Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
17.10.2015 09:41:38
Deli članek:

Zmaga in finale

CEV

V današnjem polfinalnem obračunu evropskega odbojkarskega prvenstva med Slovenijo in Italijo bodo imeli eno ključnih vlog slovenski blokerji, med katerimi je tudi najmlajši član slovenske reprezentance 19-letni Ljubljančan Jan Kozamernik. Odbojkar ACH Volleyja je pred tekmo velik optimist, napoveduje zmago in uvrstitev v finale.

"Ogledali smo si video posnetke igre Italije, nismo videli nič zastrašujočega. Igrajo hitro odbojko, hitrejšo od Poljakov, predvsem v coni štiri, njihova igra je bolj podobna belgijski. To pomeni, da bomo morali imeti dober blok in dobro postavljeno obrambo. Če bomo to uspeli, če bomo zbrani in če bo še servis tekel tako, kot si želimo, se jim lahko zoperstavimo in jih tudi premagamo. Ni razlogov, da nam ne bi uspelo, zato napovedujem zmago. Enostavno niti ne morem drugega napovedati, saj enostavno ne smemo misliti, da bi tekmo lahko izgubili in kaj bi se zgodilo, če bi jo," je neustrašen slovenski bloker, ki ni pričakoval, da bo na prvenstvu odigral tako vlogo, kot jo ima, Danijela Konciljo je izrinil iz začetne postave, Uroša Pavlovića, pa prikoval na klop za rezervne igralce.

Kljub rosnim letom Kozamernik deluje kot izkušen odbojkar. "Malce nervoze je, ne igraš vsak dan polfinala evropskega prvenstva, a to je pozitivna nervoza. Jaz zelo rad igram take tekme, tekme za biti ali ne biti. Nekaj sem jih odigral za mladinsko reprezentanco, nekaj za ACH Volley, lahko rečem, da sem vedno užival. Take tekme mi dajejo še dodatno motivacijo," nadaljuje Kozamernik, ki je še tik pred odhodom na evropsko prvenstvo z reprezentanco do 21 let igral na svetovnem prvenstvu v Mehiki, tudi tam se je zelo izkazal.

"Težko je primerjati vzdušje v mladinski in članski reprezentanci. V mladinski smo vsi enako stari, tu je več generacij. A moram reči, da se tudi tu odlično počutim, da uživam v vsem, kar se mi dogaja, tudi malo mi ni žal, da nekaj časa nisem imel odmora, po drugi strani pa mi ni žal tudi dejstva, da v prvem delu poletja v evropski ligi nisem igral v članski reprezentanci, saj sem človek, ki noče zanemariti šole. Takrat sem dal prednost šoli," je dejal mladenič, ki ga bo v Sofiji vzpodbujala ožja družina, še posebno oče je vedno glasen navijač njegovih ekip.

"Takega igralca Slovenija že dolgo ni imela. Po nadarjenosti na svojem mestu prekaša celo Tineta Urnauta v teh letih, po njem bo še veliko povpraševanje," je pred kakšnim letom dejal Tomi Šmuc, takrat njegov trener pri ACH-ju, še sezono prej pa pri drugoligašu Črnuče. Zelo ceni ga tudi selektor Andrea Giani, zato ne bo nič čudnega, če bo že kmalu dobil ponudbo kakšnega kluba.

"Ne morem razložiti, kakšen preskok sem naredil v enem letu in pol. Želel sem si, da bi čim hitreje napredoval, a da bom doživel tak meteorski vzpon, pa si nisem mislil. Jaz sem samo poskusil izrabiti priložnost, zdaj pa sem v reprezentančnem dresu v polfinalu evropskega prvenstva. Zaenkrat pa nimam želja po tujini. Pri ACH Volleyju mi je dobro, pa še šoli se lahko posvečam. Ko pa bom končal šolanje, se bom bolj posvetil odbojki, takrat pa bom lahko razmišljal tudi o ponudbah tujih klubov. Mislim, da v ACH-ju lahko napredujem, v reprezentanci pa sem se že zdaj veliko naučil, veliko pa se še bom. Kakšnih mej pa si ne bom postavljal, prav tako se ne bi obremenjeval s tem, ali bom kdaj igral ali v Italiji ali v Franciji ali kje drugje," je dejal Kozamernik.