stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

gb
gb
0 22.07.2021 12:35:57

Na major turnirju prvič kar dve Slovenki

Pia Babnik in Ana Belac
V svetu ženskega profesionalnega golfa pod okriljem LPGA poteka pet najeminentnejših turnirjev major.

Četrti letošnji, imenovan prvenstvo Evian, bo ob Ženevskem jezeru na francoski strani, na njem pa bosta prvič nastopili dve Slovenki. Svoj tretji nastop na elitnih turnirjih bo zabeležila Ana Belac, ki je v tem trenutku na svetovni lestvici najboljša Slovenka (299.), za 17-letno Pio Babnik (306.) pa bo to prvi nastop na enem od petih turnirjev major.

Zadnja dva elitna turnirja serije LPGA bosta v Evropi, prvenstvo Evian, kot rečeno ob Ženevskem jezeru na francoski strani, ter avgusta OP Velike Britanije na igrišču v kraju Carnoustie na obali Severnega morja.

Na prihajajočem prvenstvu Evian bo za igralke na voljo nagradni sklad 4,5 milijona ameriških dolarjev, a le za tiste, ki bodo po dveh dneh v zgornji polovici lestvice oziroma bodo uspele preživeti rez. Osnovni cilj obeh Slovenk je odigrati bolje od reza, kar pa v najboljši družbi svetovnih golfistk ne bo lahka naloga. Na turnirju bo nastopilo pet najvišje uvrščenih igralk na svetu, pravzaprav kar večina najboljših. Med 132 golfistkami je le 38 igralk iz Evrope, kar Slovenkama daje še precej večjo vrednost.

Z igriščem v kraju Evian Les Bains se je izjemno spoprijateljila Pia Babnik, ki je pred mesecem in pol slavila prvo zmago v karieri v evropski seriji. V primerjavi z junijem so tokrat organizatorji dodali nekaj dolžine na štirih luknjah, precej deževno vreme v zadnjih tednih pa je močno zgostilo travo ob čistini in čistino tudi nekoliko upočasnilo. Pia Babnik je pred začetkom turnirja dejala: »Veselim se, da bom v družbi najboljših igralk na svetu, da jih vidim in da bom z njimi tekmovala.«

Ko zanimivost velja omeniti, da sta najboljši slovenski golfistki Ana Belac in Pia Babnik zadnjič igrali na istem turnirju leta 2018 na mediteranskih igrah v Španiji, ko je slovenska ženska reprezentanca osvojila bronasto kolajno. Takrat je ob Ani in Pii nastopila še Vida Obersnel. V posamičnih tekmah pa sta Ana Belac in Žan Luka Štirn osvojila bronasto kolajno. Mediteranske igre so bile očitno le dober skok v družbo najboljših na svetu.

ŽAN LUKA ŠTIRN: Do prve profesionalne zmage
Letošnje leto bo prav posebej zapisano v karieri Žana Luka Štirna, ki je zaključil študij na Univerzi Arkansas in se odločil za profesionalno golfsko pot. Univerza Arkansas State se kot ekipa ni uvrstila v zaključne boje študentskega prvenstva ZDA, a je bil Štirn njen najboljši posameznik, kar je vplivalo na odločitev, da preide med profesionalne igralce.

Žan Luka se je uvodno sezono odločil za eno od petih serij, ki delujejo na ameriških tleh. Dakota Tour ima v lasti 18 turnirjev, na katerih se mladi in še neuveljavljeni igralci poskušajo prebiti na višjo raven tekmovanj (naprej Korn Ferry in nato še PGA).

V petem poskusu je Žanu Luku uspel veliki met, saj je v kraju Watertown v Južni Dakoti, blizu meje z Minnesoto, zmagal na tridnevnem turnirju, kjer je odigral izjemnih –22. Prvič v karieri je devet lukenj odigral z 29 udarci in v žep pospravil skoraj 5500 ameriških dolarjev. Na tem turnirju je kar 29 igralcev igralo pod parom igrišča, kar priča od neverjetno hudi konkurenci v moški profesionalni karavani. Žan Luka Štirn je trenutno na četrtem mestu lestvice serije Dakota.

786-22-stirn
Žan Luka Štirn


Collin Morikawa junak najbolj prestižnega
Collin Morikawa je v enem letu zmagal še na drugem major turnirju, in to šele v osmih nastopih na najbolj elitnih golfskih turnirjih na svetu. Američan, po čigar žilah se pretaka tako japonska kot kitajska kri, je v izjemnih štirih dneh na igrišču Royal St. George v kraju Sandwich, povsem na jugovzhodu Anglije, kot zmagovalec OP Velike Britanije zaslužil malce več kot dva milijona ameriških dolarjev in tako letošnjo bero približal sedmim milijonom.

Morikawa, ki je na Opnu nastopil prvič, je imel za seboj 22 zaporednih turnirjev, na katerih mu je uspelo igrati bolje od reza, kar je izjemno, saj ga je od rekorda 25 rezov, ki si ga lasti Tiger Woods, ločila pandemija ter s tem zmanjšanje števila turnirjev in padec forme prav na lanskem OP ZDA. Si pa Collin in Tiger lastita vsaj en rekord: sta edina golfista, mlajša od 25 let, ki sta zmagala tako na prvenstvu PGA kot na Opnu. Vsekakor pa bo Morikawa z zlatimi črkami zapisan v zgodovino, saj je postal prvi igralec v zgodovini, ki je premierno nastopil na dveh major turnirjih in obakrat tudi zmagal.

Na 149. izvedbi najbolj prestižnega golfskega turnirja The Open (sijaj turnirja lahko primerjamo s teniškim Wimbledonom) je v Kaliforniji rojeni Morikawa pokazal nagon in briljantno uporabo želez, kot je to znal Tiger Woods, ter pogum, nasmeh in vročekrvnost Phila Mickelsona. Čeravno 24-letnega Američana še ne gre povsem povezovati z legendarnima golfistoma, pa je mladenič azijske krvi nesporni junak zadnjega leta v elitnem golfskem svetu. Precejšen del zaslug za vzpon mladega Američana ima njegov »caddy«, 39-letni Jonathan Jakovac, ki je bil zelo dober golfist v amaterskem oziroma študentskem času, saj je zmagal na študentskem prvenstvu ZDA, a je kasneje klonil na trnovi profesionalni poti. S hendikepom 2 se je leta 2019 znašel v vlogi prvega in edinega asistenta Morikawe na predkvalifikacijah za nastop na OP ZDA. Morikawa je napredoval in fanta sta v zadnjem letu postala svetovni hit. Jakovac je po nedavni zmagi o Collinu povedal: »Je izjemen fant. Deluje, kot da bi bil že stokrat na turnirju, a ni bil še nikoli. Psihološko je zelo močan in predvsem zrel, pri prav vseh udarcih pa se počuti domače. Neverjeten je.«

Morikawa je po štirih dneh za dva udarca premagal rojaka Jordana Spietha, ki je v preteklosti zmagal na treh major turnirjih, ter vodilnega golfista s svetovne lestvice Španca Jona Rahma, ki je za Morikawo zaostal štiri udarce, toliko kot Južnoafričan Louis Oosthuizen. Morikawa je na lestvici napredoval na tretje mesto (za Rahmom in Dustinon Johnsonom), po veliki zmagi pa je iskreno priznal, da ga je tokrat rešilo patanje: »Vedno pridejo slabši udarci in neprijetna lega žogic, a sem se tokrat vedno znal rešiti. Zadel sem nekaj izjemnih patov, čeravno moja statistika pri patanju ni v vrhu. Verjetno sem odigral nekaj najboljših patov v karieri. Dobro mi je šlo in izkoristil sem ta trenutek. Statistika tokrat ni imela vloge. Pomembno je, da sem v danem trenutku odigral najbolje. Vsak dan napredujem in vsak dan želim še več. To so trenutki, za katere živiš, še posebej, če delaš to, kar ti je najljubše. Obožujem golf in tekmovanje z drugimi igralci.«

OSEBNA IZKAZNICA
COLLIN MORIKAWA (ZDA)
Roj: 6. februar 1997
Prebivališče: Las Vegas, Nevada
Višina: 175 cm
Teža: 73 kg
Kariera: profesionalec od leta 2019; 8 zmag v pro karieri
Največji uspeh: PGA-prvenstvo 2020, The Open 2021

786-22-morikawa (OREZ PO POTREBI) re
Reuters

Značke: babnik, belac, golf

Članki iz rubrike