natalia in charlie Odkrito.si

Ko pred kamerami preskakujejo ljubezenske iskrice ...

slape, prometna nesreča Svet24.si

VIDEO: Takšno razdejanje je povzročil pobegli ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

bernard brscic norma korosec bobo Svet24.si

Ljubezen na desnici: med Bernardom Brščičem in ...

miro cerar dopust 1 Svet24.si

Miro Cerar se je javil z letošnjega dopusta

SIT2018_polfinale1_fotoMiroMajcen-162 Njena.si

Ana Klašnja kar zgoraj brez

rebeka dremelj Njena.si

Rebeka Dremelj ogorčena nad egoistično družbo

STA
STA
1 11.08.2019 17:06:23

Viviani evropski prvak, Mezgec osmi

Profimedia
Italijanski kolesarji so na evropskem prvenstvu v Alkmaaru ubranili naslov prvaka. Mattea Trentina je na prestolu zamenjal Elia Viviani, ki je imel na koncu največ moči od treh ubežnikov. Od Slovencev se je najbolj izkazal Luka Mezgec, v sprintu zasledovalne skupine si je priboril osmo mesto.

"Po ogledu proge smo točno vedeli, kako bo, glede na to, da so te dni zelo nizozemske vremenske razmere, saj močno piha. Prvi krog je bil čisto na odprtem ob morju, vedeli smo, da bo od starta do cilja vojna in tako je bilo. Po 20 km smo bili takoj na vetru, izoblikovala se je sedem skupin. V prvi skupini smo imeli Mezgeca in Davida Pera, več kot polovico dirke mu je odlično pomagal. Šest krogov do cilja, ko so Italijani napadli, je Mezgec priključil, potem pa v bistvu ni naredil nobene napake. Dirka se je odvila, kot se je, a z osmim mestom v taki konkurenci smo lahko vsi zelo zadovoljni," je ocenil slovenski selektor Andrej Hautman.

Prva odločilna akcija se je zgodila dobrih 60 kilometrov pred ciljem, ko so napadli Italijani. Izoblikovala se je skupina 13 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mezgec. Skupina je imela že 40 sekund prednosti, ko je pospešil Nemec Pascal Ackermann. Sledila sta mu le Belgijec Yves Lampard in Italijan Viviani, preostali niso imeli moči oziroma interesa, da bi jih lovili.

Na napad ni odgovoril niti Mezgec, ki je zagotovo pogrešal pomoč kakšnega moštvenega kolega. Tako je moral počakati na zasledovalno skupino, ki so jo vodili Nizozemci, ki so ubežnike lovili predvsem, da bi v boj za zmago pripeljali Dylana Groenewegna. A trojka na čelu je bila premočna in je med seboj obračunala za zmago.Največ moči je imel Viviani, Lampard niti ni poskušal sprintati, Ackermann pa je zaostal že štiri kilometre pred ciljem.

O napadu trojke je Hauptman povedal: "Tam sploh niso želeli napasti, a sta dva iz Mezgecove ekipe iz ovinka ven zavrla, ti trije so se pogledali in šele potem skočili. Luka se je poskušal preseliti naprej, a so bili vsi ostali v njegovem zavetrju, zato je odnehal in kmalu je bilo 40 sekund razlike."

Sprint zasledovalne skupine za četrto mesto je dobil Norvežan Alexander Kristoff. Skupina je za zmagovalcem zaostala 33 sekund.

Značke: kolesarstvo, ep

Članki iz rubrike