Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 20.11.2018 15:19:42

Telovadci v Cottbusu po prve točke za OI 2020

Grega Wernig
V četrtek se bo v Cottbusu s kvalifikacijami začel zadnji svetovni pokal v športni gimnastiki v letu 2018, hkrati pa bo to prva od osmih tekem, ki bo štela kot kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu 2020. V Nemčiji bo nastopilo sedem Slovencev, na čelu moške ekipe bo evropski podprvak na konju z ročaji, Sašo Bertoncelj.

Na tekme se po krajšem premoru vrača tudi Rok Klavora, ki je nazadnje tekmoval na evropskem prvenstvu v Glasgowu, svetovno prvenstvo v Dohi je izpustil. Poleg njega bo na parterju nastopil še Luka Terbovšek, na konju z ročaji bo Bertonclju, edinemu Slovencu na letošnjem SP, družbo delal Luka Kišek.

Bertoncelj reprezentančne kolege že čaka v Cottbusu, saj je minuli konec tedna tekmoval na tekmi nemške bundeslige in je ostal v Nemčiji ter si s tem prihranil pot.

"Sašo ima že vsega 'poln kufer'. To je konec in hkrati začetek sezone, saj je to zadnja tekma in tudi prva v olimpijskih kvalifikacijah. Sicer pa je vse potekalo normalno. Vsi so dobro trenirali, le Rok je imel nekaj manjših težav z nogo," je povedal selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič, ki bo tekmo izpustil, namesto njega bo telovadce v Nemčiji vodil trener Klavore, Dejan Jovanović.

Selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič bo v Cottbus odpeljal Tejo Belak, ki bo nastopila na preskoku in gredi, Tjašo Kysselef, ki bo tekmovala na preskoku, ter Adelo Šajn, ki se bo predstavila na gredi in parterju. Standardna članica ekipe Lucija Hribar bo tokrat ostala doma, saj ima težave s poškodovano ramo.



"Pri puncah so prisotne razne bolečine, ampak tega smo že navajeni. Vseeno gremo na tekmo. Sodeč po startni listi, bo konkurenca kakovostna in številčnejša kot sicer. Bo pravi svetovni pokal. Veseli bomo, če se bo kateri od reprezentantk uspelo uvrstiti v finale," je pred odhodom v Nemčijo načrte razgrnil Mavrič.

Tekma v Cottbusu, kvalifikacije bodo v četrtek in petek, finali po orodjih v soboto in nedeljo, bo prva od osmih svetovnih pokalov, ki bodo šteli kot kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu 2020.

Telovadci in telovadke bodo točke lovili na tekmah v Cottbusu, Melbournu, Bakuju in Dohi. V tem vrstnem redu si sledi osem tekem, zadnja bo konec marca 2020 v Dohi. Olimpijske vozovnice bodo prejeli zmagovalci seštevkov na posamičnih orodjih.

Zaradi novega sistema kvalifikacij na OI, ko bo moč olimpijske vozovnice loviti ne le na svetovnih prvenstvih, temveč tudi preko svetovnega pokala, je zanimanje za tovrstne tekme med reprezentancami močno naraslo - že za tekmo v Cottbusu se je odločilo veliko več zvezdnikov športne gimnastike kot sicer, konkurenca bo precej ostrejša.

Članki iz rubrike