nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 11.06.2022 10:17:40

Slovenski odbojkarji do prve zmage v ligi narodov

Slovenska odbojkarska izbrana vrsta je na tretji tekmi lige narodov vknjižila prvo zmago. V Brasilii je bila s 3:0 (-22, -20, -21) boljša od Avstralije.

Arena BRB Nilson Nelson, gledalcev 304, sodnica in sodnik: Rene (Argentina), Mezoffy (Madžarska).
Avstralija: Graham 4, Dosanjh 3, Pope 13, Holland, Weir 7, O'Dea 1, Perry, Heptinstall 4, Hazelden 3, McAinsh, Butler, Flowerday, Senica 1, Garrett 5.
Slovenija: T. Štern 10, Pajenk, Planinšič, Kozamernik 6, Gasparini, Košenina, Bošnjak 9, Koncilja 8, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik 3, Ropret, Možič 17.

Slovenski odbojkarji so na tretji tekmi lige narodov pričakovano prvič zmagali. Na prvih dveh tekmah so morali priznati premoč Združenim državam Amerike (0:3) ter domači Braziliji (1:3), tokrat pa so na krilih izjemno učinkovitega Roka Možiča igrišče zapuščali bolj vedrih obrazov.

Ob Možiču so tekmo proti Avstralcem začeli Tonček Štern, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Gregor Ropret, prvič pa sta v reprezentanci od začetka na uradni tekmi zaigrala še Črtomir Bošnjak in prosti igralec Alan Košenina.

Nekoliko premešana postava selektorja Marka Lebedewa, ki je moral prvič v karieri skovati taktiko proti reprezentanci svoje domovine, je od samega začetka takoj pokazala, da je sposobna kljubovati Avstralcem. Dolgo časa je bilo izenačeno, potem pa je z delnim izidom 7:2 Slovenija prišla do vodstva s šestimi točkami (20:14).

Avstralci so se s petimi zaporednimi točkami hitro približali, zadnjega koraka do preobrata pa niso uspeli storiti. Posledično je niz s 25:22 pripadel Sloveniji. V drugem si odbojkarji z dežele tam spodaj niso privoščili padca v igri sredi niza in vodili z 19:18, nato pa je sledila uspešna serija Slovenije za preobrat in prepričljiv zaključek niza.



Tudi tretji, še nekoliko bolj izenačen niz, je pripadel Slovencem, ki so imeli večino časa prednost točke ali dveh. Varovanci Davida Prestona so nazadnje izenačili pri 16:16, nato pa so znova vajeti igre v svoje roke prevzeli slovenski odbojkarji, ki so najprej povedli za tri (19:16), nato pa prednost še nekoliko oplemenitili in se veselili prve zmage.

Slovenija je bila v napadu zelo učinkovita in izkoristila kar 64 odstotkov napadov, medtem ko so bili Avstralci 47-odstotno uspešni. Tudi v bloku je bila prednost na strani slovenske izbrane vrste (7:3). V napadu je izstopal Možič s 17 točkami iz le 21 poskusov. Tonček Štern je dodal deset točk, tudi Bošnjak in Koncilja pa sta prispevala lep delež točk z devetimi oz. osmimi. Pri Avstralcih je Lorenzo Pope edini presegel dvomestno število točk, 12.

"Bolj kot ne sem si oddahnil, saj je prva zmaga pomembna. Zaigrali smo bolje, iz dneva v dan napredujemo. Fantje so se borili, kot sem pričakoval, na koncu paa so odločile izkušnje in vesel sem tako zase kot za fante, da smo vpisali prvo zmago," je dejal selektor Lebedew. Še posebej je pohvalil Bošnjaka in Košenino za prvi uradni nastop v začetni postavi slovenske izbrane vrste.

"Zelo sem zadovoljen, da sem dobil priložnost in da smo tekmo dobili s 3:0. Moramo se čim prej pripraviti na naslednjo tekmo, ki jo bomo po manj kot 24 urah igrali proti Kitajski. Igra bi lahko bila še boljša, kot je bila. Je še kar nekaj stvari za pripraviti in že jutri (danes po slovenskem času, op. STA) je super priložnost, da to izboljšamo," je po tekmi dejal debitant Bošnjak.

"Občutek je top. Vesel sem, da sem dobil priložnost na tako velikem tekmovanju, kot je liga narodov. Kot ekipa smo odigrali res dobro tekmo in zasluženo zmagali," pa je pristavil Košenina.

Slovence na prvem turnirju lige narodov čaka še en obračun, danes ob 23. uri bodo merili moči s Kitajci. V petek zvečer in v noči na danes sta bili v brazilski prestolnici še dve tekmi. Nizozemska je s 3:0 v nizih ugnala Iran, Američani pa so bili s 3:2 v nizih boljši od Japoncev.

Članki iz rubrike