Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
1 01.04.2020 16:16:20

OSTRO in neposredno! Naslova PRVAKA si NE ZASLUŽIJO!

DP/NZS
Slovensko prvenstvo v futsalu je bilo po rednem delu prekinjeno. S prvimi tekmami četrtfinala bi se morala začeti končnica najboljše slovenske lige, vendar je izbruhnila pandemija in vse skupaj je zastalo. Kaj zdaj?

Gašper Vrhovec, slovenski reprezentant in igralec Litije, že nekaj časa počiva, saj okreva po operaciji, kljub temu pa je zelo aktiven. Nekaj tekem Litije je namreč vodil kot začasni trener, potem ko je na tem mestu nasledil Bojana Žunka. Klubsko vodstvo je zavihalo rokave in se močno okrepilo za končnico državnega prvenstva; najprej je pripeljalo odličnega vratarja Igorja Bratiča, potem pa je sledil vrhunski brazilski dvojec – Edson (Edson Gomes dos Santos) in Jonhn Lennon (Jonhn Lennon Felinto Silva) ter Španca Abraham Sanchez Martinez in Javi Rodriguez Rodriguez, iz Škofje Loke pa je prišel še Tine Šturm. Ob koncu rednega dela so v derbiju premagali državne prvake Dobovec s 6:5 in redni del končali na drugem mestu.

Zdaj pa ... "Ko so naznanili prekinitev prvenstva, smo bili razočarani, zdaj pa smo se s tem sprijaznili. V klubu smo naredili vse, da bi se borili za naslov prvaka, saj smo pripeljali okrepitve, dobro smo delali in trenirali, ampak zdaj ne odločamo mi. Trenutno mirujemo. En Španec je šel domov, ostali tujci pa so še tukaj, saj čakamo na končno odločitev nogometne zveze, ali se bo prvenstvo nadaljevalo ali končalo. Do takrat bodo vsi tujci tukaj. Trenirati tako ali tako ne moremo, zato pa vsi igralci trenirajo po individualnem programu doma. Če se bo prvenstvo končalo predčasno, bomo tujce poslali domov, sicer pa bomo igrali in se borili za prvaka," je trenutno stanje v klubu orisal Gašper, ki pa mu je prekinitev z igralskega vidika prišla celo prav, saj okreva po operaciji. "Pred štirimi meseci sem bil na operaciji in začel sem s težjimi treningi v fitnesu. Na igrišče naj bi se vrnil devet mesecev po operaciji."

Konec?
Če se bo prvenstvo končalo in bodo razglasili prvaka glede na uvrstitev po rednem delu, to ne bo ravno po okusu Litije, ki se je v končnico pognala z veliko okrepitvami in jasnim ciljem. "Naši cilji so bili seveda jasni: da osvojimo naslov. Toda če bodo odločili, da je vsega konec, mi ne moremo storiti nič. Svoje smo naredili, da bi se v končnici borili za prvaka, glede uvrstitve po rednem delu pa ... Dobovec je zasluženo na vrhu, saj je bil vso sezono najboljša ekipa. Toda pravila so jasna – da se igra končnica in potem dobimo prvaka. Mi bi lahko precej premešali štrene. Vendar pa v tem trenutku čakamo, saj nam drugega niti ne preostane," je razmišljal Vrhovec.
V klubu v tem trenutku nimajo nobenih prihodkov, plače pa morajo igralcem kljub vsemu dajati. "Glede plač in denarja ne vem nič, v klubu se o tem še nismo pogovarjali. Vse skupaj smo zamrznili. Če se bo sezona nadaljevala, bo tako ali tako vse potekalo, kot smo bili dogovorjeni."
Če bi se sezona nadaljevala, se verjetno ne bi prej kot junija. Je to za klub še sprejemljivo, glede na to, da se futsal sezona večinoma konča sredi aprila? "Mislim, da ni nobenih ovir. To so izredne razmere. Tako ali tako je v futsalu zelo velik premor med koncem ene in začetkom druge sezone, novo sezono začnemo šele septembra. Seveda bi bilo mogoče odigrati končnico. Morda bi zmanjšali število tekem v končnici in vse skupaj bi lahko izpeljali prej kot v enem mesecu. Potem bi imeli še vedno mesec in pol normalnega premora, če bo seveda mogoče. Če ni pravega zanimanja, pa bo tako ali tako konec," je nadaljeval Gašper Vrhovec.



Odgovorni iz kluba se z nogometno zvezo še niso pogovarjali. "To je normalno, ker nihče ne ve, kako bo z epidemijo. Vsi smo odvisni tudi od ukrepov države, tako da se vse čaka. Vse skupaj lahko traja še en mesec ali pa tri mesece. Če se bo končalo v mesecu ali dveh, se končnica lahko odigra, sicer pa bodo prvenstvo zaključili."

Prvak po rednem delu?
Morda se bodo odgovorni na NZS odločili, da bo slovenski prvak najboljša ekipa po rednem delu. "To se mi ne zdi prav, kajti pravila so jasna. Rekel sem, da je bil Dobovec po rednem delu zasluženo na prvem mestu. Naslova prvaka pa si Dobovec ne zasluži, kajti pravila so bila jasna pred začetkom prvenstva. Če se ne bomo držali pravil, je treba prvenstvo razveljaviti, razen če bi bilo v pravilniku tekmovanja jasno, da je zaradi višje sile prvak lahko razglašen tudi po rednem delu. Toda kolikor je meni znano, takega člena ni v pravilniku. Po mojem ne bi bilo pošteno, da bi se prvenstvo končalo in bi razglasili prvaka. Ne samo mi, tudi druge ekipe so morda računale, da bodo v končnici dosegle boljše rezultate," je bil jasen stalni član slovenske reprezentance.

Tujci tudi v prihodnje
Litija bo imela tudi v naslednjih sezonah v svojih vrstah tujce. "S klubom Almaty iz Kazahstana imamo večletno pogodbo o posodi igralcev, ni pa dorečeno, katere igralce bi nam lahko odstopili. Verjetno bi dobili nove igralce. Zdaj smo bili prisiljeni pripeljati igralce ob polovici sezone, v naslednjih sezonah pa bo drugače. Sicer pa želimo, da v klubu igra čim več Slovencev in da se okrepimo z dvema res kvalitetnima tujcema, ki odstopata od drugih igralcev v slovenski ligi, tudi od reprezentantov. Takšnih dveh, kot sta Brazilca, ki smo ju pripeljali zdaj, slovenska liga še ni imela in ne vem, ali ju bo sploh še kdaj imela," je navdušeno razlagal Gašper in dodal, da bi tudi zaradi njiju rad videl, da se liga nadaljuje. "Morda boj za prvaka v tem trenutku niti ni tako pomemben, rad pa bi, da bi ljubitelji futsala v Sloveniji uživali ob igranju Edsona in Lennona. To sta res vrhunska igralca, ki sta bila iz Brazilije pripeljana za boj za evropskega klubskega prvaka, torej najvišjo raven na svetu. Ne verjamem, da bosta v slovenskem klubu še kdaj igrala tako kakovostna tujca," je dodal Vrhovec, ki ima trenersko vlogo do konca sezone, za naslednjo sezono pa si želi, da bi bil spet na igrišču, in ne na trenerski klopi, kar pomeni, da bo Litija iskala trenerja.

Značke: litija, dobovec

Članki iz rubrike