Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
17.10.2015 12:12:08
Deli članek:

Italijanski zvezdnik Juantorena o Čebulju: Lahko je moj prijatelj po EP

Nasprotniki slovenske izbrane vrste v današnjem polfinalu z izbranimi besedami govorijo o slovenski izbrani vrsti. O njej, Gianiju in pričakovanjih pred polfinalom smo se pogovarjali s selektorjem Gianlorenzem Blenginijem in prvim zvezdnikom EP Osmanyjem Junatoreno.

Italijani so v Sofijo, kjer potekajo boji za kolajno, prispeli v četrtek dopoldne, popoldne pa so se prvič srečali z veličastno dvorano Armeec, ki sprejme okrog 13 tisoč navijačev. Prej so svoje tekme igrali pred domačimi navijači, kar je bila za njih seveda prednost, a glede na to, za kako kakovostno reprezentanco gre, jim prilagajanje na novo dvorano zagotovo ne bo povzročilo večjih težav. Za večino igralcev in strokovno vodstvo je prisotnost Slovenije med najboljšimi štirimi reprezentancami po eni strani presenečenje, po drugi pa vsi soglasno poudarjajo, da gre za kakovostno reprezentanco, ki je pod vodstvom »njihovega« Gianija dozorela. »Naš cilj je, da se v zadnjem dnevu čim bolje pripravimo na nasprotnika, da bomo lahko odigrali dobro tekmo. Vemo, da je Slovenija ekipa, ki igra zelo dobro, intenzivno, njeni igralci so tehnično dobro podkovani. Številne dobro poznamo, ker igrajo oziroma so igrali v italijanskem prvenstvu. Mislim, da nas zaradi tega čaka zelo zahtevno srečanje,« je povedal selektor Blengini. Ta še posebej dobro pozna Gianija, s katerim sta že velikokrat stala na nasprotnih straneh mreže.

Blengini je bil v prejšnji sezoni trener Latine, letos bo vodil Macerato, Giani pa že nekaj časa sedi na klopi Verone. »Z Andreo sva prijatelja, ampak ti vidiki so na tako veliki tekmi nepomembni. Srečala in pozdravila sva se v hotelu, vedno rada malo poklepetava. Sva prijatelja, toda polfinale je le polfinale,« se je nasmehnil Blengini. Zanimalo nas je tudi, kakšna je ta Italija v primerjavi s tisto, ki je doživela tako veliko razočaranje v svetovni ligi, nato pa v svetovnem pokalu pokazala povsem drugačen obraz. »Spremenili smo številne zadeve pri organizaciji igre, po svetovni ligi smo naredili nekaj sprememb, zamenjali določene vloge, ekipa ima od prvega dne velik motiv, da se izboljša. Nismo imeli veliko skupnega časa, toda naredili smo vse, da smo prišli do takšne forme.«


JUANTORENA: SLOVENIJA JE VELIKO PRESENEČENJE
Za klepet je bil razpoložen tudi veliki zvezdnik Osmany Juantorena, verjetno največji zvezdnik tega evropskega prvenstva, ki ga je Blengini v reprezentanco prvič vpoklical avgusta. Kubanec je zelo hitro postal pomemben člen te izbrane vrste. »Slovenija je nedvomno presenečenje tega evropskega prvenstva, zelo močna ekipa, ki je premagala Poljsko. Ima dobre posameznike, prikazala je dobro igro, ima pa tudi odličnega trenerja, ki je poskrbel, da reprezentanca igra dobro. Vsi v Italiji vemo, kaj pomeni ime Andree Gianija. Bil je izjemen igralec, pričakujem težko tekmo, ker je Slovenija dobra ekipa, kar je pokazala predvsem na tekmi s Poljsko. Italija pa je pripravljena na to, da zmaga in se uvrsti v veliki finale,« je odločen Juantorena. Zelo dobro pozna fante, ki mu bodo stali nasproti: »Veliko jih je igralo v Italiji, zato sem seznanjen z njihovo kakovostjo in odbojkarskim znanjem. Hkrati pa v njihovo korist govori tudi to, da bodo lahko na tej polfinalni tekmi odigrali povsem sproščeno, nimajo česa izgubiti, pritisk na našo reprezentanco pa je velik.« Kakšno pa je njegovo mnenje o Klemnu Čebulju, ki je bil do polfinala najboljši slovenski posameznik in s katerim si bo zvezdnik italijanske reprezentance že čez nekaj dni delil klubsko slačilnico? »Fizično je zelo dobro pripravljen, mlad, ima zelo dober začetni udarec. Toda ne, zdaj ni moj prijatelj, mogoče po tekmi, vsekakor pa po prvenstvu. Zdaj si ga želim le premagati,« se je še nasmejal Kubanec.

CEV

ČEBULJEV ODGOVOR NA ITALIJANSKO PROVOKACIJO
Seveda smo slovenskega sprejemalca prosili za odziv na Juantorenovo izjavo, najprej se je nasmejal: »Sporočam mu, da bova po tekmi videla, kdo bo zmagal v tem obračunu, tega ne bom napovedoval. Po drugi strani pa se že veselim, da bova zaigrala v klubu, in mislim, da bova dobro sodelovala.«