tv-moja1 Odkrito.si

Zvezdnica serije Moja boš bo morala v zapor

Billy Joe Saunders Svet24.si

VIDEO: Boksarski šampion domnevni odvisnici za ...

Jesen Petisvet

Čaka nas pretresljiva jesen 2018!

vreme, tenis, dež, padavine Svet24.si

Velika sprememba je v zraku: v igri dva scenarija

hailey baldwin, justin bieber Svet24.si

Justin Bieber naj bi se poročil

sanja grohar Njena.si

Sanja Grohar na ganljiv način razkrila spol ...

Severina Njena.si

Zamera? V Sloveniji nastopa, na Hrvaškem ne

ou
ou
0 31.08.2018 15:06:14

Matjaž Klemenčič z zmajem na reaktivni pogon letel tik nad gladino reke Soče

Matjaž je na jadralnega zmaja pripel čisto pravi reaktivni motor in jadralno napravo spremenil v stroj, ki mu je odstrl nove dimenzije letenja. Tako je uresničil svoje dolgoletne sanje kar v domači soški dolini.

"V domači dolini ponavadi letimo visoko nad gorami, od nekdaj pa je bila v meni želja, da bi Sočo — ki sem jo vedno opazoval od daleč — doživel veliko pobližje. Želel sem si leteti v strugi, med drevesi, tik nad vodno gladino in skalami pod njo," je povedal Matjaž Klemenčič.

400 Newtonov dodatnega potiska je Matjažu omogočilo letenje tam, kjer z izjemo ptic ni letel še nihče. Struga reke Soče med Kobaridom in Tolminom je vabljiva in očarljiva, a hkrati polna nevarnosti. Globoki tolmuni, visoki balvani, z drevesi posejana bregova in občasna električna napeljava, ki prečka reko, so bili zgolj nekateri izmed izzivov, ki jih je moral Matjaž uspešno preleteti pri hitrostih od 50 do 80 kilometrov na uro.

"Največja nevarnost pri takšnem letenju je mehanična napaka oziroma odpoved motorja. Goriva sem imel za največ 8 minut, zato sem moral v zraku nekajkrat pogledati na uro in preveriti koliko časa je še ostalo." Po Matjaževih besedah v primeru okvare štejejo tisočinke. Nemudoma se je potrebno odločiti kje pristati oziroma zasilno pristati. Pri tako nizkem letenju v omejenem prostoru sta bili voljo dve možnosti: voda ali skalnat prod ob vodi.

AP-1WRBQW8A12111_news

"Glava je tista, ki mora vse skupaj pravilno doumeti in izpeljati. Čeprav smo to počeli prvič, se je glava po tolikih letih na takšne situacije že privadila in moram reči, da sem ob vseh nevarnostih, na katere se moral paziti, med letenjem tudi izjemno užival," doda Matjaž. Med šviganjem vzdolž doline je letalec v stilu velikih umetnikov po vodni gladini z nogo zarisal nekaj linij, polet pa sklenil s “šolskim” pristankom V Tolminu.

Matjaž Klemenčič je jadralni zmajar doma iz Tolmina. Njegova kariera prostega letalca se je začela pri rosnih enajstih letih, ko si je v domačem klubu izposodil prvega zmaja. Leto kasneje sta z očetom pričela z organiziranim šolanjem, kar je pripeljalo do prvih pravih preletov pri 15 letih. Danes Matjaž velja za enega najvidnejših predstavnikov svojega športa v svetovnem merilu. Med njegove največje podvige spadajo pristanek na krilu jadralnega letala leta 2014 nad Bovcem in letenje z ramo ob rami s slovenskim smučarskim skakalcem Petrom Prevcem na Bloudkovi velikanki v Planici.

Značke: red-bull, klemenčič

Članki iz rubrike