Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
04.08.2014 18:05:28
Deli članek:

Premagal levkemijo in se poslovil kot eden največjih

Brazilski odbojkar Giba, ki je veljal za mojstra svojega poklica oziroma še velja, se je pred dnevi odločil, da bo pri sedemintridesetih letih sklenil svojo dolgo in bogato kariero.

Ime Gilberto Amauri de Godoy Filho oziroma na kratko Giba v svetu odbojke pomeni nekaj podobnega kot Ronaldo kot Diego Armando Maradona. Z drugimi besedami: nekaj odličnega, izvrstnega. Tak je bil 192 centimetrov visoki sprejemalec vso svojo kariero, ki se je začela pri dvanajstih letih in petindvajset let kasneje se je končala z vsemi možnimi lovorikami, ki jih lahko odbojkar doseže na reprezentančni ravni. 


Najboljši od vseh

"To je najtežja odločitev, ki sem jo sprejel v svojem življenju. Po 25 letih zapuščam parket. Moja pot je bila polna zmag in porazov, toda ne obžalujem ničesar. Moji navijači in moje nagrade so tiste, zaradi katerih sem vztrajal tako dolgo in žalosten sem, da zaključujem to poglavje svoje kariere. Toda na drugi strani se veselim novih izzivov in projektov. Upam, da bo Giba ostal v srcih navijačev še mnoga leta," je v slovo zapisal slavni odbojkar, ki je po mnenju mnogih strokovnjakov najboljše, kar je lahko odbojka v zadnjih desetletjih ponudila.


Pohvali se lahko z naslovom olimpijskega prvaka (2004), tremi zlatimi kolajnami s svetovnih prvenstev (2002, 2006, 2010) in kar osmimi naslovi v svetovni ligi (2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010). Od brazilske reprezentance se je poslovil pred dvema letoma, ko je v Londonu po izjemnem finalu in velikem preobratu doživela izjemno boleč poraz z Rusi. Čeprav je večino svoje kariere preživel v rodni Braziliji, je pečat pustil tudi na stari celini, natančneje v Italiji (Ferrara in Cuneo) ter Rusiji (Iskra Odincovo). Njegov trenutek slave je napočil leta 2003, ko je v velikem finalu svetovne lige (Brazilija je igrala proti Jugoslaviji) bil prav on tisti, ki je tehtnico prevesil v korist Brazilije. 


Premagal levkemijo

Giba pa je svojo prvo veliko zmago doživel že kot dojenček, saj so zdravniki  pri zgolj šestih mesecih odkrili, da boleha za levkemijo. A to zahrbtno bolezen je uspel premagati, tudi zato je znal kasneje v življenju toliko bolj uživati in ceniti vsak trenuitek posebej. Še danes deluje kot veliki ambasador boja proti raku. 

V spodnjem videu si oglejte 10 najboljših potez mojstra odbojke.