Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

nu
nu
0 28.11.2020 16:16:48

GIRO PRIHODNJE LETO ZNOVA V SLOVENIJI!? Tu so vse podrobnosti in vsi odgovori...

Profimedia
Glede na govorice, ki prihajajo z zahoda države, naj bi Dirka po Italiji prihodnje leto po 17 letih znova obiskala Slovenijo.

Dolgo ga ni bilo. Letos je minilo 16 let od šestega in hkrati zadnjega obiska. Še nekajkrat v naslednjih letih se je približal slovenski meji, sem in tja le na streljaj ali dva, toda na slovensko stran ga ni več zaneslo. Prihodnje leto naj bi se to vendarle spremenilo. Že nekaj časa krožijo govorice, da naj bi stočetrta Dirka po Italiji pomočila prste tudi v sosednjo Slovenijo.  

Kratka ekskurzija na slovenske ceste naj bi na vrsto prišla v zaključku tritedenske dirke, ki se prihodnje leto seveda vrača na tradicionalen majski termin. Start etape naj bi bil po poročanju italijanskih medijev v Gradežu, karavano naj bi pot v nadaljevanju dneva vodila prek Brd v Novo Gorico, cilj pa bi bil v središču Gorice na Corso Verdi. »Odločitev smo že sprejeli, uskladiti moramo le še nekaj podrobnosti glede trase. Eden od predlogov je bil, da bi v projekt vključili tudi Brda in Collio. Glede na to, da govorimo o Unescovi dediščini, želimo promovirati celotno območje in vinorodni okoliš Brda,« je za RTV Slovenija povedal župan Gorice Rodolfo Ziberna. »Giro je priložnost, da se pokažemo kot enotno urbano območje; to je tisto, česar druga mesta, skozi katera bo tekel Giro, nimajo, zato si prizadevamo, da bi del dirke potekal tudi po novogoriških ulicah,« je dodal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Na uradno potrditev in predstavitev trase bo treba počakati še nekaj tednov, bržkone vse tja do sredine januarja, a glede na besede obeh županov so zelo blizu dogovoru. Predvsem tamkajšnji turizem pa si od morebitnega obiska Gira veliko obeta. Slika z Gira dosega pet celin in skoraj 200 držav, pa najbrž ni treba poudarjati, za kakšno promocijo gre.


Nekaj vprašanj o Giru 2021 in morebitnem gostovanju na slovenskih tleh so naši kolegi s tiskane izdaje Ekipa SN naslovili tudi na Mestno občino Nova Gorica, v imenu katere jim je odgovoril podžupan Simon Rosič.

Kako daleč so dogovori oziroma pogajanja?
Potrjujemo pogovore z organizatorji, s katerimi se intenzivno dogovarjamo, da bi ta dirka potekala tudi skozi Novo Gorico. Pogovori so konstruktivni, želja, da bi prišlo do tega, je obojestranska. Izkazujemo se kot kompetenten sogovornik, ki ima izkušnje s kolesarsko Dirko po Sloveniji v preteklem letu.


Je morebitna trasa »slovenske« etape že začrtana? Kje naj bi potekala?
Ne, etapa še ni začrtana. Načrtujemo, da bi kolesarska karavana iz Goriških brd preko cestnega solkanskega mostu čez reko Sočo prišla na novogoriške ulice, prečkala Trg Evrope, ki ima simbolen pomen enotnega urbanega območja s sosednjo Gorico, in etapo zaključila na Travniku v Gorici. S to potezo župana obeh mest tudi na področju športa šivata somestje in gradita skupno prihodnost. Ne nazadnje je bil lani skupaj z Italijani uspešno izpeljan tudi ciklokros na meji med obema Goricama s Tadejem Pogačarjem v ambasadorski vlogi. Vsekakor smo ambiciozni, drzni in odločeni, da z umeščanjem tako uglednih prireditev v naš prostor celotno čezmejno destinacijo uvrstimo na mednarodni športno-turistični zemljevid in naše kraje predstavimo kot raj za kolesarje. Prepričani smo, da je to tudi pomembna popotnica kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Je gostovanje v Sloveniji morda pogojeno z nastopom Primoža Rogliča in/ali Tadeja Pogačarja?
Ne govorimo o pogojevanju, ampak o željah, saj se zavedamo, da sta tako ugledni imeni, ki sta poskrbeli za kolesarsko evforijo v naši državi, hkrati magnet in navdih tako za organizatorje kot za obiskovalce. Kot zanimivost naj navedem, da je na italijanski strani v čezmejni zgodbi Gira d'Italia med najaktivnejšimi akterji priznani in ugledni nogometni trener Edy Reja, ki goji veliko strast do kolesarstva. Ob tej priložnosti mu iskreno čestitam za izvrstni rezultat, ki ga je v preteklih dneh dosegel z nogometno reprezentanco Albanije, ko jih je po vzoru Slovencev uspel pripeljati v višji rang tekmovanja v ligi narodov.

O približno kako velikem finančnem vložku govorimo, da bi Giro pripeljali Sloveniji?
Višina finančnega vložka je še stvar pogovorov.

Kdaj naj bi bilo uradno znano, ali bo Giro prišel v Slovenijo?
To je težko napovedati, ker je odločitev povezana z epidemiološkimi razmerami.

Značke: giro, roglič, pogačar

Članki iz rubrike