Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

STA
STA
2 31.03.2020 13:09:00

KATASTROFA! Stavniške hiše v gromozanskih težavah, profesionalec na tem področju pa pravi: Usmeril sem se v ...

Športne stave so ena od panog, ki je utrpela in še bo hude izgube zaradi pandemije koronavirusa. Nemška zveza za športne stave je sporočila, da je obseg prodaje padel za 90 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obupani so tako ponudniki športnih stav kot igralci. Trenutno je večina športnih dogodkov po vsem svetu prekinjena; na stavnicah je mogoče denar položiti le na nekaj dvobojev namiznega tenisa v Ukrajini ter par nogometnih tekem v Nikaragvi in Belorusiji.

"Zelo smo zaskrbljeni. Posel je praktično ničen. Zaradi karantene so zaprte stavnice na ulicah, tudi prek spleta pa je na voljo bore malo dogodkov. Gre za globalni problem. Padec prodaje je že 90-odstoten," je razkril Mathias Dahms, predsednik nemškega združenja za športne stave, in dodal, da so samo lani športne stave v Nemčiji obrnile 9,3 milijarde evrov.

Pred nastopom krize zaradi koronavirusa je bila cena delnice stavniške hiše Bet-at-home 40 evrov, 18. marca pa je padla na 18 evrov. Podobno se dogaja tudi s ceno GVC Holdings, matične družbe Bwin, ki je v istem obdobju z devetih evrov padla na 3,5 evra.

Stavnice po vsem svetu so se s športnih stav preusmerile na druga področja. Trenutno so najbolj aktualne spletne igralnice, virtualne konjeniške dirke in tekmovanja v e-športih.


"Industrija športnih stav je mislila, da je odporna na vse krize. A po tej s koronavirusom bo treba spremeniti poglede in usmeritev. Če se žoge maja ne bodo začele znova kotaliti, bo moralo veliko podjetij, ki se ukvarja s to industrijo, razmisliti o nadaljnjem obstoju," je za nemški časnik Bild dejal Dominik Beier, predstavnik avstrijskega združenja stavničarjev.

Trpijo tudi igralci. Britanski profesionalni igralec stav Ersen Guven, ki je pred krizo na mesec obrnil od 7,3 do 8,6 milijonov dolarjev, je obseg zmanjšal za 80 odstotkov.

"Ljudje so obupani in iščejo različne rešitve za stave. Jaz osebno se izogibam prijateljskih tekem, saj so rezultati zelo nenavadni. Usmeril sem se predvsem na beloruski nogomet," je dejal Guven.

Če bodo propadle stavniške hiše, bodo to finančno občutili tudi klubi in druge športne organizacije, saj so stavnice pomemben dejavnik na področju sponzorstva. Na primer v nemški nogometni prvi ligi imajo praktično vsi klubi pokrovitelje iz stavniških krogov.

"Industrija športnih stav je eden od največjih oglaševalcev v športu. Višji delež imata le še avtomobilizem in telekomunikacije," je dodal Mathias Dahms.

Značke: šport, koronavirus

Članki iz rubrike