900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(mk)
(mk)
0 31.08.2021 11:08:03

Monika Hrastnik v dolini sonca tik za kolajnami

Monika Hrastnik
KZS
Italijanski Val di Sole je v svetu gorskega kolesarstva dobro znano prizorišče, kjer so dirke vedno napete, proge pa predstavljajo velik izziv za še tako izkušene. Nič drugače ni bilo na letošnjem svetovnem prvenstvu, kjer so združili kar pet disciplin, na največji dirki sezone pa je nastopala tudi številna slovenska odprava. Najbližje kolajni je bila Monika Hrastnik, ki je v spustu zasedla četrto mesto.

Člani in članice slovenske reprezentance so nastopali v spustu, olimpijskem krosu, kratkem krosu ter 4-krosu, brez predstavnikov smo bili le v novodobni preizkušnji z E-MTB, torej dirki s kolesi s pomožnim električnim motorjem. Prva z možnostjo boja za najvišja mesta sta bila Urban Rotnik in Luka Berginc v 4-krosu, ki sta se najprej uspešno prebila skozi kvalifikacije, nato pa še skozi prvi krog bojev na izločanje. V drugem krogu sta imela že težje nasprotnike in vsak v svoji skupini sta zaključila tekmovanja; Urban celo s padcem, ki pa ni pustil posledic.



Tako je bila Monika Hrastnik tista, ki je lahko realno računala na odličje, saj ima za seboj odlično sezono in je na dirkah svetovnega pokala že stala na odru za zmagovalce. Dirka v spustu je bila na sporedu zadnji dan prvenstva, Monika pa je nastopila med zadnjimi na dirki žensk. Kljub napakam je ura pokazala solidne vmesne čase; še najhitrejša je bila v zadnjem delu dolge in tehnično resnično zahtevne proge. Od brona jo je ločilo le eno mesto, časovni zaostanek treh sekund pa je vendarle velik.


Monika je po dirki povedala: "Želela sem si sproščene vožnje, a v finalu je bila ta vse prej kot sproščena. Naredila sem veliko napak, dvakrat sem skoraj padla. Največ me je stala napaka na ravnem delu, kjer sem izgubila vso hitrost in s tem tudi veliko časa. Celoten teden je bil zelo težak, vesela pa sem tudi četrtega mesta. To je potrditev, da delam dobro in sem lahko stalno pri vrhu, kar je odlična popotnica za preostale dirke svetovnega pokala."



Je zaradi uvrstitve tik za prvimi tremi pri Moniki kaj slabe volje? Sama pravi, da ne: "Četrto mesto na svetu je super, zaradi tega ne čutim nobene grenkobe. Vem pa, da sem na treningih in kvalifikacijah vozila bolje, finalna vožnja pa je bila čista zmešnjava."



Soliden nastop je pokazal tudi Žak Gomilšček, ki je bil na svojem prvem članskem prvenstvu 44., Jure Žabjek in Luka Berginc pa sta imela smolo vsak po svoje. Jure je v finalu padel, Luka pa dobil defekt. Že dan prej so potekale dirke v olimpijskem krosu, kjer pa slovenska reprezentanca ni izstopala. Tanja Žakelj, 21. z olimpijskih iger, je dosegla 38. mesto med članicami, v moški članski konkurenci je bil Rok Naglič 68. Najboljši v kategoriji do 23 let je bil Matjaž Lozar na 55. mestu, Vita Movrin je bila v isti starostni skupini 41.



Spustaši in Tanja Žakelj nadaljujejo sezono že ta konec tedna na svetovnem pokalu v Švici (Lenzerheide), Val di Sole pa lahko potegne črto pod že petim svetovnim prvenstvom na tem prizorišču, znova zelo uspešnim. Naslednje svetovno prvenstvo bo v Franciji v Les Getsu. 

Članki iz rubrike