Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 12.09.2018 00:35:35

Za namiznoteniški dogodek leta v Celju skoraj vse nared

V Laškem in Celju bo čez mesec dni, med 15. in 21. oktobrom, potekalo največje letošnje tekmovanje za športnike invalide v Sloveniji. Priprave na svetovno prvenstvo v namiznem tenisu (SPINT 2018) pa so že v sklepnem delu.

Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide bo velik organizacijski zalogaj tudi za izkušene prireditelje v Laškem, kjer že vrsto let pripravljajo tradicionalni mednarodni turnir in kjer so lani že izvedli tudi evropsko prvenstvo.

SPINT 2018 bo v vseh pogledih nadgradnja dosedanjih tekmovanj, zahtevno delo prireditelje čaka predvsem pri logistiki in transportu. Tekmovanja bodo namreč zaradi premajhne dvorane Tri lilije v Laškem potekala v celjskem Zlatorogu, Laško bo le prizorišče za trening.

Veliko niti tekmovanja bo imel v rokah Gorazd Vecko; nekdanji slovenski selektor je zdaj v več vlogah, že vrsto let skrbi za stroko v britanski reprezentanci, obenem je tudi tehnični direktor SP, v teh dneh pa v Laškem vodi še svoj pripravljalni kamp, na katerem sodelujejo številni igralci, ki bodo oktobra tudi v Celju. Kamp bo potekal še do 18. septembra, v dvorani Tri lilije pa pod vodstvom Vecka trenirajo reprezentanti Velike Britanije, Nemčije, Norveške, Hrvaške, Srbije, Slovenije, Slovaške, Turčije in ZDA.

"Od vseh 60, ki so tukaj, samo trije ne bodo na SP. Vsi drugi pa pridejo nazaj v Slovenijo. Letos je interes malo večji, vedo, da so mize takšne, kot bodo na prvenstvu in tudi žogice bodo iste, kamp je vrhunski, vsi so zadovoljni. A kot pravim vsakemu udeležencu: to niso počitnice, sem mora vsak priti dobro pripravljen," je na današnjem medijskem dnevu, ko so prireditelji prvenstva iz krovne slovenske Zveze za šport invalidov - paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) predstavili dogajanje pred SP, dejal Vecko o kampu, ki je letos nekakšen uvod v SP.

"Projekt je dosti večji predvsem logistično, zadeve so zastavljene bolj na široko. Mi smo pripravljeni, tudi če bi morali tekmovanje izpeljati zdaj, bi potrebovali le dva ali tri dni. Turnir v Laškem ima sicer več dvobojev, na SP pa bomo imeli 12 tekmovalnih miz in štiri dni tekmovanj. Je pa vse skupaj veliko težje organizirati," je Vecko poudaril, da je skorajda že vse nared za SP. Udeležencev bo kakšnih 300, s spremljevalci pa približno 650, samo Kitajska jih bo poslala 50.


Na zelo močnem tekmovanju bodo nastopili tudi trije domači aduti. V ZŠIS-POK se zavedajo, da ne smejo imeti prevelikih pričakovanj, saj so se Luka Trtnik, Barbara Meglič in Primož Kancler med udeležence prebili s posebnimi vabili.

"Veliko bo logističnih izzivov. Nihče pri nas nima takšnih izkušenj s toliko športniki na vozičkih, ki jih bo treba prepeljati iz enega kraja v drugega. Potrebno bo nekaj prilagoditev v dvoranah. Precej je novih izzivov, a mi smo se na to pripravili in prepričan sem, da bomo to uspešno izpeljali," je o pripravah na veliki dogodek dejal predsednik zveze Damijan Lazar.

Pričakujejo tudi veliko visokih gostov, med drugimi je obisk napovedal predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons: "Lansko EP je bilo dobra izkušnja, še več pa jih imamo pri turnirjih. A SP je seveda še bistveno bolj zahteven projekt, tudi zato, ker krovna zveza ITTF sledi vsemu, potrjuje rešitve, tako da je medsebojna komunikacija zelo pomembna."

Prihajajoče tekmovanje pa ne bo pomembno samo za udeležence, ki bodo lovili čim boljše uvrstitve, temveč tudi za razvoj slovenskega športa invalidov. Kot je poudaril Lazar, računajo na pozitiven učinek prvenstva tako pri splošni prepoznavnosti športa invalidov kot pri odpiranju možnosti sodelovanja za mlade invalide, ki bodo tako lahko spoznali prednosti ukvarjanja z vrhunskim športom.

Veliko od prvenstva pričakuje tudi Luka Trtnik; mladi up slovenskega namiznega tenisa ima za seboj dobro sezono, njen vrhunec pa bo seveda SP na domačih tleh.

"Forma je takšna, kot mora biti. Popraviti se ne da nič več, so samo še detajli, ki jih je treba izpiliti. Je pa SP nekaj, česar si sploh ne morem predstavljati. Svetovno prvenstvo v Sloveniji - vau ... Že turnir v Laškem je nekaj posebnega, a to bo še boljše. Tu bodo top igralci in mislim, da tudi top organizatorji. Zase pa upam, da bom nadaljeval tako kot letos in stopnjeval formo," je Trtnik že napovedal velika pričakovanja pred SP.

Članki iz rubrike