Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
10.09.2024 14:52:14
Deli članek:

Rogličev trener: Primož ima še dva velika cilja, prvi je Tour, drugi pa …

Profimedia

Primož Roglič po četrti zmagi na Vuelti že pogleduje v prihodnost. Njegov trener Marc Lamberts je v intervjuju za portal Het Laatste Nieuws dejal, da ima še dva velika cilja.

Vuelta je odkljukana, Primož Roglič bo v Monaku malce zajel sapo, potem pa se posvetil naslednjim izzivom, ki jih prinaša letošnja sezona. Najprej je svetovno prvenstvo v Švici, kjer bo Slovenija z njim in Pogačarjem med glavnimi favoriti, potem pa ima v načrtu še nastop na italijanskih jesenskih klasikah na čelu s spomenikom Il Lombardia. Kar pa se dolgoročnejših ciljev tiče, rumena majica oziroma Tour de France ostaja tisti sveti cilj, pa čeprav se zaveda, da se mu vrata ob mlajših tekmecih počasi zapirajo.

Tour, Švica in v istem letu nastopiti na vseh tritedenskih dirkah

Zdaj se je po številu zmag na Vuelti izenačil z Robertom Herasom. Ali ima v načrtu naskok na rekordno peto zmago? »Ne verjamem. V glavi ima dva druga cilja. Prvi je seveda zmaga na Touru, pa čeprav se zaveda, da se bo to težko zgodilo. A to ne pomeni, da se v naslednjih dveh letih ne bo poskusil in boril za to. Drugi cilj je Dirka po Švici. Z zmago bi kot prvi v zgodovini dobil vseh sedem najprestižnejših enotedenskih preizkušenj svetovne serije. Mislim, da bo to eden od ciljev naslednje sezone, čeprav mi je po drugi strani nedavno dejal, da si želi nastopiti na vseh treh tritedenskih dirkah v sezoni in potem Švica težko vrineš v program. A četudi preostalih dveh ali treh glavnih ciljev ne bo dosegel, bo še vedno lahko rekel, da je imel fenomenalno kariero. Sploh ob dejstvu, da je pozno začel in imel pri tem precej smole,« pravi Lamberts, ki je pozimi skušaj z njim iz Jumbo Visme prestopil k nemški ekipi Bora Hansgrohe.

A ker je v profesionalno kolesarstvo prišel bolj pozno, mašina še ni tako iztrošena kot pri nekaterih vrstnikih. Je star, ni pa še iztrošen, kot bi dejal sam.

Če se izrazimo po nogometno, po četrti zmagi v konferenčni ligi se bo vnovič podal v boj za zmago v ligi prvakov. Čas na prvi pogled sicer ni na njegovi strani. V nedeljo, ko je četrtič dobil špansko pentljo, je bil star 34 let in 315 dni. Zgodovina pravi,da sta starejša zmagovalca tritedenske dirke le Američan Chris Horner, ki je Vuelto leta 2013 dobil star skoraj 43 let, ter Belgijec Firmin Lambot, ki je Tour daljnega leta 1922 dobil v starosti 36 let.

A ker je v profesionalno kolesarstvo prišel bolj pozno, mašina še ni tako iztrošena kot pri nekaterih vrstnikih. Je star, ni pa še iztrošen, kot bi dejal sam. Po besedah njegovega trenerja je na Vuelti obračal ene najboljših številk v karieri in da je bila to ena njegovih najboljših, če ne kar najboljša predstava. In ko kljub dodobra okrnjenim pripravam. Na start Vuelte po besedah trenerja ni prišel optimalno pripravljen, ampak je bil nekje med 95 in 97 odstotki. Vseeno je odpeljal sijajno dirko. »V zadnjih treh tednih sem večkrat ostal brez besed,« bo dejal Lamberts.