tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

pr
pr
0 23.07.2021 10:50:01

Boksarski klub iz osrčja mariborske industrije

ARHIV BK TEZNO MARIBOR
Primestna četrt Tezno je predel Maribora, ki je zgodovinsko povezan z industrijo. TAM, Metalna številna druga podjetja že desetletja pišejo zgodbe. Na področju Tezna, v športni dvorani Tehniškega šolskega centra v neposredni bližini uspešne Poslovne cone Tezno, od leta 1992 obstaja tudi boksarski klub Tezno Maribor.

Idejni vodja, predsednik in glavni trener kluba je Darko Šerbinek, znan mariborski boksar, ki že skoraj tri desetletja zelo uspešno prenaša svoje boksarsko znanje na mlade boksarske in boksarje ter številne rekreativce. Njegova jeklena volja, strokovnost in ljubezen do boksa so temelj za uspešno delovanje kluba, ki se uspešno loteva novih boksarskih izzivov.

Gospod Šerbinek, naslednje leto vas čaka 30. obletnica kluba. Kako kot uspešen boksar in boksarski trener gledate na svoje boksarsko poslanstvo?


Trenutno smo v procesu oživljanja boksa po težkem zadnjem obdobju, povezanim s pandemijo, ki je na naš klub vplival zelo negativno. Naš dom je v športni dvorani Tehniškega šolskega centra Maribor in večino časa je bil zaprt, kar je vplivalo tudi na naš proces treninga. Kljub vsemu pa v prihodnost gledamo zelo pozitivno in se veselimo novih izzivov z našimi mladimi boksarkami in boksarji. Maribor je tudi boksarsko mesto in ljudje ga imajo radi. Naše delo je opaženo predvsem na področju Tezna, veliko pa smo aktivni tudi v sosednji občini Miklavž, od koder prihajajo številni tekmovalni in rekreativni boksarji. Imamo kar nekaj kvalitetnega boksarskega potenciala, ki ga bomo v prihodnje še nadgrajevali. Pomembno je, da imamo dovolj boksarskih dvobojev, da dobi trening tudi pomen ter da se lahko dobro delo in garanje prikaže tudi v ringu. Sam se rad izobražujem, brez osvojenih trenerskih novosti si je težko predstavljati izvedbo kakovostnega treninga. Pridobljena mednarodna boksarska trenerska licenca AIBA je dobra osnova, nenehno spremljanje boksa pa nam daje nova znanja, ki jih prenašamo na mlade tekmovalce, željne dokazovanja doma in v tujini. Zelo radi se povezujemo z boksarskimi klubi predvsem s Ptuja in iz Slovenskih Konjic ter se medsebojno obiskujemo v času sparingov. Z družino Pučko s Ptuja ter z Damjanom Šelom iz Slovenskih Konjic odlično sodelujemo in veselim se naslednjih skupnih projektov na področju Štajerske in Slovenske boksarske zveze. Vse aktivnosti so pomembne, da smo čim bolj aktivni in da pridobivamo kilometrino v ringu. V preteklosti je naš klub veliko sodeloval z graškim boksarskim klubom na področju Avstrije in s številnimi madžarskimi. Predvsem z Madžari imamo zelo pristne odnose, kar je tudi odraz številnih boksarskih prireditev z njimi v Mariboru ali gostovanj na njihovih boksarskih revijah.

Sami ste bili uspešen mariborski boksar, ki je kar 18 let boksal za ŽBK Maribor. Kako gledate na sedanje generacije in razvoj boksa v Sloveniji?
V dobrih 18 letih sem imel več kot 100 borb. Zadovoljen sem s svojo boksarsko potjo, ki se je zaključila leta 1993 na poslovilnem dvoboju z Lahom iz Slovenske Bistrice. Ponosen sem, da sem bil del ekipe ŽBK, ki je s svojimi vzponi in padci zgled za vse druge mariborske klube, ki se podpiramo. Kljub vsemu pa bi si želel v boksu več povezovanja in realnih pričakovanj ter predvsem korektnega sojenja. Tukaj je pomembno, da se ne dela krivica, saj lahko zaradi subjektivnih odločitev zelo hitro izgubimo mlade in nadarjene ljudi. Pomembno je, da vsak, ki se pripravlja na dvoboj, tega tudi aktivno realizira. Pogosto se dogaja, da prijavimo določeno število tekmovalcev, dvoboje pa jih ima le polovica zaradi sistema dodeljevanja nasprotnikov v ringu. To so zadeve, ki so pogosto vzrok za slabo voljo. Odlično je, da smo v Sloveniji postali del regionalne lige, vendar ne smemo zapostavljati vsega ostalega boksa. Poudarek moramo dajati predvsem mladini, ki dokazuje da lahko parira svojim vrstnikom iz tujine. Finance so žal vedno ovira, ki nam onemogočajo več gostovanj in organizacije prireditev. Vsak teden dobivamo vabila na številne boksarske revije, ki pa jih moramo žal pogosto tudi zavrniti. Trenutno imamo v klubu 25 aktivnih boksark in boksarjev, ki tvorijo jedro našega kluba. Imamo tudi osem rekreativnih boksarjev, ki so svoj rekreativni smisel našli v našem boksarskem klubu. Zelo sem vesel tudi nogometnih ekip, ki v času priprav pridejo na trening boksa ter se malo sprostijo z boksanjem v vreče in boksarskim treningom. Navsezadnje sem bil tudi sam vzporedno z boksom aktiven nogometaš. Naša pot se nadaljuje z jasno vizijo in ob tej priložnosti se želim zahvaliti našemu dolgoletnemu sponzorju Radiu City, ki nam že ves čas stoji ob strani in brez katerega si svojega delovanja ne znamo predstavljati. Veseli in hvaležni smo, da smo vsa ta leta zelo dobro sprejeti v Tehniškem šolskem centru Maribor, kjer izvajamo proces treningov in tudi organiziramo mednarodne dogodke. Na koncu bi se rad zahvalil vsem, ki so tako ali drugače z veliko vložene energije v procesu treninga in organizacije soustvarjali naša skoraj tri desetletja razvoja boksa na Teznu.

Značke: boks, maribor

Članki iz rubrike