ajda smrekar 23 Odkrito.si

Ne boste verjeli, kaj je Ajda Smrekar delala za ...

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 23. februarja

Luna Petisvet.si

Dva dni pred tem postane kritično, sicer pa vse ...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

Ota Širca Roš Njena.si

Ota Širca Roš se bo poslovila od malih zaslonov

tanja žagar miki šarac Njena.si

Tako za svoje goste poskrbi Tanja Žagar

STA
STA
0 21.11.2018 17:24:39

Mariborski PRIMER DOPING: Zaplet s PRIČO IZ TUJINE, trener je še vedno ...

vszi
Mariborska dopinška zadeva je še vedno v fazi preiskave.

Očitki zoper zdaj že nekdanjega zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Borisa Špesa in atletskega trenerja Igorja Šalamuna, osumljena prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, so še vedno v fazi preiskave. Kot so za STA pojasnili na mariborskem sodišču, sta oba tudi še vedno v hišnem priporu.

Po informacijah mariborskega sodišča je prišlo do zapleta z eno od prič iz tujine, ki so jo kljub njihovemu opozorilu zaslišali, ne da bi bila s tem seznanjena obramba. V naslednjih dneh naj bi tako opravili ponovno zaslišanje omenjene priče, po neuradnem pisanju Večera gre za bosansko atletinjo Danijelo Kuna.

Namestnica vodje mariborskega tožilstva Januša Kušar Rotman pa je za STA potrdila, da so že junija zoper obdolžena vložili obtožnico, a je izvenrazpravni senat sodišča ugodil ugovoroma obdolženčevih zagovornikov in jim vrnil obtožnico z zahtevo za dopolnitev preiskave.

Prišlo je do procesnega zapleta, saj je izvenrazpravni senat ugotovil, da je preiskovalni sodnik pristojne sodne organe v Bosni in Hercegovini zaprosil za zaslišanje priče in prejel izvod zapisnika o njenem zaslišanju. Iz podatkov v spisu ni bilo mogoče zanesljivo ugotoviti, da je pristojni organ v BiH o zaslišanju obvestil zagovornika obeh obdolžencev, senat pa je ocenil, da je zaslišanje priče oz. njena izpovedba bistvena.Tožilstvo je zato predlagalo, da preiskavo dopolnijo tako, da obrambo seznanijo z izpovedbo priče, če z branjem izpovedi slednja ne bi soglašala, pa da ponovno zaslišijo pričo, kar naj bi se kmalu tudi zgodilo.

Mariborski kriminalisti so sicer v aprilski preiskavi, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki se nahaja v zdravilu Aranesp 500. V poznejših hišnih preiskavah so zasegli še zdravila Dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.

Takrat so pojasnili, da naj bi osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. S snovmi naj bi osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete, ki so jih varnostni organi že naznanili protidopinški agenciji Sloada.

Izredni strokovni nadzor, ki so ga na pljučnem oddelku UKC Maribor izvedli po dopinški aferi, sicer ni razkril nepravilnosti v ravnanju z zdravili. Kriminalisti so sumili, da je osumljeni zdravila za prodajo na črnem trgu kradel iz bolnišnice.

Članki iz rubrike