Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 07.07.2022 15:59:16

Slovenski prvak proti Barceloni!

Na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu so izžrebali skupine kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v futsalu ter predkroga in glavnega kroga lige prvakov. Slovenija se bo pomerila s Kazahstanom in Črno goro, Dobovec pa bo v ligi prvakov igral proti Barceloni, Hovocubu in Luxol St. Andrews, je sporočila Nogometna zveza Slovenije (NZS).

Evropske reprezentance se bodo merile za sedem vstopnic za jubilejno 10. futsal prvenstvo, ki bo leta 2024. Slovenija bo kvalifikacije začela v skupini 5 s Kazahstanom in Črno goro.

Kdo bo gostil svetovno prvenstvo, še ni znano. Interes za to so pokazali in izkazali v Iranu, Indiji, Maroku, Mehiki, ZDA in Gvatemali. Lani je SP gostila Litva, naslov prvaka so osvojili Portugalci.

Slovenija na svetovnem prvenstvu še ni igrala, kvalifikacije začenja v konkurenci 36 članic Uefe, ki bo dala sedem potnikov na SP 2024. Slovenija je zavoljo poraza proti Finski na zadnji tekmi evropskega prvenstva v kvalifikacije vstopila kot 13. država in ni bila nosilka.

V glavni del žreba vstopa 36 držav, tekmovanje bo potekalo od letošnje jeseni do marca 2023. Države so razdelili v 12 skupin, igralo se bo po dvokrožnem sistemu. V elitni del tekmovanja napreduje 12 najboljših v skupinah in štiri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih osem drugouvrščenih ekip gre v dodatne tekme za štiri preostala mesta v elitnem delu kvalifikacij.

V njem bo igralo 20 reprezentanc, ki jih bo žreb, na sporedu bo 5. julija 2023, razdelil v pet skupin. Pet prvakov skupin neposredno potuje na SP, štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz petih skupin pa se bodo pomerile za zadnji dve vstopnici za SP.


"Kogarkoli bi dobili, bi bil žreb zahteven. Vsi danes igrajo futsal. A povsem zaupam svoji ekipi, da se uvrstimo v 2. krog kvalifikacij. Kazahstan je vrhunska ekipa, ki sem jo v zadnjih mesecih podrobno preučil. Dokazali smo, da lahko igramo tudi proti takim reprezentancam. Tudi Črna gora je reprezentanca, ki zna igrati futsal. Tudi njih bomo podrobno preučili," je po žrebu povedal selektor Tomislav Horvat.

Kvalifikacije se bodo začele v terminu med 12. in 21. septembrom, potem pa letos nadaljevale oktobra in novembra ter na začetku marca 2023. Tekme v drugem delu kvalifikacij bodo na sporedu do 20. decembra 2023.

V 22. sezoni futsalske lige prvakov bo vnovič igral Dobovec, aktualni slovenski državni prvak. Igralo bo 56 ekip iz 52 evropskih nogometnih zvez. Dobovec bo v glavnem delu igral v skupini 3, ob njem pa še aktualni prvak, španska Barcelona, nizozemski ZVV Hovocubo in malteški Luxol St. Andrews Futsal. Turnir bo gostil malteški prvak.

"Z žrebom sem zadovoljen, naš cilj je preboj v elitni del. Treba se je dobro pripraviti na nasprotnike in našo kakovost pokazati na terenu in se spet prebiti med 16 najboljših v Evropi," je ob žrebu povedal kapetan Rok Mordej.

Dobovec bo med evropsko elito igral šestič, vselej se je uvrstil v glavni del 16 najboljših. Leta 2021 pa je zaigral na zaključnem turnirju osmerice v Zadru. Letošnjo sezono začenja kot šestouvrščena ekipa, kar je veliko priznanje za klub, ki je postal evropska stalnica.

Predkrog bo na sporedu med 23. in 28. avgustom, glavni del pa med 25. in 30. oktobrom. Elitni del bo med 22. in 27. novembrom, finalni turnir pa prihodnje leto aprila oz. maja.

Značke: futsal, sp, liga prvakov, žreb

Članki iz rubrike