roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika bo tekla na vodik? Vila ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

ou
ou
0 10.06.2022 12:44:23

Tekači so na pLJogging dogodku pobrali več kot 80 kilogramov smeti

Plogginga sta se udeležili tudi športnici Eva Peternelj in Manca Šepetavc
Ljubitelji teka so se 8. junija, na svetovni dan morij in oceanov, zbrali na dogodku AR pLJogging ter moč športa uporabili za pozitivne spremembe. S skupnimi močmi so namreč naravo ob Savi odrešili za več kot 80 kilogramov smeti ter s tem tudi simbolično zaključili mednarodni izziv Run For The Oceans, katerega namen je s športno aktivnostjo prispevati k boju proti plastičnim odpadkom.

Plogging dogodek, ki so ga pri adidasu domiselno poimenovali kar pLJogging, je potekal ob Savi v Ljubljani ter privabil številne ljubitelje teka in čistega okolja. Ti so skupaj s kapetanoma tekaške skupnosti adidas Runners Ljubljana, Tamaro Pavlovič in Blažem Strožerjem, izvedli enega prvih organiziranih plogging dogodkov pri nas ter iz narave pobrali več kot 80 kilogramov smeti. V sklopu dogodka pa se je odvila tudi delavnica na temo trajnosti, ki jo je vodila pevka Eva Pavli.

Plogging je skovanka angleške besede jogging (lahkoten tek) in švedskega izraza »plocka upp« (pobiranje smeti). Aktivnost, ki so jo izumili Švedi, predstavlja razmeroma novo obliko rekreacije, ki povezuje tek s pobiranjem odpadkov. »Tekači smo znani po odgovornem in spoštljivem ravnanju z naravo, zato sem vesel, da smo z adidas Runnersi koncept plogginga pripeljali tudi v Slovenijo. Tekači so ga odlično sprejeli, zato verjamem, da bo v prihodnje med Slovenci postal še bolj razširjen in priljubljen,« je povedal Blaž Strožer, tekaški trener in kapetan v skupnosti adidas Runners Ljubljana.



Številni tekači so v pripravi na ljubljanski plogging aktivne minute sicer začeli nabirali že dva tedna pred dogodkom. 23. maja so se namreč pridružili mednarodnem izzivu Run For The Oceans, s katerim adidas in okoljevarstvena organizacija Parley posameznike že peto leto spodbujata, da s športno aktivnostjo prispevajo k boju proti plastičnim odpadkom. Izziv je potekal znotraj aplikacije adidas Running, kjer so uporabniki z vsega sveta beležili svojo športno aktivnost. Organizatorja izziva pa bosta za vsakih 10 prispevanih minut iz morij in oceanov ter z obal očistila količino plastike, enakovredno teži ene plastenke. »Čudovito je moč športa uporabiti za pozitivne spremembe. Hvaležna sem prav vsakemu posamezniku, ki se je pridružil današnjemu zelenemu teku ali pa sodeloval v izzivu za čistejše oceane,« je po dogodku dejala kapetanka skupnosti adidas Runners Ljubljana Tamara Pavlovič.

Če želite izvedeti več o adidasovi ozaveščevalni kampanji, se na Facebooku pridružite skupnosti adidas Runners Ljubljana in si naložite aplikacijo adidas Running.

Galerija
Značke: ljubljana, tek

Članki iz rubrike