Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
02.08.2014 10:56:46
Deli članek:

Dril za prave pogoje

vszi

Po težavah z vremenom na ledeniku Stelvio je vodstvo slovenske reprezentance za tehnični del ekipe rešitev našlo v treningu v smučarski dvorani v Wittenburgu.

Na objektu, ki leži vzhodno od Hamburga, bo od ponedeljka do srede trenirala desetčlanska zasedba. Med slalomskimi vratci bodo tehniko pilili Žan Kranjec, Matic Skube, Miha Kürner, Mišel Žerak, Štefan Hadalin, Žan Grošelj, Andraž Reich Pogladič, Jakob Špik, Miha Hrobat in Jan Kunc.

Nov glavni trener moške reprezentance Klemen Bergant pričakuje, da bodo izbranci med tridnevnim treningom prevozili med 1400 in 1800 slalomskih količkov. Kot pravi, je takšen trening zelo koristen za tako imenovani "dril": "Gre za tri dni kontinuiranega treninga v laboratorijskih pogojih, ki ga nič ne zmoti. Temperatura je ista, sneg je polit z vodo in zato leden, proga pa je dolga od 27 do 30 vratc, odvisno od tega, kakšne razdalje se postavijo med njimi. Obstajajo tudi krajše in daljše hale, le da so slednje potem bolj položne. V treh dneh bomo naredili pet treningov, na katerih bo vsak prevozil od 1400 do 1800 količkov, odvisno tudi od individualnih načrtov, ki jih imajo tekmovalci. Moje izkušnje so takšne, da več kot tri dni bivanja v hali ne prinaša koristi, saj koncentracija in intenziteta treninga potem preveč popustita."

Treningi bodo potekali dvakrat po dve uri dnevno, zadnji dan samo še dopoldne. Naša ekipa bo imela na razpolago dve vzporedni progi, na katerih bodo dnevno postavili štiri različne postavitve: "To pomeni, da se v hali zelo hitro lahko natrenira veliko različnih postavitev. Razdalja med vratci je lahko od 8,5 do 13 metrov, kot so pravila pozimi, proge so lahko zaprte ali bolj naravnost, lahko gre za kombinacije ali samo ritem. Dolžina pa je približno polovica proge prog v svetovnem pokalu."

Tudi Bergantu pa je jasno, da je trening v dvorani samo začasna rešitev: "Tega se ne da natrenirati do konca, je pa to začetni trening, na katerem potem lahko začneš graditi, ko prideš na ledenik ali južno hemisfero. Seveda na prostem nikoli ni laboratorijskih pogojev. Tam tudi dva ovinka nista ista, spreminjata se tudi sneg in vreme. Treba je trenirati v vseh pogojih in postavitvah.«