kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

sta
sta
0 21.11.2018 10:58:39

Hrvaški tenisači želijo na pesku maščevati poraz nogometašev

Francija in Hrvaška bosta odigrali zadnji finale Davisovega pokala v starem formatu. Konec tedna oziroma od petka do nedelje se bosta na peščeni podlagi na stadionu Pierre Mauroy v Lillu potegovali za enajsti naslov v zgodovini Francije in drugega za Hrvaško.

Čeprav so Francozi branilci lovorike in bodo gostitelji na nogometnem stadionu, ki je leta 2015 gostil zaključne boje eurobasketa in bo za finale Davisovega pokala pripravljen, da sprejme 28.000 gledalcev, je Hrvaška nesporni favorit. Njene barve bosta branila med drugim Marin Čilić in Borna Čorić, sedmi in dvanajsti igralec z lestvice ATP, medtem ko Franciji manjkajo njeni trije najboljši igralci, Richard Gasquet, Gael Monfils in Gilles Simon.

Na papirju sta izenačeni le dvojici. Hrvaška bo v igro poslala Mateja Pavića, ki je četrti igralec parov na svetu in je prejšnji teden nastopal na zaključnem turnirju v Londonu, ter verjetno Ivana Dodiga, francoski kapetan Yannick Noah pa ima na voljo Nicolasa Mahuta in Pierre-Huguesa Herberta, ki sta v Londonu igrala v finalu.

Velik dolžnik pri Hrvatih je Čilić, ki je 2016 sredi Zagreba zapravil zgodovinsko priložnost za osvojitev drugega naslova v Davisovem pokalu. Pri vodstvu 2:1 za Hrvaško je proti Argentincu Juanu Martinu del Potru zapravil prednost 2:0 v nizih. Argentina je tako izenačila na 2:2, v odločilni peti partiji pa je Južnoameričanom prvi naslov v zgodovini prinesel Federico Delbonis, ki je premagal Iva Karlovića.

Hrvaška tega bolečega poraza še ni pozabila, kakor tudi ne dejstva, da se bosta v Lillu pomerili državi, ki sta igrali tudi finale na zadnjem svetovnem prvenstvu v nogometu. Na novinarski konferenci se igralci in kapetana nista mogla izogniti novinarskim vprašanjem na to temo. Hrvaški strateg Željko Krajan je bil najbolj odkrit: "Čeprav še nismo dobili nobenega klica ali sporočila od naših nogometašev, sem prepričan, da si vsi želijo, da se Franciji oddolžimo za poraz v Rusiji."

Noah je bil na to temo bolj redkobeseden, več je govoril o tem, da v finalu Davisovega pokala ne obstajajo favoriti ter da je bila izbira peščene podlage zanj prava odločitev. "Vem, da se ni lahko prilagoditi na počasnejšo podlago v nekaj dneh. Vem tudi, da zaradi tega obstaja večja verjetnost poškodb, toda za pesek smo se odločili po daljšem razmisleku, saj vemo, da je hrvaškim igralcem to najmanj ljuba podlaga," je dejal Noah, ki bo ne glede na rezultat zadnjič vodil francosko izbrano vrsto. Vodenje bo predal Amelie Mauresmo.

Davisov pokal, ki se več kot sto let igra po sistemu izločanja in je najbolj množično in po vsem svetu razširjeno ekipno tekmovanje, bo od 2019 potekalo po turnirskem sistemu. Termin je od 18. do 24. novembra, udeležilo pa se ga bo 18 najboljših reprezentanc na svetu. Te bodo razdeljene v šest skupin, v četrtfinale pa se bodo uvrstile zmagovalke skupin ter še dve najboljši drugouvrščeni ekipi.

Šest udeleženk je že znanih (ZDA, Španija, Francija, Hrvaška, Argentina, Velika Britanija), preostalih dvanajst pa bo februarja 2019 po dvobojih Brazilija - Belgija, Uzbekistan - Srbija, Avstralija - Bosna in Hercegovina, Indija - Italija, Nemčija - Madžarska, Švica - Rusija, Kazahstan - Portugalska, Češka - Nizozemska, Kolumbija - Švedska, Slovaška - Kanada in Kitajska - Japonska.

Zmagovalci:
2017: Francija
2016: Argentina
2015: Velika Britanija
2014: Švica
2013: Češka
2012: Češka
2011: Španija
2010: Srbija
2009: Španija
2008: Španija
2007: ZDA
2006: Rusija
2005: Hrvaška
2004: Španija
2003: Avstralija
2002: Rusija
2001: Francija
2000: Španija
1999: Avstralija
1998: Švedska
1997: Švedska
1996: Francija
1995: ZDA
1994: Švedska
1993: Nemčija
1992: ZDA
1991: Francija
1990: ZDA

Najuspešnejše države v Davisovem pokalu:
32 zmag: ZDA
28 zmag: Avstralija
10 zmag: Velika Britanija
10 zmag: Francija
7 zmag: Švedska
5 zmag: Španija
3 zmage: Češka, Nemčija
2 zmagi: Rusija
1 zmaga: Hrvaška, Argentina, Italija, Južnoafriška republika, Srbija, Švica

Članki iz rubrike