Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 08.09.2018 11:20:21

Aleksandra Podgorškova na SP meri na uspeh kariere

Slovensko reprezentanco v ritmični gimnastiki prihodnji teden v Sofiji čaka 36. svetovno prvenstvo, ki bo obenem prvo kvalifikacijsko sito za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. Slovenijo bodo zastopale državna prvakinja Aleksandra Podgoršek, naturalizirana Rusinja Jekaterina Vedenejeva in Anja Tomazin ter skupinska sestava. Cilji so visoki.

Komaj 17-letna Podgorškova bo v Bolgariji kljub mladosti nastopila na svojem drugem SP med elito. Iz Sofije je sporočila, da jih prvi uradni trening v tekmovalni dvorani Arena Armejec sicer čaka šele danes, a da so bili treningi teh nekaj dni na prizorišču uspešni. "Vse je v redu, vse gre po načrtih. Nobenih posebnih težav nimam, tudi poškodovano koleno se kar v redu drži," je povedala ritmičarka Narodnega doma.

Dvakratna članska državna prvakinja (2017, 2018), pred tem je zmagovala v mlajših kategorijah, ki se bo v Sofiji predstavila s polnim programom (obroč, žoga, kiji, trak), ima visoke cilje. Čeprav gre za rekordno SP po številu nastopajočih - nastopilo bo kar 176 tekmovalk iz 61 držav -, se Podgorškova želi uvrstiti med najboljših 32.

"To ostaja moj cilj. Največ lahko pričakujem od žoge in traku, a zelo rada tekmujem z vsemi štirimi rekviziti. Ne bi mogla izbrati najljubšega. Veselim se tekmovanja in upam, da sem na svojem prvem prvenstvu pred letom dni v Pesaru pridobila dovolj izkušenj, da bom tokrat lahko pokazal vse, kar znam," je še povedala Podgorškova.

Še višje kot ona lahko po mnenju stroke poseže Vedenejeva, Rusinja, ki je poleti prejela tudi slovenski potni list. Na predstavitvi reprezentance je ni bilo, saj se je na prvenstvo pripravljala v domači Rusiji, a za izkušeno, 24-letno rusko ritmičarko bo Sofija vseeno prvi nastop na SP.

Poleg Podgorškove in Vedenejeve, ki se bosta obe predstavili s polnim programom, bo v ekipni zbir prispevala še Anja Tomazin, ki bo tekmovala z obročem in žogo.


"Vseh deset sestav šteje v ekipno tekmovanje. Naš cilj je, da izboljšamo uvrstitev s prejšnjega SP 2017, da domov prinesemo eno uvrstitev v finale mnogoboja ter eno v prvo polovico," je smele cilje pred odhodom razgrnila predsednica strokovnega odbora Lena Jakubovska.

Glavne favoritinje za naslove so Rusinje. Vse od olimpijski iger leta 2016 v Rio de Janeiru sta sestri dvojčici Dina, ki brani naslov iz Pesara 2017, in Arina Averina pobrali vse večje kolajne. Skupaj z reprezentančno kolegico Aleksandro Soldatovo, ekipno svetovno prvakinjo iz 2014 in 2015, so nesporne favoritinje za novo ekipno zmago.

Strokovnjaki možnosti za stopničke v finalu mnogoboja ter finalih po orodjih pripisujejo še Izraelki Linoy Ashram, ki je edina, ki redno meša štrene ruskim tekmicam. Brez možnosti niso niti v beloruskem taboru, a Katja Galkina ni v takšni formi, kot je bila spomladi na evropskem prvenstvu.

Največ možnosti za presenečenje ima Bolgarija z Neviano Vladinovo in Katrin Tasevo, ki bosta zagotovo dobro izkoristili prednost domačega terena. Naklonjenosti bo bržkone deležna tudi Japonka Kaho Miagawa, bronasta z obročem iz Pesara 2017, saj bo Tokio gostil naslednje OI.

Rekordno bo tudi tekmovanje skupinskih sestav, kjer so med kar 36 ekipami glavne favoritinje domačinke Bolgarke, čeprav so Rusinje olimpijske, svetovne in evropske prvakinje v mnogoboju. A na prvih treh stopničkah naj bi bile ob Bolgarkah in Rusinjah tudi Italijanke, le vrstni red še ni znan.

Za skupinske sestave bo Sofija že prvo kvalifikacijsko sito za preboj na OI 2020, saj si prve tri reprezentance priborijo neposreden nastop na OI, 24 ekip pa se bo za olimpijske vozovnice lahko potegovalo na SP prihodnje leto. To je tudi glavni cilj slovenske vrste pod vodstvom kapetanke Sare Kragulj.

Članki iz rubrike