ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

intuicija 1 Petisvet

5 nujnih opozoril, da nekaj ni ...

glarus Svet24.si

FOTO: Pirati so jih presenetili s kalašnikovi

meghan markle stara Svet24.si

Tako bo osivela in se zgubala Meghan Markle

noge Najstnica.si

Preprost recept: Naravna krema za britje

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

STA
STA
0 15.09.2018 08:01:42

NORA tekaška preizkušnja na planiški letalnici! 400 metrov dolžine, 202 metra višinske razlike

Jure Makovec
Letalnica v Planici se bo danes znova prelevila v tekaško stezo.

Letalnica bratov Gorišek v Planici se bo danes že šesto leto zapored prelevila v eno najtežjih tekaških stez na svetu. Več kot 1100 tekačev bo v sklopu teka Red Bull 400 skušala premagati vzpon od vznožja velikanke do vrha skakalnice. Tek po dolžini meri 400 metrov, tekmovalci pa na tej razdalji premagajo 202 metra višinske razlike.

Tek spada v kategorijo ekstremnih tekaških preizkušenj, ki jih je pred sedmimi leti začela manjša skupina gorskih in "stopniščnih" tekačev s tekom na letalnico na Kulmu. Hitro so se prijele tudi na drugih podobnih prizoriščih - danes je tako ob Planici, ki velja za najtežjo, še 16 drugih prizorišč podobnih preizkušenj.

Zaradi izjemne intenzivnosti je tek na letalnico v dolini pod Poncami najbolj prestižna tovrstna lovorika, posledično pa v zadnjih letih na dogodku konstantno raste udeležba. Lani je v najhujšem možnem vremenu, ob hudih nalivih, ki so progo spremenili v drsalnico, vznožje letalnice pa v jezero zavidljivih mer, tekmovalo skoraj tisoč tekačev, letos jih je prijavljenih še več.

Letošnje tekmovanje bo znova potekalo v posamični konkurenci in štafeti 4 x 100 metrov.

Posamični rekord planiške naprave je lani dosegel zmagovalec Luka Kovačič, ki je na vrh je pritekel v času 5:05 minute. S tem je močno popravil rekord Turka Ahmeta Arslana, ki je leta 2015 tekel 5:20.

Za primerjavo in prikaz zahtevnosti preizkušnje - rekord na 400 metrov po ravnem je trenutno v lasti južnoafriškega atleta Wayda van Niekerka, ki je dolžino pretekel v 43,03 sekunde.

Značke: tek, rekreacija

Članki iz rubrike