stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

le
le
0 22.07.2021 11:02:06

Telovadka Lara Erniša, članica društva za športno rekreacijo Murska Sobota: Specializirana akrobatka

Sedemnajstletna Lara Erniša živi v Moravskih Toplicah. Od svojega šestega leta je članica Društva za športno rekreacijo Murska Sobota. Najprej je dve leti trenirala ritmično gimnastiko, nato se je preusmerila v športno gimnastiko, zadnjih nekaj let pa je osredotočena predvsem na akrobatiko ter skoke na veliki in mali prožni ponjavi in dvojnem malem trampolinu (DMT).

Lara trenira trikrat do štirikrat na teden, na trening jo vozijo starši ali se pelje z avtobusom. Trenira v Domu Partizan v Murski Soboti. Do športne gimnastike je prišla po naključju. Kot omenjeno, je trenirala ritmično gimnastiko, ko pa ji je trenerka enkrat pokazala telovadnico z orodji, je vedela, da je to pravi šport zanjo. Starši so jo prepisali in začela je trenirati športno gimnastiko. Nekaj let pozneje se je njen trener odločil, da se bo specializirala bolj za akrobatiko in tako je ostalo vse do zdaj. Njeno najljubše orodje je še vedno bradlja, nikoli pa ji ni bil preveč pri srcu parter. Danes tekmuje le še na trampolinih in v akrobatiki, in če bi izbirala najljubše orodje, bi izbrala DMT. Če pa razširi krog izbora, mora priznati, da jo zanima tudi športno plezanje, a ker v njeni bližini ni takega kluba, tega žal ne more trenirati.

Kot najboljši rezultat lahko izpostavi tekmo na Portugalskem (junija 2018), ko se je uvrstila v finale iz DMT in trampolina ter nato zasedla peto in šest mesto. Veliko ji pomenita tudi prejeti nagradi za najboljšo športnico v mladinski kategoriji in drugo mesto v absolutni kategoriji za leti 2018 in 2019, ki jih vsako leto podeljuje Gimnastična zveza Slovenije. Že od začetka je njen trener Daniel Štraus, s katerim se razumeta včasih bolj, včasih manj. V času karantene ni imela treningov, je pa zato trenirala doma.

Nikoli ji ni dolgčas


Obiskuje dvojezično srednjo šolo v Lendavi, kamor se vozi z avtobusom približno 55 minut. Končala je tretji letnik programa kemijski tehnik. Po končani srednji šoli želi študirati v Ljubljani, ni pa še prepričana, ali bo svojo študijsko pot nadaljevala na področju kemije ali se bo vpisala na fakulteto za šport. V Ljubljani bi z veseljem tudi trenirala. V šoli jo velikokrat vprašajo, kako se ne naveliča treniranja, saj že tako dolgo trenira. Odgovori jim, da je gimnastika šport, pri katerem na treningu vedno počneš nekaj drugega. Izboljšuješ lahko elemente, ki jih že znaš, ali pa se učiš kaj novega in tako ni nikoli dolgčas. Pomembne so tudi prijateljske vezi, ki jih je spletla tako v šoli kot v športu.

Rada obiskuje tuje kraje
Že peto leto je članica slovenske gimnastične reprezentance. Zelo rada se udeležuje mednarodnih tekem, saj tako veliko potuje in spoznava različne kraje. Brez gimnastike ne bi nikoli spoznala toliko različnih krajev, pravi Lara, ki je bila z reprezentanco že na Portugalskem, Nizozemskem in Češkem ter v Avstriji, Nemčiji in mogoče še kje. Na mednarodne tekme rada hodi tudi zaradi družbe in novih izkušenj, ki jih tam pridobi. Pravi, da če ne bi trenirala gimnastike, ne ve, kaj bi počela, saj se s tem ukvarja že zelo dolgo. Pravzaprav pove, da sploh ne ve, kaj bi delala doma, če bi popolnoma opustila šport, saj bi to pomenilo zanjo veliko več prostega časa, ki ga ni vajena. Zdaj svoj skromni prosti čas izkoristi za kuhanje in peko, zlasti za kaj sladkega, rada pa tudi kolesari in gre na sprehod s kužkom.

V družini jo pri športu podpirajo vsi, še posebej mama. Opaža, da je pred vsako tekmo manj živčna in da jo je vse manj strah, raje se ne obremenjuje in uživa v tistem trenutku. Pravi, da se takrat, ko je tako sproščena, najbolje uvrsti. Lara nima posebnih ciljev niti vzornika. Meni, da dobri rezultati pridejo, če treniraš z veseljem in si vztrajen tudi, če kdaj kaj ne gre po načrtih. Lara je zmeraj nasmejana in vztrajna oseba, ki nikoli ne obupa. Na treningu rada pomaga drugim in jih tudi kaj novega nauči.

Značke: gimnastika, lara, erniša

Članki iz rubrike