zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
0 28.11.2020 15:18:39

JAKOV FAK zelo solidno v novo sezono

Profimedia
Triindvajsetletni Norvežan Sturle Holm Laegreid je zmagovalec uvodne tekme biatlonskega svetovnega pokala v Kontiolahtiju na Finskem. Zelo uspešno je nastopil tudi Jakov Fak, ki je zgrešil eno od 20 tarč in zasedel sedmo mesto.

Za Laegreidom, ki je na najdaljši 20-kilometrski tekmi zadel vse strele, sta se zvrstila njegov rojak in lanski zmagovalec svetovnega pokala Johannes Thingnes Boe z eno strelsko napako in 19,6 sekunde zaostanka ter Nemec Erik Lesser, ki je bil na strelišču prav tako nenatančen enkrat; zaostal pa je 1:03,6 minute.

Fak je poskrbel za nov vrhunski dosežek, bistveno bolje pa mu je kazalo na četrtem streljanju, ko je zadel 16. in 17. strel, nato pa si privoščil napako. Kljub temu je bil po štirih streljanjih na tretjem mestu, saj so grešili tako rekoč vsi, v zadnjem krogu pa je v primerjavi z najboljšimi tekmeci v smučini nekaj mest izgubil in zdrsnil na sedmo mesto (+ 1:32,0).

"Tekma ni bila popolna, bila pa je zelo dobra. Žal sem na zadnjem streljanju zgrešil tretji strel. Danes me je to pomaknilo precej nižje po rezultatski lestvici, a mislim, da moram biti vseeno zadovoljen. Predvsem sem vesel, da ni tako kot lani, da sem tudi v zadnjem krogu imel zadosti moči in da sem tekel relativno konkurenčno. Če pogledam, sem proti Johannesu, ki je najhitrejši tekač, v zadnjem krogu izgubil samo 11 sekund, kar ni tako ogromno. To je boljše kakor lani," je po uvodnem nastopu med drugim povedal Fak, ki si v nedeljo želi strelsko ničlo.

Preostali Slovenci so bili daleč od točk svetovnega pokala. Miha Dovžan je bil ob dveh zgrešenih tarčah 53., Rok Tršan je bil na strelišču nenatančen trikrat in 69., Klemen Bauer pa je zgrešil sedem strelov in zasedel 86. mesto.


"Po pričakovanju smo videli nekaj zelo dobrih in nekaj slabših stvari. Jakov je dosegel lep rezultat in to kljub temu, da za to tekmo še ni delal pravih intenzivnih treningov. Zanj je dober dosežek na začetku sezone zelo lepa popotnica. Klemen je zgrešil preveč strelov, pri Mihi in Roku pa se je videlo, da sta okužba s koronavirusom in karantena pustili posledice, saj tega tik pred tekmo, ko nas čakajo štirje vikendi nastopov, nismo zmogli popraviti. A preveč zaključkov ne smemo delati, jutri je pred nami nova tekma in nov izziv," je po tekmi povedal glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Sicer pa je že prvo tekmo močno zaznamoval tudi novi koronavirus. Kar v osmih reprezentancah so imeli težave z okužbami, kljub temu pa se je na startu zbral 101 tekmovalec. "Nekaj zadev je bilo že vidnih. Po pričakovanjih so v smučini spet izstopali Norvežani, a izredno hitri so bili tudi Švedi, na drugi strani Nemci niso pokazali želenega. A kot rečeno, počakajmo še nekaj tekem z ocenami," je še dejal Velepec.

Odmeval pa bo v prihodnjih dneh predvsem dosežek 23-letnega Laegreida, ki bi danes tudi ob strelski napaki osvojil drugo mesto, tako pa je tekmo sklenil kot eden od treh, ki so zadeli vse tarče. Morda bo prav on tisti, ki bo po koncu kariere slovitega Francoza Martina Fourcada poskrbel za razburjenje v novi sezoni in boj za vrh z rojakom Boejem.

Da je izjemno obetaven, je dokazal že v minuli sezoni, ko je prvič v karieri dobil priložnost v svetovnem pokalu in se na vseh štirih nastopih zvrstil med desetim in 15. mestom. Zaradi močne konkurence v norveški ekipi je nato tekmoval v nižjem rangu, prvo priložnost v novi sezoni pa je izkoristil za zmago.

Popoldne bo v Kontiolahtiju še ženska 15-kilometrska tekma s Polono Klemenčič, Lea Einfalt in Niko Vindišar. V nedeljo sta v obeh konkurencah na urniku sprinterski tekmi.

Članki iz rubrike