Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
29.06.2014 10:22:00
Deli članek:

Pomoč in proste roke

vszi

Jasno je, da bosta Slovenijo na letošnji dirki Po Franciji zastopala dva kolesarja; član Katjuše Simon Špilak in član Cannondala Kristijan Koren.

Med deveterico kolesarjev Katjuše na najbolj prestižni dirki se je po pričakovanjih znašel tudi Prekmurec, ki se je nekajkrat že dokazal v najtežjih etapah, letos zlasti z drugim mestom na dirki Po Romandiji. Vročina mu sicer ustreza precej manj od mraza in dežja, a ima zdaj že dovolj izkušenj, da bi se lahko dobro znašel tudi v takšnih razmerah. V to verjame tudi slovenski selektor Gorazd Štangelj. »Simon bi lahko dobil precej proste roke, sploh ker je že večkrat dokazal svoje odlike. Prvi teden bo najbrž bolj namenjen sprinterjem, v nadaljevanju pa bi lahko dočakal svojo priložnost,« je prepričan večkratni udeleženec vseh največjih dirk.

Koren, ki bo na Touru startal že petič, bo, kot je že vajen, tudi tokrat v vlogi pomočnika, predvsem naj bi v boju za novo zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah pomagal Slovaku Petru Saganu. Na francoski pentlji sicer ne bo vozil predlanski zmagovalec Britanec Bradley Wiggins, ki ga po padcu na dirki Po Švici vodja ekipe Sky Dave Brailsford ni uvrstil v ekipo, v kateri bo v boju za rumeno majico vse podrejeno Chrisu Frommu, izkušeni 36-letni Norvežan Thor Hushovd pa se je odločil, da bo po septembrskem SP končal svojo kariero.

Vsi najboljši slovenski kolesarji se bodo jutri zbrali v Gabrju na dirki za državno prvenstvo, ki jo organizira tamkajšnje kolesarsko društvo Papež Podgorje. Start članov v kategoriji Elite in do 23 let bo ob 14.45, prevoziti pa bodo morali 15 krogov v skupni dolžini 165 kilometrov. Organizator pričakuje okoli 50 tekmovalcev, med njimi tudi Simona Špilaka, Grego Boleta (Vini Fantini-Nippo), Boruta Božiča, Janija Brajkoviča (oba Astana), Kristijana Korena, Mateja Mohoriča (oba Cannondale), Marka Kumpa (Tinkoff-Saxo), Luko Mezgeca (Giant-Shimano) in Jana Polanca (Lampre-Merida) ter seveda člane edine domače profesionalne ekipe Adria Mobil.