Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/bk
STA/bk
02.08.2014 17:45:31
Deli članek:

Klasika Valverdeju

Španec Alejandro Valverde je po letu 2008 spet dobil klasiko San Sebastian.

Alejandro Valverde je bil najhitrejši na klasiki San Sebastian. Član Movistarja, ki je to dirko dobil tudi leta 2008, je do zmage po 232 kilometrih prišel po napadu dobre tri kilometre pred ciljem, ko se je otresel štirih tekmecev.


V sprintu za drugo mesto je bil najmočnejši Nizozemec Bauke Mollema(Belkin), Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša) je bil tretji, zaostala sta 14 sekund, toliko kot četrtouvrščeni Španec Mikel Nieve (Sky). Francoz Tony Gallopin, zmagovalec lanske dirke, je bil peti, zaostal je 26 sekund.

Španec, ki je francoski pentlji ostal tik pod zmagovalnim odrom, si je pot do zmage odprl na zadnjem vzponu, ko je imel dovolj moči, da je napadel in priključil vodilnim kolesarjem. Na spustu se je odpeljal naprej in zadržal prednost.

Sicer pa je prvi s pobegom poizkusil Amets Txurruka, ki je imel tudi šest minut prednosti, a je glavnina na čelu z Movistarjem člana Caje Rural brez težav ujela. Neuspešni so bili tudi preostali pobegi, na zadnjem vzponu pa je eden od pobegov le uspel. Na vrhu sta skupaj prikolesarila Valverde in Rodriguez, pridružili so se jim še Nieve, Mollema in Adam Yates. Slednji je iz boja izpadel zaradi padca, Valverde pa razlike ni zapravil.

Na klasiki San Sebastian je nastopil le en Slovenec. Jan Polanc (Lampre) je na koncu osvojil 66. mesto, zaostal je 11 minut in 36 sekund.

 

Vrstni red klasike San Sebastian

 1. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)          5:31:11
 2. Bauke Mollema (Niz/Belkin)                  + 0:14
 3. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša)
 4. Mikel Nieve (Špa/Sky)
 5. Tony Gallopin (Fra/Lotto-Belisol)            0:26
 6. Jelle Vanendert (Bel/Lotto-Belisol)
 7. Haimar Zubeldia (Špa/Trek Factory)       isti čas
 8. Greg van Avermaet (Bel/BMC)                  0:40
9. Giovanni Visconti (Ita/Movistar)         isti čas
10. Zdenek Stybar (Češ/Omega-Quick Step)         0:43

66. Jan Polanc (Slo/Lampre)                     11:36


Reuters