Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 24.01.2019 08:15:31

V Novi Gorici bodo teden dni gostili najboljše šahiste

Nova Gorica bo med 25. in 31. januarjem gostila močen mednarodni šahovski turnir Hit open, tokrat že 24. po vrsti. Prijave nanj potekajo še vse do popoldanskih ur v petek, ko se bo bo 16.30 šahovski turnir tudi začel. Doslej je prijavljenih okrog 190 šahistov iz 16 držav sveta.

Kot je na sredini novinarski konferenci povedal direktor turnirja Matjaž Lovišček, letos pričakujejo deset velemojstrov, osem mednarodnih mojstrov in 24 FIDE mojstrov in mojstric. Med njimi bo tudi nekaj bolj znanih imen svetovnega in slovenskega šaha, od Zdenka Kožulja, Mateja Šebenika do Aleksandra Beljavskega in drugih.

Igra na turnirju bo potekala v devetih krogih po švicarskem sistemu in v dveh vzporednih turnirjih. Na prvem, turnirju A, se bodo merili igralci, katerih rating znaša več kot 1500 točk. Posebno pozornost organizatorji tudi tokrat namenjajo mladim z organizacijo turnirja B, kjer bodo lahko igrali šahisti in šahistke z ratingom nižjim od 1500 točk.

Obenem pa mednarodni šahovski turnir Hit open 2019 velja kot kvalifikacijski turnir za slovensko državno prvenstvo šahistk. Skupni nagradni sklad turnirja je letos ocenjen na 5000 evrov.



Hit open je sicer največji mednarodni odprti turnir v Sloveniji, ki ga nepretrgoma organizira Šahovski klub Nova Gorica ob pomoči številnih pokroviteljev. Že vseskozi jim stoji ob strani družba Hit. Njena predstavnica, Maša Koglot iz kabineta predsednika uprave Hita, je povedala, da je podpora temu turnirju predvsem zaradi njegovega izjemnega pomena pri spodbujanju športnega udejstvovanja in prispeva k promociji športa med mladimi.

"Smo edini v Sloveniji s tako dolgo tradicijo. Letos smo turnir dvignili na višjo raven, pri tem najbolj izstopa rekordna udeležba in internetni prenos partij na A turnirju," je povedal Lovišček.

Letošnji turnir bo obenem tudi dobra popotnica za jubilejni, 25. mednarodni šahovski turnir Hit open, ki bo na sporedu prihodnje leto in priprave nanj so se že pričele. Pričakujejo, da se ga bodo udeležili številni znani šahisti, število vseh udeležencev pa želijo podvojiti.

Značke: šah, turnir

Članki iz rubrike