ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zoran Kljun
Zoran Kljun
0 10.06.2022 11:13:57

Na šolskem plesnem festivalu največ naslovov na Štajersko

Zmagovalka ŠPF in druge finalistke solistke
arhiv Bolero
Ples je kot športna vzgoja otrok in mladine že vključen med izbirne predmete v programu osnovnih in srednjih šol, poleg tega pa sta Plesna zveza Slovenije in Zavod za Šport RS Planica že devetnajsto leto organizirala Šolski plesni festival – posebno festivalsko obliko, namenjeno druženju mladih.

V projekt se vsako leto vključi do 150 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. S tem želimo plesno kulturo, ki je del splošne razgledanosti, približati celotni populaciji mladih v šolah. Število udeležencev ŠPF se vsako šolsko leto povzpne med 4000 in 5000 plesnih nadobudnežev.



Plesna vadba poteka celotno šolsko obdobje. Predpisane plesne koreografije festivala, ki jih izbere strokovna komisija Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (ZPVUTS), so ločene na zvrsti solo plesov, plesov v paru in skupinskih plesov. Na festivalski dan udeleženci nastopijo s koreografijami, ki se jih med šolskim letom naučijo, utrjujejo in ponavljajo. Ob zaključku festivala je vsak udeleženec festivala nagrajen s priznanjem, najboljši tudi s plaketami, pokali in praktičnimi nagradami.



Prireditve projekta Šolskega plesnega festivala potekajo:

– na šolski ravni,



– na področni ravni, kjer na šestih ločenih prireditvah sodelujejo osnovne šole, vključene v projekt.
Področja (regije), ki pokrivajo celotno Slovenijo:

I. skupina (MARIBOR z okolico, KOROŠKA)

II. skupina (LJUBLJANA z okolico, GORENJSKA, DOMŽALE)

III. skupina (CELJE in VELENJE z okolico)

IV. skupina (PODRAVJE, POMURJE)

V. skupina (DOLENJSKA, POSAVJE, ZASAVJE, GROSUPLJE)

VI. skupina (GORIŠKA, OBALA, NOTRANJSKA)



– na državni ravni, kjer se na zaključni prireditvi družijo, zabavajo in pokažejo svoje plesno znanje šolske ekipe, plesni pari in solisti iz vseh področnih (regijskih) skupin Slovenije. 



Izvajalci festivala so OŠ in SŠ v sodelovanju s PZS, članicami PZS (plesnimi klubi) in ZPVUTS. Izvajalci strokovnega dela festivala (poučevanja plesa) so šolski športni pedagogi na OŠ in SŠ ter strokovni kader, evidentiran pri PZS in ZPVUTS, ki sme glede na stopnjo strokovne usposobljenosti poučevati ples.



Najboljši med srednješolci

Letošnje državno tekmovanje projekta Šolski plesni festival za srednje šole je bilo izvedeno 18. maja v prostorih Plesnega centra Bolero v Ljubljani. Po uvodnih nagovorih in odplesani himni ŠPF ter po predstavitvi petčlanske sodniške ekipe se je tekmovanje začelo z disciplino plesi v paru, nadaljevalo s  posamezni plesi in zaključilo z barvito predstavitvijo plesnih točk discipline šolska plesna produkcija. Konkurenca v vseh plesnih disciplinah je bila močna, a sodniki so naziv najboljši v Sloveniji projekta Šolski plesni festival – srednje šole za leto 2021/22 lahko podelili le enemu posamezniku, enemu plesnemu paru in eni šolski ekipi.



Naziv naj plesalka ŠPF si je letos priplesala Nuša Hercog iz Gimnazije Celje - Center. Naziv naj šolska ekipa ŠPF je pripadel letos nepremagljivim dijakinjam Gimnazije Celje - Center, naziv naj šolska produkcija ŠPF pa so osvojile dijakinje Gimnazije Ledina. V disciplini standardnih plesov sta se naziva najboljši plesni par ŠPF v standardnih plesih razveselila zmagovalca Ana Adamlje in Vid Omejec iz srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice. V kategoriji latinskoameriških plesov sta bila najboljša Tjaša Vrbnjak in Kaja Vitežnik iz Šolskega centra Slovenj Gradec.

Najboljši med osnovnošolci

Zaključno tekmovanje projekta Šolski plesni festival za osnovnošolce zadnje triade je bilo izvedeno 1. junija. Organizator na šoli gostiteljici OŠ Polhov Gradec je bil Plesni klub Bolero, ki je v predstavitvenem mimohodu učencev iz 26 različnih osnovnih šol občinstvu predstavil najboljše posameznike, plesne pare in šolske plesne skupine, ki so se prek šestih področnih tekem uvrstili na zaključno državno tekmovanje projekta ŠPF za OŠ. Po uvodnih nagovorih so udeleženci v ritmu himne projekta ŠPF pozdravili projekt in tekmovanje se je začelo.



V disciplini plesi v paru sta si naziv najboljšega plesnega para v standardnih plesih projekta ŠPF priplesala Taja Gaberšek in Matej Mlačnik iz OŠ Hruševec - Šentjur, medtem ko sta v latinskoameriških plesih petčlansko sodniško ekipo prepričala Klara Bernik in Jakob Lorber z OŠ Železniki.    



V štirih tekmovalnih skupinah je petčlanska sodniška komisija na začetku tekmovanja izmed 78 tekmovalcev izbrala 48 tekmovalcev, ki so se uvrstili v naslednji krog in tako vse do finala odločili, da naslov najboljše v projektu ŠPF v disciplini posamezni plesi (hip hop, pop in latino) za šolsko leto 2021/2022 pripada Lori Stojanović iz OŠ Šmarjeta. Po skupnem seštevku vseh uvrščenih tekmovalcev so se najbolje odrezale učenke z OŠ Petrovče in ponovile lanski uspeh pri pridobitvi naziva najboljša šolska ekipa ŠPF.



Na tekmovanju smo bili priča tudi izvirnim šolskim plesnim zgodbam, v katerih so nas nastopajoči popeljali v svet domišljije. Tako je v disciplini šolska plesna produkcija naslov najboljše šolske produkcije ponovno osvojila skupina iz OŠ Hruševec - Šentjur.

Galerija

Članki iz rubrike