Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
10.09.2024 10:28:00
Deli članek:

Rogličeva odisejada od Lizbone do Madrida

Profimedia

Bil je to svojevrsten deja vu. Primož Roglič se je še enkrat pobral, še enkrat več se je dvignil kot feniks iz pepela. Po še enem julijskem razočaranju na francoskih cestah je popravni izpit na Vuelti, kjer je pritisk vendarle neprimerno manjši kot na Touru, opravil z odliko. Na koncu ni bilo dvoma, kdo je najmočnejši kolesar na 79. Vuelti. Po treh letih si je povrnil španski prestol. Primož IV. Še enkrat se sprehodimo/sprehodite čez to tritedensko odisejado od Lizbone do Madrida.

Morda to ni bila povsem mirna plovba, a zdelo se je, da ima vseskozi vse pod nadzorom in da tudi po tistem velikem zaostanku za Benom O'Connorjem ni zganjal panike, temveč potrpežljivo zmanjševal prednost in lomil odpor Avstralca. Napadal je s kalkulatorjem v rokah.

Skrbi je sicer povzročal načeti hrbet, ki pa je vendarle zdržal vse napore tritedenske dirke. Na koncu je za nekaj strahu poskrbel še tisti želodčni virus, ki se je pretihotapil v nemško ekipo. Ko je stanje postalo sranje. Dobesedno. Kolesarji Red Bulla so si v zadnjih dneh podajali kljuko stranišča, zadnji dan tudi Rogla: »Tudi jaz sem šel že v nedeljo že več kot dvajsetkrat na stranišče. A bil sem že predaleč, moral sem dokončati delo. Je, kar je. Kot sem rekel, nočem preveč govoriti o tem.«

Minilo je pet let, odkar je na trgu Cibeles v Madridu v družbi Alejandra Valverdeja ter Tadeja Pogačarja stal na zmagovalnem odru in je ob koncu tritedenske dirke prvič zadonela Zdravljica. Kdo bi si takrat mislil, da jo bomo v naslednjih letih še tolikokrat poslušali. Takrat smo sicer že vedeli, da imamo dva konja za dirko, toda to, kar je sledilo v naslednjih letih, je preseglo pričakovanja tudi tistih največjih optimistov.

Naravnost neverjetno zveni podatek, da so od zadnjih 16 tritedenskih dirk jih več kot polovico dobili slovenski kolesarji. Slovenska kolesarja. Roglič – Pogačar 5:4. Letos sta dobila vse tri. Slovenski hat-trick. S tem se lahko pohvali le malo držav. Francija, Španija, Velika Britanija in Slovenija. To je to, to je seznam.