Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sm
sm
12.08.2014 18:53:33
Deli članek:

Balinarji na EP z izkušenimi

Simon Maljevac

Koper bo čez slaba dva meseca (29. septembra do 4. oktobra) v dvorani Bonifika in na Markovcu gostil letošnje EP v balinanju.

Nekatere reprezentance so že razkrila postave za prvenstvo, po tradiciji pa bodo ob slovenski reprezentanci glavni favoriti za najvišja mesta na evropskem članskem prvenstvu balinarji iz Italije, Francije in Hrvaške.

V slovenski izbrani vrsti najverjetneje ne bo prišlo do nobenih sprememb v primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom v Argentini, ko so državni dres nosili Jure Kozjek (posamezno, dvojica), Davor Janžič (natančno zbijanje, dvojica), Dejan Tonejc (igra v krog), Aleš Borčnik (hitrostno zbijanje, štafeta) in Anže Petrič (štafeta).

Zveneče imena pričakovano sestavljajo tudi italijansko zasedbo, ki je na zadnjem prvenstvu stare celine leta 2012 v Pazinu tako kot slovenska osvojila šest odličij. Selektor Azzurov Dante D'Alessandro bo priložnost ponudil prekaljenim mojstrom, ki bodo v Kopru napadali stopničke v vseh šestih disciplinah.

Še posebej velja izpostaviti neuničljivega Marca Ziralda, ki bo eden izmed najhujših Borčnikovih konkurentov v boju za evropsko krono v 'brzincu', Denis Pautassi bo skušal zasesti tron v igri posameznikov, uigrana naveza Mauro Roggero - Emanuele Ferrero bo branila naslov evropskih prvakov v štafeti, Luigi Gratapaglia in Emanuele Bruzzone bosta v dvojicah po svetovni kroni napadla še evropsko, slednji pa zagotovo še ni pozabil sladke pazinske zmage z zadetima zadnjima balinoma proti Tadeju Premruju v finalu igre v krog, v kateri bo tudi v Kopru eden izmed favoritov.

V hrvaški izbrani vrsti bodo največ upov polagali v izjemnega Lea Brnića, ki je v Pazinu šele v podaljšku izpred nosa Borčniku izmaknil evropski naslov v hitrostnem zbijanju.

Galski petelini bodo kljub malce spremenjeni zasedbi v primerjavi s preteklimi prvenstvi skušali ohraniti sloves balinarske velesile. Selektor Emmanuel Bilon bo rutiniranemu Romainu Garcii ponudil priložnost v igri posameznikov in natančnemu zbijanju, veteran Frederic Poyet bo skupaj z Gregoryjem Chiratom nastopil v igri dvojic, presenetljivo bo v igri v krog francoske barve zastopal Jerome Benoit, v tekaških disciplinah pa bo glavni adut mladi diamant Alexander Chirat, ki bo z Jeremyjem Micoudom nastopil tudi v štafeti.