glavnem orodju nastopila povsem ob koncu, zato ne ve, kako se bo na vse skupaj odzvalo telo.

Najstarejša članica slovenske ekipe Šajnova je pred dobrima dvema tednoma nase opozorila s četrtim mestom na svetovnem pokalu v Dohi, zato je na treningih pred EP trenirala še bolj motivirana.

"V zadnjem času, ko sem se tudi telesno pripravila bolje po lanskih hudih težavah z boleznijo, ko sem že nekaj časa mislila, da bom morala zaključiti kariero, so se stvari odvile v želeno smer. To ti da dodatne motivacije, samozavesti. Dobro sem trenirala, nimam občutka, da si nalagam kakšen dodaten pritisk. Človek je pomirjen, če si dokaže, da lahko. Upam, da se bo 'poklopilo' tako kot si želim," pravi 28-letnica, ki bo sicer nastopila tudi na parterju.

"Sem ena od športnic, ki noče razmišljati in govoriti na glas o rezultatih. Nevede si s tem ustvarjaš pritisk. Če pokažem to, kar znam, se bo pokazalo na oceni. Lahko me pripelje zelo visoko. Pustimo se presenetiti," dodaja Šajnova, leta 2008 udeleženka olimpijskih iger v Pekingu.

Značke: gimnastika, ep

Članki iz rubrike