Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
M.A.
M.A.
17.08.2014 15:51:07
Deli članek:

Brajkovič po dveh letih znova na stopničkah

Nikola Miljković

Jani Brajkovič je dirko po španski pokrajini Burgos končal na tretjem mestu.

Kolesar Astane je zaključni kronometer končal na desetem mestu, kar mu je prineslo skupno tretje mesto. Slavil je zmagovalec letošnjega Gira Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), ki je za vsega tri sekunde ugnal Španca Daniela Morena (Katjuša), Belokranjec pa je ta tretjem zaostal 55 sekund.

Po milo rečeno skromni sezoni, ki so jo zaznamovali tudi ali pa predvsem smola ter padci, je prva uvrstitev na zmagovalni oder po dobrih dveh letih prišla kot naročena. Kolesar, ki na predvečer zaključka sezone lovi novo pogodbo, je namreč potreboval odmeven rezultat kot Sahara vode.

KOREN V ZADNJI ETAPI PETI

Belgijec Tim Wellens (Lotto Belisol) je zmagovalec dirke po Beneluksu. V zadnji, 183,4 kilometra dolgi etapi med Riemstom in Sittard-Geleenom je končal v glavnini in zanesljivo obdržal prednost iz prejšnjih etap.

Zadnjo preizkušnjo je sicer dobil njegov rojak Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma - Quick-Step). Od slovenskih tekmovalcev se je v zadnji etapi izkazal Kristijan Koren (Cannondale), ki je osvojil peto mesto, za zmagovalcem pa je tako kot drugi kolesarji pred njim zaostal 46 sekund. Drugi je bil Italijan Matteo Trentin, tretji pa Belgijec Yves Lampaert. Borut Božič (Astana) je bil 17. (+1:01). Jan Polanc (Lampre) in Luka Mezgec (Giant Shimano) etape nista dokončala.

Van Keirsbulck je do zmage, prve na dirkah svetovne serije, prišel po samostojnem pobegu, ki ga je začel 30 km pred ciljem, ko je napadel skupino ubežnikov. Ta je bežala vse od zgodnje faze etape, v njej pa je bilo 20 kolesarjev, med njimi tudi Koren.