stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ou
ou
0 14.09.2023 10:50:56

Se jih res bojijo? Slovensko sporočilo Poljakom pred tekmo leta!

CEV
Slovensko odbojkarsko reprezentanco danes ob 18. uri čaka polfinalna tekma na evropskem prvenstvu, katerega zaključni del poteka v Rimu.

To sezono so se varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja s Poljaki srečali dvakrat. V ligi narodov so Poljaki slavili s 3:2 v nizih, v pripravah na EP pa so na prestižnem Wagnerjevem memorialu v Krakovu Slovenci slavili s 3:0.

Še pomembnejše so bile zmage na evropskih prvenstvih leta 2015, 2019 in 2021, ko so kapetan Tine Urnaut in soigralci četrtkove tekmece ugnali v izločilnih bojih in nato v nadaljevanju tekmovanja vselej osvojili srebrno kolajno. Pred osmimi leti v Bolgariji so bili pod vodstvom Italijana Andree Gianija, ta zdaj vodi olimpijske prvake Francoze, boljši v četrtfinalu s 3:2 v nizih.

Dve leti kasneje so Slovenci na EP na Poljskem domačine presenetili v tekmi za nastop v četrtfinalu in utišali dvorano v Krakovu. Takrat so slavili s 3:0, a jih je nato v četrtfinalu ustavila Rusija, ki je bila boljša s 3:0.

Na zadnjih dveh prvenstvih stare celine so v izločilnih bojih Slovencem znova nasproti stali trikratni svetovni prvaki. V Ljubljani so v polnih in glasnih Stožicah pred štirimi leti Poljaki, takrat aktualni svetovni prvaki, padli s 3:1 v nizih, v finalu pa je morala slovenska četa priznati premoč Srbom (1:3).

Pred dvema letoma pa so Slovenci znova pokvarili zabavo domačim odbojkarjem, potem ko so v polfinalu v Katovicah slavili s 3:1, nato pa v finalu po epski borbi znova ostali brez zlata proti Italijanom, ki so slavili po odločilnem petem nizu.

Slovenci, ki si ob treh srebrnih želijo predvsem zlate kolajne, imajo z velikih tekmovanj tako zelo dobro statistiko proti Poljakom in to nameravajo nadgraditi tudi v Rimu, kjer so danes preizkusili dvorano PalaLottomatica, kjer bodo na sporedu zadnje štiri tekme prvenstva. Finale in dvoboj za tretje mesto bosta na sporedu v soboto.

cretu
CEV

"Poljake dobro poznamo, dostikrat smo že igrali z njimi in jih tudi premagali. Toda to ne pomeni nič, jutri je nov dan, nova tekma. Morali bomo igrati našo igro in jih skušati presenetiti," je dejal Klemen Čebulj. »V prvi vrsti se bomo morali boriti za vsako žogo, ob tem pa biti osredotočeni in igrati kolektivno. Verjetno bodo to poskušali tudi tekmeci. Vsaka ekipa na tej ravni lahko v trenutku spremeniti svojo igro, zato bomo morali biti na igrišču kar se povezani in razbrati, kaj bodo Poljaki želeli storiti ter se temu prilagoditi. Tudi mi smo sposobni storiti enako. Na obračunu bodo odločali detajli in kako se bodo odzvali tekmeci, ko bo eni izmed ekip šlo na igrišču bolje. Vse bo odvisno od nas samih!« je pred tekmo povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Značke: slovenija, poljska

Članki iz rubrike