Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
17.10.2015 14:43:28
Deli članek:

ANDREA GIANI: Ne bo me zanimalo, kdo je na drugi strani

CEV

Že pred slovensko tekmo repasaža je bilo jasno, da obstaja možnost, da se bo Slovenija v polfinalu srečala z Italijo, seveda pa si tega nihče ni upal napovedovati. A tukaj je. Danes Andreo Gianija čaka prav posebna tekma. Tekma, na kateri bo poslušal svojo himno, a stal na strani tiste reprezentance, za katero bo donela Prešernova Zdravljica.

Mnogi fantje so dan po četrtfinalni tekmi dejali, da zaradi vseh čustev in adrenalina niso mogli zaspati, da so podoživljali dogajanje. Ste imeli vi podobne težave?
Spat sem šel ob treh zjutraj, saj sem takoj po naši tekmi v hotelu začel preučevati tekmo, zjutraj sem si še enkrat pogledal našo tekmo, jo analiziral, nato pa je že nastopila analiza iger italijanske reprezentance. S spancem nimam težav, po tekmah ostajam miren, s takimi položaji sem se že velikokrat srečal in vem, da s preteklostjo nima smisla izgubljati energije. Mogoče sem malo podoživljal strast po naši zadnji točki, same tekme pa nisem premleval. V mojih mislih je bila že Italija in kako se ji postaviti po robu, da bi bili po tekmi spet veseli.

Že pred obema četrtfinalnima obračunoma je bilo veliko govora o tem, kaj bi bilo, če bi se srečali Slovenija in Italija, kako posebna bo pravzaprav ta tekma za vas?
Vsekakor bo tekma zelo posebna, ne nazadnje sem Italijan, v Italiji sem se rodil, za italijansko reprezentanco sem igral trideset let. Priznam, da bom s posebnimi čustvi poslušal italijansko himno pred tekmo, toda nato me ne bo več zanimalo, kdo bo na drugi strani.

Italija je reprezentanca podobne kakovosti kot Poljska, kaj ste na zadnjih treningih dejali fantom, kako ste jih pripravili na ta izziv?
Pomembno bo, da igramo dobro, zato pred vsako tekmo svojim fantom povem, da nas zanima predvsem naša igra, in ne to, kako igrajo nasprotniki. Prav tako bo pomemben občutek na igrišču, povezanost fantov in to, da bodo ves čas tekme osredotočeni. Šele potem pride na vrsto tehnična in taktična priprava in to, kako sprejemamo, kako napadamo, kako se igralci med sabo pogovarjajo med tekmo. Tudi proti Poljski smo igrali dobro, toda v tretjem nizu je mogoče kdo razmišljal v slogu: hej, hitro smo osvojili dva niza, ta tekma bo lahka. Ne. Takšnega razmišljanja si ne smemo privoščiti. Proti Italiji bo enako, je zelo podobna ekipa kot Poljaki.

Kakšna je igra italijanske reprezentance pod novim trenerjem Gianlorenzem Blenginijem?
Novi selektor, ki je reprezentanco prevzel avgusta, je korenito spremenil to reprezentanco, njihov način igre in treningov ter tudi uvedel več discipline. Potencial te italijanske reprezentance je velik, Juantorena je dober odbojkar, toda na koncu je vedno najpomembnejša celotna ekipa. Igrali so zelo dobro, na Japonskem so imeli res dober turnir, tako kot tudi tu na evropskem prvenstvu do zdaj, izgubili so le tekmo s Francijo, pa še to po petih nizih. Izločili so Rusijo, ki pa ima po mojem mnenju zelo slabo sezono, že celotno poletje igrajo zelo slabo. Zame ni nobeno presenečenje, da so Italijani tako gladko zmagali.

Kar nekaj časa ste bili kot pomočnik italijanske reprezentance, igralce poznate do potankosti, kaj nam lahko poveste o njihovih prednostih in slabostih?
Da, res je, fante res zelo dobro poznam, saj sem z njimi treniral v pretekli sezoni, toda predvsem je zame kot selektorja Slovenije pomembno to, da poznam svoje fante, le oni so pomembni (smeh). Italijani igrajo zelo dobro, predvsem zelo dobro servirajo, imajo dober blok in dober odnos. Toda tako kot vedno poudarjam, da bo na tekmi odvisno to, kako bomo igrali mi, kako se bomo pripravili na tekmo in njihove igralce.

Kako boste svoje fante pripravili na tako veliko in pomembno tekmo, kot je polfinale evropskega prvenstva?
Moramo verjeti vase. To je izjemnega pomena. Na tem tekmovanju smo se veliko naučili, iz tekme v tekmo smo rasli, s tem pa je rasla samozavest fantov in prepričanje, da lahko premagamo vsako reprezentanco na tem tekmovanju. Če se nekoliko ozrem še na zadnji dve tekmi, ki smo ju igrali in v katerih tudi zmagali. Tekma z Nizozemsko je bila pomembna, ker so fizično zelo dobro pripravljena ekipa, njeni igralci so izjemni atleti. Proti njim so prikazali izjemno predstavo. Nato je prišla Poljska, svetovni prvaki, ki imajo v svojih vrstah izjemne odbojkarje. Fantje so verjeli, da jih lahko premagajo. Enako je z Italijo. Od prve točke naprej moramo biti zbrani, igrati, verjeti …

Ste pred tekmo z Italijo prejeli veliko sporočil iz domovine?
Da, ogromno (smeh). Po tekmi s Poljaki sem telefon izklopil ob treh zjutraj, ko sem šel spat. Ko sem se zjutraj zbudil, sem ga prižgal in v hipu je začel piskati, mislil sem, da se ne bo nikoli nehalo in da mi bo kmalu pregorel (smeh). Tudi pozneje me je poklicalo veliko prijateljev, novinarjev iz Italije, tudi mojih igralcev iz Verone. Vesel nisem zase, temveč zaradi zgodbe, ki jo je spisala Slovenija. To je res neverjetno. Vse skupaj pa je posledica trdega dela fantov. Ko smo začeli sezono, sem verjel, da lahko veliko dosežemo, da lahko dobro igramo. Med sezono smo rasli tudi zaradi zmag, ki smo jih dosegali, veliko smo se ukvarjali z odnosom, disciplino. Potencial fantov je neverjeten, tu je veliko talenta. Ta pozitivna sporočila, ki smo jih dobili, so le potrditev, da Slovenijo vsi opažajo.

Je bilo za Italijo slovenska uvrstitev v polfinale veliko presenečenje?
Da, bilo je, tako kot je bilo po mojem mnenju za večino. Toda zdaj, ko smo premagali Poljsko, vse več odbojkarskih strokovnjakov in trenerjev opaža kakovost te reprezentance in mi govori, da igramo res dobro. Po dveh tekmah z Brazilijo je igro teh fantov pohvalil tudi brazilska legenda Bernardo, enako je bilo, ko smo bili na pripravljalnem turnirju v Nemčiji. Tako selektor Nemčije kot Srbije in Francije so mi rekli, da je ta reprezentanca zelo dobra, da igra na izjemni ravni, da imajo tisto iskro v očeh, zaradi katere igrajo dobro. To kakovost nam zdaj priznava že marsikdo, vesel sem, da vse več ljudi vidi kakovost teh fantov, ki pa še vedno rastejo. Niso še rekli zadnje besede.

Kakšen razplet napovedujete na drugi polfinalni tekmi med Bolgarijo in Francijo?
Francija igra zelo dobro, toda po drugi strani je ozračje v tej dvorani, ko igra bolgarska reprezentanca, res izjemno. Domača ekipa res leti z navijači. Mislim, da nas čaka zelo odprta in negotova tekma.