Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 27.01.2018 08:07:15

Po pedofilskem škandalu odstop vodstva ameriške gimnastične zveze

Celotno vodstvo ameriške gimnastične zveze bo odstopilo po pedofilskem škandalu izjemnih razsežnosti, ki je pretresel športni svet, danes poroča USA Today. S tem se bo gimnastična zveza izognila izključitvi iz olimpijske družine ameriškega olimpijskega komiteja (USOC).

Potem ko je nekdanji dolgoletni zdravnik gimnastične reprezentance med letoma 1996 in 2015 Larry Nassar na sodišču dobil do 175 let zaporne kazni zaradi zlorabe mladih telovadk, je morala ameriška gimnastična zveza izpolniti šest pogojev, da ostane članica olimpijske družine. Ena od njih je tudi odstop celotnega vodstva, ki naj bi za Nassarjeva grozodejstva vedelo, a je vseeno pomagalo afero potihniti.

"Ameriška gimnastična zveza bo izpolnila vse zahteve USOC," je zveza zapisala v izjavi za javnost.


Na sojenju proti Nassarju je pričalo več kot 156 deklet, domnevnih žrtev, med katerimi je bila tudi štirikratna olimpijska prvakinja iz Ria 2016, Simone Biles, ter prav tako olimpijske prvakinje Aly Raisman, Gabby Douglas, Jordyn Wieber in McKayla Maroney.

Maroneyjeva, trikratna svetovna prvakinja in olimpijska prvakinja z ameriško gimnastično ekipo iz Londona 2012 je v Kaliforniji pred časom vložila tožbo proti USOC in ameriški gimnastični zvezi, ki naj bi telovadki plačala v zameno za tišino glede spolnih zlorab zdravnika reprezentance.

V tožbi je zapisano, da je bila zdaj 22-letna telovadka pod krinko obveznega športnega zdravljenja med letoma 2009 in 2013 večkrat žrtev spolne zlorabe reprezentančnega zdravnika Nassarja. Ameriška gimnastična zveza je imela načrt, kako zatreti obtožbe o spolnih zlorabah, da ne bi nikoli prišle v javnost, in je želela Nassarju omogočiti, da bi "potihoma" zapustil organizacijo, piše v sodnih dokumentih.

Značke: gimnastika, afera

Članki iz rubrike