bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

STA
STA
0 26.01.2018 18:41:45

Slovensko olimpijsko baklo v Črni pričakali tudi domači olimpijci

Slovenska olimpijska bakla, ki od 9. januarja potuje po Sloveniji, je danes prispela v Črno na Koroškem, na zadnjo postajo pred vrnitvijo v prestolnico. V Črni so jo pričakali številni športni navdušenci in tudi udeleženci preteklih olimpijskih iger Štefan Robač, Drago Pudgar, Nataša Lačen in Aleš Gorza. Z zbranimi so delili spomine na športno pot.

Slovensko olimpijsko baklo, ki pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu potuje po Sloveniji, je med številne športne navdušence v Črno prinesel nekdanji hokejist in kapetan hokejske reprezentance v Sočiju 2014 Tomaž Razingar. Baklo je najprej podal županji Občine Črna na Koroškem Romani Lesjak, nato pa so si jo na poti do osrednjega prizorišča pred črnjanskim kulturnim domom podajali koroški olimpijci.

Med njimi so bili trije od sedmih olimpijcev, kolikor jih je v zgodovini kraja dala Črna na Koroškem, in sicer smučarski skakalec Drago Pudgar, smučarska tekačica Nataša Lačen in alpski smučar Aleš Gorza.

Odsotnost zaradi obveznosti so opravičili nekdanji črnjanski olimpijci Danilo Pudgar, Katjuša Pušnik in Mitja Kunc. Prav tako najbolj slavna Črnjanka Tina Maze, ki je najbolj uspešna slovenska alpska smučarka in dobitnica štirih olimpijskih medalj, so pa njen nagovor zbranim predvajali prek video posnetka.


Ob spremstvu udeležencev specialne olimpijade iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ki so nosili olimpijsko zastavo, je baklo nato na prireditveni prostor prinesel najstarejši koroški olimpijec, 87-letni Štefan Robač z Raven na Koroškem. Robač je leta 1956 na olimpijskih igrah v Cortini d'Ampezzo za takratno jugoslovansko reprezentanco tekmoval v teku na smučeh. In kot je povedal danes, je bil na cilju 30-kilometrske preizkušnje najbolj vesel telegrama od žene, da se jima je rodila hčerka.

Na odru pred črnjanskim kulturnim domom so s številnimi zbranimi spomine na svojo športno pot delili tudi drugi današnji nosilci bakle, športnikom, ki odhajajo na prihajajoče olimpijske igre, pa so vsi skupaj zaželeli veliko uspehov in sreče.

Slovenska bakla je projekt, katerega pobudnik je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez. Po vzoru potovanja olimpijske bakle po svetu v času pred začetkom olimpijskih iger je slovenska na poti iz Ljubljane od 9. januarja obiskala Mojstrano, Jesenice, Tržič, Celje, Velenje in Maribor, iz Črne pa se v ponedeljek z vlakom vrača v Ljubljano. Pot bo končala na Ljubljanskem gradu, kjer bo v ponedeljek slovesna predstavitev olimpijcev, ki bodo Slovenijo zastopali na igrah v Pjongčangu med 9. in 25. februarjem.

V Črni, kjer je danes ves dan bila odprta razstava črnjanske olimpijske zbirke, v kulturnem domu pa tudi razstava specialne olimpijade in otroških risb, se bo športno dogajanje nadaljevalo v noč, saj se ob 19. uri na črnjanskem smučišču začenja zdaj že tradicionalni nočni slalom za pokal kralja Matjaža. To športno tekmovanje je običajno del prireditve postavljanja snežnih skulptur v Podpeci, imenovane Gradovi kralja Matjaža, ki je bila napovedana za ta konec tedna, a je letos zaradi neugodnih vremenskih razmer odpovedana.

Članki iz rubrike