gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(BZS PR)
(BZS PR)
0 10.09.2021 10:53:09

Na boksarskem zemljevidu sveta

Nani Matjašič, boksarska legenda Tadija Kačar in Damjan Šel
arhiv BK Slovenske Konjice
Boksarski klub Slovenske Konjice je uradno zaživel 13. maja 2015. Njegov ustanovitelj je nekdanji boksar, trener in sodnik Damjan Šel. Še istega leta so organizirali velik mednarodni boksarski turnir Grand Prix Slovenske Konjice. Primaren cilj kluba pa še vedno ostaja isti, ustvarjati mlade boksarje in jim čim bolj približati to plemenito veščino.

Želja po svoji boksarski šoli

Damjan je bil kot trener zelo uspešen že v boksarskem klubu Slovenska Bistrica, kjer so vzgojili kopico odličnih boksarjev in državnih prvakov. Ker je imel nekatere svoje zamisli, ob tem pa veliko željo po samostojnem ustvarjanju in delu, je leta 2015 začel trenirati v svojem ringu. "Ko nekje dosežeš svoj limit, pa kljub temu vidiš, da bi lahko storil še več in preizkusil tudi povsem svoj način dela, te povleče v tako odločitev. Vedno sem si želel veliko delati z mladimi, jim pomagati, jih razumeti in iz njih narediti pravega športnika in človeka. Prav iz tega razloga sem krenil po svoji poti in ni mi žal," je za uvod povedal predsednik in trener Damjan Šel.

V klubu pa že nastaja nova, mlada in boksa željna ekipa. "Kljub trenutno slabim časom za šport in športnike smo nekako uspeli zadržati jedro in na neki način začenjamo znova. Zaradi korone so nastale velike posledice, tako za klube kot tekmovalce. Imamo kar ducat novih mladih boksarjev in samo upam, da vadbe ne bo treba spet prekiniti. Prav tako so se vrnili rekreativci, tako da je vzdušje ponovno na visoki ravni," dodaja Šel, ki je uspešen tudi na sodniški poti, saj ga pogosto vabijo na mednarodne turnirje.

Zgodovinska prva tekma v Sloveniji pod okriljem AIBA/EUBC

Boksarski klub Slovenske Konjice se lahko pohvali tudi z zgodovinsko organizacijo prve tekme svetovnega pokala v Sloveniji. To je bilo leta 2017 pod okriljem mednarodne boksarske zveze AIBA/EUBC, ko je skupaj s Sport clubom M Slovenija prvič dobila tekmo najvišjega ranga.

"Že v samem začetku, ko smo organizirali prvi mednarodni turnir Grand Prix Slovenske Konjice, ki je pozneje prerasel v tekmo svetovnega pokala, smo začeli sodelovati s Sport klubom M, ki nam je takoj omogočil sodelovanje s športno agencijo in blagovno znamko Sport & Art Group M, s katerimi smo takoj naredili kar nekaj korakov naprej. Že po dveh letih smo dobili prvo tekmo svetovnega pokala, nato pa je turnir s svetlobno hitrostjo krenil naprej," razloži Damjan Šel. Konjičani so kar pet let zapored organizirali največji amaterski boksarski spektakel pri nas in trikrat zaporedoma gostili tekmo svetovnega pokala, vse do koronske pandemije, ko ni bilo več pogojev za izvedbo tekmovanja takšnega ranga.

"Z boksarskim prijateljem Nanijem Matjašičem smo odpirali vrata in se uvrstili na boksarski zemljevid sveta. Seveda pa brez dobrega sodelovanja vseh akterjev v mestu ne bi mogla nastati taka prireditev. Še enkrat se je pokazalo, kako visoko lahko sežemo z združenimi močmi. Konjičani, tako občina kot tudi zavod za šport, radio Rogla, podjetja in ostali v mestu, ki so bili vključeni v organizacijo dogodka, si zato zaslužijo najvišjo oceno. Spremljevalni dogodki, povezani s kulturo, glasbo, umetnostjo in šolami, so še dodatno oplemenitili konjiški boksarski grand prix. Prav tako sta oba župana, na začetku Miran Gorinšek, nato pa Darko Ratajc, podprla ta športni dogodek. Plemenita veščina ni samo boks, je mnogo več in prav je, da smo tej športni panogi na najlepši način in na široko odprli vrata za največje dosežke," pove predsednik kluba.

Leta 2019 je bila v Konjicah boksarska smetana

Udeleženci grand prixa 2019 so prišli iz 14 držav, na čelu z reprezentancami Rusije, Nemčije in Srbije ter boksarji iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije, Monaka, Nizozemske, Švice, Grčije, Poljske, Češke, Ukrajine in Slovenije. "Vsi so zelo zadovoljni zapuščali Slovenske Konjice. Tudi glavni delegat in supervisor mednarodne boksarske zveze EUBC, Sergej Berdnik iz Rusije, ni skoparil s pohvalami in nam kot odličnemu organizatorju v tem rangu tega tekmovanja zapisal najvišjo mogočo oceno – 'excellent'. To pa je bil takrat že signal, da bi lahko dobili tudi tridnevni turnir najvišje serije A. Žal je vse skupaj prekinila ta pandemija," razloži neutrudni predsednik boksarskega kluba iz Slovenskih Konjic.

V Konjicah so gostovale legende

Kako so se Konjičani trudili na svojem grand prixu, pričajo tudi izjave nekdanjih boksarskih legend, ki so bile v različnih funkcijah gosti tega boksarskega spektakla, ki smo si ga vsako leto lahko ogledali tudi pred malimi zasloni. Nekdanji jugoslovanski boksarski šampion in dobitnik olimpijske kolajne Tadija Kačar se je poslovil od Slovenskih Konjic in konjiškega boksarskega spektakla s temi besedami: "Spoštovani prijatelji, še enkrat se vam zahvaljujem za vso pozornost, pogoje in nepozabne trenutke, ki sem jih preživel v Slovenskih Konjicah. Turnir in borbe so bili odlični. Ambient, dvorana in gledalci v dvorani ter organizacija celotnega prireditve si zaslužijo samo eno oceno: odlično!" Podobne pohvale sta podala tudi legendarni Azis Salihu in naš Dejan Zavec.

V tem času so konjiški boksarski delavci in boksarji prejeli kopico priznanj in pohval za svoje delo ter gostovali po vsej Evropi. Prav to pa je tisto, kar po eni strani ta mladi športni kolektiv še žene naprej. V upanju, da bomo kmalu ponovno videli najboljše boksarje v ringu Slovenskih Konjic. 



Članki iz rubrike